''Sila prirode'' by Jane Harper
Čitajmo zajedno

”Sila prirode” by Jane Harper

Pet žena, različitih godišta, temperamenata i iskustava. Australska divljina. Vikend u prirodi. Team building uspješne poslovne tvrtke. Što može poći po zlu?

Pet žena, svaka sa svojim problemima – otuđene sestre blizanke, nasljednica obiteljskog carstva nezadovoljna svojim poslom, dugogodišnje poznanice sa sličnim problemima.

Napetost se osjeti samim pogledom na njih, netrpeljivost se ne može sakriti, karakteri su presnažni za kompromise. Australska divljina je nepredvidiva. Mobiteli su zabranjeni. Mislite li i dalje da ništa ne može poći po zlu?Sve je pošlo po zlu…

Iako prvi dio teksta zvuči idealno, ništa nije idealno u ovoj napetoj priči, studiji ljudskih odnosa i razmišljanja. Na samom početku saznajemo što se dogodilo. Alice je nestala, toj zloj i oholoj umišljenici se izgubio svaki trag u dubokoj, strašnoj australskoj šumi. Od preostale četiri žene svaka priča svoju priču, ali svaka ima jednu poveznicu – Alice nitko nije podnosio.

“Alice je sama sebi kriva.”

Tko je kriv? Je li Alice samo nestala? Ima li njezin nestanak veze s davnom pričom o serijskom ubojici koji se skrivao u toj šumi? Ili se ovdje krije nešto mnogo dublje?

Federalni agenti Aaron Falk i Carmen Cooper uvučeni su u kompliciranu istragu prepunu spletki i skrivanja. Falk je poznavao Alice, surađivala je s njima. Malo pomalo otkrivaju razne tajne svih pet žena, njihovih obitelji i prijatelja. Svi su povezani i postepeno se te veze otkrivaju, s nimalo ugodnim posljedicama. Harper maestralno iscrtava prošlost likova, ne skriva njihove boli i tugu, zamjeranja i predbacivanja jednih drugima.

Ali i dalje ne možemo zaključiti što se krije iza Alicina nestanka. Kako se priča razvija, ulazimo u vrtlog nesretnih sudbina i čini nam se da je svatko mogući krivac. Ali samo je jedan krivac. Ili ih se u ovom slučaju više krije?

Iako je na početku romana sve otkriveno, do samog sam kraja bila na rubu stolice.

Autorica Jane Harper kreće polako, uvodi nas korak po korak u razvoj priče, upoznajemo likove, detaljno ih razrađuje te ih vrlo lako možemo zamisliti te s njima krenuti u rasplet. Ovo je studija ljudske psihe. Kako bi se bilo tko ponašao u takvoj situaciji – izlet s ljudima koji nam se ne sviđaju, nemogućnost korištenja mobitela, prostor bez signala, a u svačijoj glavi problemi koji samo izviru i kojima se moramo vratiti. Taj me aspekt zadivio u ovoj priči.

Sama po sebi kao krimić nije nešto novo i do sada neviđeno, ali psihološki aspekt vuče, uvlači nas u zapetljanu mrežu iz koje se moramo izvući zajedno s njenim protagonistima.

Vizualno je fascinantna, zvukovi i slike se mogu predočiti iz samo jedne rečenice, australska divljina je velika i vrvi opasnostima iz svakog ugla. Klaustrofobija se osjeća, iako smo u ogromnom prostoru. Ali to je unutarnja klaustrofobija, dugogodišnja šutnja koja nije isplivala na površinu sve do tog kobnog trenutka Alicina nestanka.

Kako roman odmiče, poglavlja se smanjuju, radnje se izmjenjuju i čitatelj ne može dočekati rasplet, koji je ponovo bolna posljedica ljudskih neslaganja, potištenosti i zamjeranja.
Sila prirode će vas natjerati da se zamislite i pročešljate po vlastitoj prošlosti i stavite se u ovu situaciju. Kako biste reagirali?

Izdavač: Profil

Izvor teksta i fotografije: Books Movies Music

 

Komentari

Neki baner