Zašto je depresija mladih u društvu i dalje tabu tema?, O ženama koje privlače muškarce koje treba “popraviti”
Cafe

Zašto je depresija mladih u društvu i dalje tabu tema?

Idi u školu, pripremaj se za fakultet, bavi se nekim sportom, pazi da unosiš dovoljno vitamina i tekućine u sebe. Po mogućnosti,  izlazi svaki vikend sa društvom, konzumiraj alkohol, ne ustručavaj se probati speed ili ecstasy, hajde, svi to rade. Društvo ti također nameće da imaš dečka ili prijatelja sa povlasticama, da se seksaš i budeš cool. Da oblačiš odjeću poznatih brandova i slušaš mainstream izvođače.

Između ostalog odrastaš sa krivom percepcijom svijeta oko sebe, odrasteš na nerealnim filmovima raznim tinejdžerskim serijama ili pak utopijskim, romantičarskim knjigama.

I odjednom te samo bace.

Bace te na faks, bace te u drugi grad, od tebe se očekuje da brzinom munje savladaš samostalni život, upravljanje financijama, održavanje kućanstva ili pronalaženje posla. Sa druge strane, moraš balansirati prijateljstva, odnose sa profesorima, odnose u obitelji, ljubavne odnose i uz sve to misliti na sebe.

Primanjem podražaja iz okoline shvaćaš da ćeš uspjeti jedino ako se prilagodiš i ne odskačeš od ostalih. Čak i kad daješ sve od sebe društvo ti nameće da to nije dovoljno i da postoji još jedan cilj koji nisi postigao.

Možda imaš najbolje ocjene na faksu, posao zbog kojega si možeš priuštiti putovanja i obitelj koja te podržava.

Ali možda isto tako legneš sa osjećajem samoće i osjećajem manje vrijednosti. A naizgled imaš sve.

Možda imaš najbolju vezu na kojoj ti svi zavide jer misle da te čeka sjajna budućnost a zapravo ne znaju koliko se usamljeno osjećaš bez obzira tko se nalazi pored tebe. Možda jednostavno pomisliš da nema smisla na glas pričati o tome jer ćeš zvučati dramatično i nezahvalno pa radije šutiš i nosiš fake smile. A vrijeme prolazi.


Vezano: Skuliraj se, šta će tebi psiholog?


U bespućima interneta imamo priliku svakog dana gledati tužne i ružne slike ratova, izbjeglištva, bolesti, prirodnih katastrofa i nesreća. Takve slike izazivaju osjećaj krivnje “jer odakle ti pravo da se žališ kad oni imaju upola manje i svejedno nalaze sreću u životu”.

Depresija je bolest. Depresija nije izbor.

Kemijske promjene koje se događaju u mozgu jednostavno utječu na svakodnevno funkcioniranje, a u najtežim oblicima dovodi do suicida.

Depresija mladih je i dalje društvena taboo tema o kojoj se rijetko govori i premalo educira mladež.

Poremećaji u prehrani, nedostatak motivacije, pesimistično razmišljanje, problemi s koncentracijom, samo su neki od simptoma koji ako se ne primijete na vrijeme mogu znatno utjecati na funkcioniranje pojedinca.

Zašto je depresija mladih u društvu i dalje tabu tema?

Svi smo različiti, svi percipiramo svijet na vlastiti način, nije sramota osjećati se nelagodno ili zatražiti pomoć pri usmjerenju kada nam je potrebno. Prihvaćanjem vlastitih osjećaja i poticanjem drugih na samoizražavanje možemo utjecati na vlastitu okolinu, davanjem do znanja da smo tu, da smo prisutni i da osoba ne mora sama prolaziti kroz to.

Depresija je proces koji se liječi i tretira, koji se ne rješava riječima “ma proći će ti to” kao ni guranjem pod tepih činjenicu da neće nestati sama od sebe.

Stigma depresije kod mladih će, nadajmo se, nestati kad društvo napokon shvati da susjedov život, ili život fotomodela nije utopija posipana šljokicama i da nije cilj natjecati se sa razularenom masom tko će živjeti sretnije i ispunjenije. Nestati će kada se shvati da na kraju dana legneš sam sa svojim umom i shvatiš da vodiš u najvažnijoj bitci – onoj sa samim sobom.

Komentari

Neki baner