Tanka je linija između savjeta i nametanja

Izgleda da danas svi znaju što tebi treba, svi osim tebe, naravno. Tebe se ne pita, ti nemaš pojma.

Nije da hodaju u tvojim cipelama, nije da imaju život kakav ti želiš, ali znaju. Znaju da bi se morala drugačije odjevati, znaju čime bi se morala baviti u životu, znaju s kime bi se morala družiti, znaju kako bi se morala ponašati, znaju koje ti boje moraju biti zidovi u sobi, znaju kakve serije bi morala gledati, znaju kakvu kavu bi morala piti, znaju koliko puta dnevno bi trebala obavljati veliku nuždu. Sve znaju, i to bolje od tebe.

Mo’š mislit’.

Nemam ja ništa protiv dobronamjernih savjeta, ali to uglavnom nisu savjeti, a nije ni dobronamjerno – to su samo nametanja. Može se čak svrstati i pod omalovažavanje. Omalovažavanje tvog identita, tvojih želja, tvojih izbora, tvojih snova i svega što te čini čovjekom kakav jesi. To je diskreditacija tvoje persone samo da bi ostali nahranili vlastite komplekse.


Vezano: Je li ona “junky” i jesam li ja promjena koju želim vidjeti u svijetu?


Takve ljude ne možeš mijenjati, oni će uvijek biti tu sa svojim „savjetima“; moraš samo znati da nisi ti ta koja se mora mijenjati, oni su.

Oni su ti s kojima nešto nije u redu jer ako imaju potrebu dirigirati tuđi život, vjerojatno nemaju svoj. Oni su ti koji se moraju zapitati koliko bi im samo bolji životi bili da imaju toliko savjeta za same sebe. Ne daj im da ti ugase plamen samo da bi se oni osjećali bolje, to nije tvoja borba, to nije tvoj problem, a ni briga.

Jednom prilikom mi je rečeno da moramo slušati savjete samo od onih koji imaju život kakav mi sami želimo, od onih koji su osobe kakve mi sami želimo postati. Samo oni znaju što je potrebno i to je zapravo jedan od najboljih savjeta koje sam ikad dobila.

Ne može te netko tko je nesretan učiti o sreći. Ne može te netko tko je neuspješan učiti o uspjehu, što god da uspjeh značio. Ne može te netko tko preživljava učiti kako da živiš život. Ne možeš ih ni ti slušati želiš li drugačiji život. Znam da su takvi uglavnom najglasniji, ali ne daj se. Pokaži im ljubav, poštovanje i nastavi svojim putem.

Tanka je linija između savjeta i nametanja

Jer samo ti hodaš u svojim cipelama i nitko osim tebe nema takav par.

Slušaj one s boljim, sličnijim tvojim parovima cipela, ignoriraj one čiji je par cipela na nekom desetom odjelu i najvažnije – nemoj se bojati napraviti vlastite greške jer svaku cipelu najprije treba razgaziti, treba dobiti pokoji žulj da bi dalje bila nosiva.

Najgore što možeš napraviti je odustati od nošenja nakon prvog žulja, ostaviti ih u ormaru godinu dana pa ih obući za neku posebnu priliku nakon koje opet dobiš žulj pošto nisu raznošene i tako u krug.

Isto je sa životom. Moraš ga živjeti želiš li postići bilo što; svaki dan, a ne samo za posebne prilike. Moraš aktivno sudjelovati u njemu. Nisi rođena da stojiš u izlogu, skupljaš prašinu i gledaš kako svijet prolazi kraj tebe.

Nisi ti cipela, ne moraju drugi dirigirati smjer u kojem se krećeš. Ti si ona koja cipelu nosi.

Smjer kretanja je u potpunosti na tebi.

Komentari

One thought on “Tanka je linija između savjeta i nametanja”

Comments are closed.