Sve što ove godine želim za Božić, Gdje je nestao Božić?
Cafe

Gdje je nestao Božić?

Ne znam za vas, ali meni je ovo već n-ti Božić u nizu prije kojeg nemam apsolutno nikakav osjećaj. Sjećam se nekih prošlih godina kada sam već iza blagdana Sv. Nikole nestrpljivo otvarala prozorčiće adventskog kalendara i čekala famozni tjedan kada će se kuća ukrasiti a božićna jelka postaviti u dnevni boravak.

Znao se točan dan kad će majka krenuti sa pripremom božićnih slastica i kada ću ja početi sa spremanjem kuće kako bih njoj olakšala posao. Znalo se i što će se naći na blagdanskom stolu i koje goste ćemo posjetiti idućih dana, kao i što ćemo pripremiti od poklona i za koga. Snijeg je također bio neizostavan dio idiličnog ugođaja, znali smo da će padati i da će ga za Božić biti minimalno pola metra.

I bili smo sretni jer ćemo se svaki dan probuditi sa pogledom na snježni pokrivač.

Također, jedva smo čekali televizijske reklame da znamo koji će se filmovi prikazivati na Badnju večer i kada ćemo gledati Kevinove avanture. Svaki dan se koristio do kasnih večernjih sati, uživalo se za obiteljskim stolom, prisjećajući se nekih starih uspomena i razmišljajući o stvarima koje smo priželjkivali jedni drugima u nadolazećoj godini.

Danas, danas Kevina gledamo već početkom 12.mjeseca, njegove avanture završe a Sv. Nikola još nije ni došao.

Gradska središta urede svoje trgove za Advent krajem studenog. Božićne pjesme vrte se neprestano, blagdanska hrana je postala „hrana to-go“ na raznim adventskim kućicama a shopping centri su ukrašeni već iza Svih Svetih. O snijegu ne moram ni pričati, nažalost, dočekati ćemo ga sigurno za Uskrs, tradicionalno. Božićne kupovine odrade se zadnji tjedan, nije ni bitno kome kupuješ već što kupuješ – nešto moderno, nešto skupo i nešto što već ima pola grada. Badnjak se pretvorio u cjelodnevni izlazak, trošenje novca po adventskim kućicama i ispijanje pića sa prijateljima.

Obiteljske večere se ili odrade u pola sata ili se uopće ne odrade, pa opet svatko za svojim poslom. Sam blagdan pretvoren je u nešto što se ne dijeli sa obitelji ili radi pravih vrijednosti, već samo još jedan povod za shopping, društveni status i javno pokazivanje. Jelka se okiti, ali da Instagram vidi, pokloni se kupe, ali da se mogu ponosno pokazati na kavi u gradu. I tako do sljedećeg blagdana kada opet sve krene ispočetka.

Zapitajmo se, znaju li današnji klinci stvarnu simboliku Božića ili je to još samo jedan dan kada znaju da će dobiti najnoviji gadget?

Komentari

Neki baner