Postani sebi važna, S tobom sam željela ostarjeti… – Pismo čovjeku koji mi je slomio srce
Cafe Popularno

Postani sebi važna

Subota večer. Ustvari, večer kao i svaka druga, za ženu koja previše voli.

Prijateljica s kojom je do jučer dijelila sve, već je beznadno, a više reda radi, još jednom poziva na koktel, iako ju je već na desetke puta odbila, da bi bila s njim. Dan je provela sređujući se za njega. Koža, nokti, kosa, sve je baš onako kako on voli.

Pomislila je kako bi se crni lak dobro uklopio s novom haljinom, ali sjetila se da joj je jednom rekao kako joj crni lak ne priliči.  Zato se odlučila za otmjeniji crveni. Željela je da mu se sviđa, a lak na noktima je najmanje što može učiniti za muškarca kojeg voli.

Ali, dogovoreni večernji izlazak je otkazan. Opet. Treći put za redom. „Nema veze, bit ćemo zajedno kod kuće“, tješila se. Iduća tri sata provela je u potrazi za filmom. Kakvog on voli, naravno. „Ljubavne komedije mogu gledati sama, kad god poželim“, planirala je.

Uskoro su obilježavali drugu godišnjicu i odlučila mu je darovati nešto vrijedno, što i zaslužuje, iako nije primila plaću za prošli mjesec i iako to znači da će cipele, o kojima mašta mjesecima, morati još čekati. On je obavljao vrlo ozbiljan i odgovoran posao.

Željela mu je pomoći pa je nedavno usavršila svoja informatička znanja koja su mu koristila. „Nije to ništa, zbog njega bih i mnoge druge stvari naučila“, smatrala je. Jedna od tih stvari bili su kolači s pistacijom i sirova riba, koju nije jela. Nije ni slutila da joj je ružičasta knjiga s receptima odjednom postala prepuna jela koja nije voljela.

Pomno je birala što će mu servirati na tanjuru, misleći da će tako više iskazati svoje osjećaje, brigu i privrženost.

Za to vrijeme, ljubav njezina života bio je s društvom, ispijao kavu, pričao o sportu, društvenim događanjima i jednostavno-živio život. Problem je bio u tome što ona nije imala život.

On je bio njezin život. „Nakon što obavi sve svoje dnevne obveze, navečer će doći u moj zagrljaj i ja ću se pobrinuti o njemu“, mislila je žena koja previše voli. Pali film i liježe pored svog muškarca na skučenom dvosjedu. Njemu daje veći jastuk, jer ona će se već nekako snaći.

Stisnula bi se uz sam rub jer je htjela da on ima više mjesta. „Bitno da je on zadovoljan i da se dobro osjeća kad je pored mene“, prošlo bi joj glavom. Ušuškala bi svoju svježe opranu kosu u njegovo krilo, nadajući se da će primijetiti novi parfem kojeg je nanijela prije nego što je došao.

Međutim, njezina bi ljubav već u uvodnoj špici utonuo u san. „Nije važno. Radio je naporno, sigurno je umoran, a i već je kasno“, bila je puna razumijevanja.nJednostavno, nije se mogla naljutiti na nekoga koga je toliko voljela.

Krenula je do kupaonice i počela skidati ostatke šminke s lica. Podigla je pogled prema zrcalu. I nije se prepoznala.

Neću izgubiti sebe, da bih zadržala tebe.

Možda ste mislili da je poželjno voljeti cijelim svojim bićem ili voljeti bezuvjetno. Možda ste mislili da je previše čekanja, nadanja, vremena i silnog truda dokaz ljubavi prema drugome. Ali oni su jedino dokaz ne-ljubavi prema sebi.

Žena (ili muškarac) koja previše voli zapostavljaju bliske ljude, trpe loše osobine partnera, potiskuju svoje potrebe, odriču se od svojih želja i žrtvuju onda kada to nitko od njih ne traži.

Štoviše, kada nema nikakve potrebe za tim. Žene koje previše vole su borci. Ali ne za sebe, već za njega. One čine sve za muškarca kojeg vole, po cijenu da izgube sebe. Da izgube svoje zdravlje i obitelj. Da izgube prijatelje i sitne radosti.

Takve žene jednostavno nemaju vremena za sebe jer se sve svoje vrijeme bave njim.

Žena koja previše voli zaboravlja na sebe. Ona je od sebe odustala onoga trenutka kada je upoznala njega. Kao i uvijek, dođe u životu trenutak kada ste prisiljeni susresti se sa sobom i kada ste prisiljeni pogledati istini u lice. To je trenutak kada žena koja previše voli shvati da ne može više pomagati njemu. Da je dužna pomoći sebi.

To je trenutak kada takva žena pogled koji je cijelo vrijeme bio usmjeren prema njemu, konačno usmjeri prema sebi. I kada shvati da je ljubav koju je dala njemu, dužna prvo dati sebi. Možda se za neke stvari treba žrtvovati, možda neke stvari treba pretrpjeti, možda neke stvari mogu boljeti. Ljubav nije jedna od njih. Žena koja previše voli, to tek treba naučiti.

Komentari

Neki baner