Jesu li žene loši vozači?
Cafe

Jesu li žene loši vozači?

Otkako sam se malo pomjerila iz primitivne sredine svoga rodnog kraja shvatila sam koliko smo zapravo primitivni.

Znala sam da jesmo, gdje nećeš to znati, to je tačno opipljivo, no nisam imala uopšte predstavu u kolikoj tačno mjeri. E pa sad kad imam, reći ću i vama, strašno, puno, mnogo smo primitivni. I još više ako ima neki naziv za to.

Dakle, žena vozač. Hajde, na šta vas sve asocira to kad čujete?

Sigurno na neku gužvu u prometu. Sigurno na nešto što ne valja. Ono kad se uhvati neka kolona pred neko skretanje a vi prvo što kažete jeste: “Ma mora da je neka ženturača zapela, **** je onaj ko joj dade vozačku”! Ili kad se neko ne parkira po PS-u, odmah pomislite kako je žena parkirala taj automobil. Naravno da je žena, jer žene ne znaju da voze.

I tako u nedogled sad imam primjera. Jednostavno, ovdje, žena nije za volan i za auto. One to ne znaju i ne treba da budu učesnice u prometu. Tamo, gdje sam sad, iskreno da vam kažem skoro svaki automobil vozi žena.

Tek svako treće auto vozi muškarac.  Znači fascinirala me je činjenica koliko žena vozi automobil i to svih starosnih skupina. I to je najnormalnija stvar. Bakice, žene, mame, djevojke ma sve! I nema nikakve gungule, nema gužve niti nekih drugih zavrzlama.

Pa čekaj malo, kako je to moguće? Grad koji je veći od ovog mog, gdje je puno više ženskih vozača od muških i sve je u redu, a ovdje dole u toj maloj primitivnoj sredini žene nisu za vozače? Nešto tu nije u redu.

Pa sad ću da vam objasnim neke stvari. Naravno da ćeš voziti slabije od muškog roda kad te roditelji nikad nisu isforsirali za tu branšu. No sina naravno da jesu. Sin je za volan sjeo čim je ustao iz onog obaveznog ležećeg bebećeg položaja i mogao sjediti samostalno. Svom tati u krilo sa sve dudom u ustima i uz prvo gugutanje okretao je volan. Možda čak malo i dirao mjenjač za brzine. Neka, valja se, to je sin tate svoga.

Čim je napunio prvi broj godina s dvije cifre ponosni tata ga je već tada naučio kako se upravlja automobilom i dao mu volan samom u ruke makar malo po selu da voza gdje nema policije. A kćerka? Pa ona je sjedila pozada ako je uopšte bila sa njima u autu. Naravno da tati nije ni palo na pamet da malo i njoj nešto pokaže. Čim je tatin nasljednik napunio 18 godina čekao ga je uplaćen vozački ispit i auto u garaži, neka, valja se da dijete ima šta da vozi da traži cure. Za kćerku, opet, nismo se toga sjetili je l’ da?

No položila je i ona vozački. Doduše ne s 18 ali jeste s 25.

Ne onda kada se možda ne bi bojala svega već sada kada je malo psihički sazrela pa je svjesna odgovornosti koju volan u rukama nosi i to je plaši. Prvi ga je put u ruke uzela s tih 25. Nije imala pojma kako auto radi, kako se kreće niti kako zaustavlja. Mjenjač je bio kamen mudrosti za koji je mislila da ga nikad neće prokljuviti pa čak i sad kada jeste nije joj baš svejedno. I tako položila je i ona za vozački i uključila se u promet sa svim tim tatinim sinovima koji već imaju po 7 godina iskustva u vožnji pa se cerekaju u rugaju njezinoj nesigurnosti.

I hoćete reći kako je onda čudno? Ne bih rekla. Ne, nisu žene lošiji vozači.

Nisu nesposobne niti nepodobne za volan. Samo nisu imale prilike da se pokažu i pokušaju kada je to bilo vrijeme. I naravno da će biti problema u prometu kad vi vozite kao manijaci. Kada ste volan dobili onda kada psihički niste bili zreli ni samostalno jesti a kamoli voziti pa vam je pukao adreanlin u glavu i bitno vam je samo što brže i što opasnije voziti. No stići će vas sve da znate. Dok dođete pameti ona će doći do iskustva i bit ćete na istom.

I još jedna stvar. Naučno je dokazano kako su zapravo žene mnogo bolji vozači od vas, muškaraca. Kako učesnici u prometnim nezgodama su uglavnom muškarci, što zbog nepromišljenosti što zbog prevelike brzine kojom se koriste u prometu. Dakle? Nešto za dodati? Da, tako sam i mislila.

Tako da, prije nego idući put kažete nešto za žene vozače sjetite se šta sam vam sve rekla. Žene su, dragi moji pouzdaniji i sigurniji vozači.

A to što je nesigurnija od vas, e pa to ste krivi baš vi ili neki tako muškarci poput vas. Tako da, molit ću lijepo, tišina. Žene nisu uopšte loši vozači.

Komentari

Neki baner