FOMO – poremećaj novog doba
Cafe

FOMO – poremećaj novog doba

Da se razumijemo, blagoslovljeni bili pametni telefoni i sva moguća čuda tehnike koja nam omogućuju vremenski brže prenošenje podataka, dogovaranje sastanaka ili traženje informacija. Da, neki nostalgičari će svejedno uzdahnuti i reći kako je prije bilo bolje, kako su mobiteli zatrovali ljudsku rasu i slično.

Ali, svijet je yin i yang, crno i bijelo – tehnologija ima mnoštvo prednosti i mnoštvo mana.

Pogotovo onaj dio koji se odnosi na društvene mreže, u njemu se pokralo najviše primamljivih zločestoća. Do prije nekoliko godina na Facebooku smo rješavali testove „Za koga ćeš se udati?“ ili pak „Koji te prijatelj najviše voli?“, također, vodili smo virtualne dnevnike na koje nas opcija On this day tako često podsjeti, zašto smo bili ljuti na profesoricu ili u koji klub ćemo večeras izaći. Sve je bilo javno, dostupno i podijeljeno. Pravili smo albume sa vlastitim slikama ili pak sa proslava razuzdanih srednjoškolskih rođendana. I nekako smo izgledali veselije.

Danas, virtualni dnevnik je otišao nekoliko koraka dalje, uz mogućnost priče ili videa uživo svi mogu znati gdje ste i s kim se. Mjerilo svega je onoliko puta koliko se puta to prikaže na internetu.

Fotke se objavljuju tek ako su isfiltrirane i što sličnije onima već viđenima. Tako ništa ne propuštamo. Ali što kad odlučimo petak navečer provesti u kući? Eh, tu dolazi famozni FOMO – fear of missing out.Anksiozni osjećaj da ćemo propustiti najveći događaj u gradu, da će se svi osim nas zabavljati, da će svi primijetiti da nismo došli.

U prijevodu, to je strah od propuštanja. Propuštanja „života“ jer nije objavljen online.

Ako nismo zabilježili prvi snijeg to je kao da nismo bili prisutni kad je padao, ako nismo izasli na novogodišnji party to je kao da nismo ni ušli u Novu godinu. I tako se gomila bujica anksioznih osjećaja čiji su uzrok tuđe objave, tuđi životi, tuđe životne priče umaskirane pod čašom šampanjca ili avionskom kartom za novo putovanje.

U nama se javlja osjećaj da ne živimo dovoljno ispunjen život jer jednostavno ne provodimo dane po šabloni tuđih života. Kompleks manje vrijednosti, strah od neprihvaćanja i nezadovoljstvo su samo neki od simptoma koji su podsvjesno zarobljeni u našim glavama.

A zaboravljamo najbitnije činjenice, nitko se neće fotkati u lošem izdanju, bolesnom izdanju ili izdanju kad si ne može priuštiti skupi izlazak. Fotkaš trenutke kojima se ponosiš, takvo je očito moderno pravilo. Zato, kad osjetiš da vreba osjećaj izazvan nelagodom zbog društvenih mreža jednostavno se isključi. Ugasi aplikacije i iskoristi vrijeme za nešto što će ti vratiti ravnotežu i napuniti baterije.

Komentari

Neki baner