Prosinac - Mjesec nadanja za ono što dolazi!, Kuglica s porukom
Razmišljanja

Kuglica s porukom

U ovom vremenu koji u izlozima vrište komplementarnim kontrastima crveno-zeleno i uz bezbroj – izama, sa naglaskom na konzumenizam i potrošnju, sumanutu kupovinu, teško je naći suvisli odgovor što je priprema za blagdan Božića.

Priprema je za blagdan, prije svega odricanje.

Kada zamislim sportaša/ icu koji želi postići uspjeh ili medalju, podrazumijeva se da se odriče vremena ugode, jer mu napori koje želi uložiti da bi postigao cilj, nisu neugodni. A zapravo zahtijevaju veliku disciplinu i red. I sve ostale njegove potrebe podređene su tom cilju.

Isto tako i oni koji se zovu kršćani, katolici sada se pripremaju. Za rođenje.

Raspored prioriteta u toj pripremi rijetko tko određuje sam, jer to zahtijeva iskorak od nametnutog. Od društva i svijeta. Jer kuća mora biti čista, adventski vijenac umjetničko djelo po najvišim estetskim kriterijima, kolači na kojima će se vidjeti sva raskoš kombiniranih sastojaka…

Shvaćam da se u ovo navedeno nikako ne uklapam. Jer želim pripremiti sebe. I iskoristiti novu priliku koju mi daje ovo dragocjeno vrijeme da malo stanem nad sobom, da samokritično pristupim onome što radim ili sam propustila.

U tome mi može pomoći iskreni stav srca da svijeća koju palim simbolizira želju da u njega uđe više svjetla. Svjetla da bolje vidim svoje pogreške, da ih znam popraviti, da mi osvijetli put kojim mi je ići, da dobijem naočale kroz koje ću vidjeti bolje a ne samo ružičasto ili sivo.

Kuglica s porukom

Danas sam upalila prvu svijeću.

Koja mi govori da svjetlo koje dolazi nije u blještavilu šljokica, izvanjskih dekoracija, “prigodne estetike” i “dress coda”. Jer Onaj kojeg iščekujem daleko je od svega toga. A blizu svima koji žele i traže istinu. Istinu koja nije od ovog svijeta i nije apsolutna. Ali je ona koju vjerujem. I pokušavam živjeti, gledajući svjetlo upaljene svijeće. Radost iščekivanja daleko od nametnutog kaosa.

Želim sebi i svima uspješnu pripremu za blagdan Božića.

Komentari

Neki baner