Veganstvo kao trend
Cafe

Veganstvo kao trend

U posljednje vrijeme, veganska i vegetarijanska prehrana sve su popularnije kao dio zdravijeg životnog stila.

Mnogi slavni poput, komičarke Ellen DeGeneres, pjevačice Miley Cyrus, glumca Woody Harrelson te mnogi drugi, promoviraju veganstvo. Većina njih se na tu prehranu prebacila iz etičkih razloga, odnosno radi zaštite životinja i protiv okrutnosti nad njima.

Sve super, sve pet svatko ima pravo na vlastiti izbor i moralno odgovaramo sami sebi. Ali ono što mene osobno smeta je što se taj trend počeo nametati, i to poprilično agresivno.

I da, nazivam to trendom, jer znam brdo osoba koje su do jučer uživale u slasnome sendviču s pancetom ili se davili u pečenome odojku, ili pak finoj pašteti od bakalara, da bi sad meni i tebi držali moralne prodike o tome kako ubijamo životinje i kako smo bešćutni.

Mislim halo frende, kome ti oči mažeš?

Nemoj mi tu prosipati mudrosti o tome kako si pronašao duhovnost kroz promjenu načina prehrane, sad odjednom, preko noći.  I sad je taj netko bolja osoba od mene ili tebe jer on više ne jede meso. Naglasak na VIŠE. A di si do jučer bio? Što si jučer radio? Što je sa svim onim silnim mesnim proizvodima koje si trpao u sebe dok nisi krenuo stazama tamo neke žnj poznate osobe.

Nemojte me krivo shvatiti, nemam ja ništa protiv vegetarijanaca ili vegana.

Dapače, imam puno prijatelja koji su godinama na takvoj vrsti prehrane i u čijem sam se društvu naučila prilagoditi njihovim potrebama te naučila neke nove i divne recepte. I uživam kuhati za njih i priređivati im deserte koji će ih oduševiti. Ali ti ljudi ne idu okolo i prave se važni zbog toga što i kako jedu.

Oni mi ne spočitavaju što se moja prehrana razlikuje od njihove. I ono najvažnije, ne prave se da su bolje osobe od mene jer eto, ne jedu meso.

Ima jedna izreka koju je moja baka davnih dana izgovorila: “Nije bitno što ulazi u usta, bitno je što iz njih izlazi.” Što će reći, nije bitno kako i s čim se hraniš, da li si vegan, vegetarijanac ili svejed (jer mi smo svejedi, a ne mesožderi kako nas vole nazivati okorjeli vegani), bitno je ono što činiš ljudima oko sebe.

Bitno je kako se ponašaš prema svojim bližnjima, i kakve moralne vrijednosti prenosiš na svoju djecu.

A to što ne jedeš meso, to te ne čini ništa više boljim ili gorim od nas ostalih.  Zato molim lijepo, sljedeći put kad odlučite pisati po svojim društvenim mrežama o svojoj produhovljenosti jer ste pojeli mrkvu, a ne komad piletine, jednostavno nemojte. Eh da, i sjašite više s tim videima i plakatima osakaćenih životinja kojima nas prozivate za ubojstvo.

A sad idem popit kavu i prošetati svog psa kojeg pazi, ja mesožderka, smatram članom svoje obitelji, dok čekam da me se spali na lomači zbog mog nemoralnog mesožderskog razmišljanja.

Komentari

Neki baner