Ovo (ni)je još jedan tekst o ljubavi
Cafe

Ovo (ni)je još jedan tekst o ljubavi

Sad kad su se dojmovi slegli i kad već polako prolazi cirkus zvan Valentinovo, sad je vrijeme da se to malo prokomentira. Valentinovo… Što je uopće Valentinovo? Je l’ to onaj dan kada se slavi ljubav, zaljubljenost? Ne, ne, mislim da sam pogriješila. To je onaj dan u godini kada se svi nešto preseravaju i forsiraju, ili glume patnike jer su sami.

No, da razjasnim prije nego nastavim, nemam ništa protiv Valentinova, ljubavi, zaljubljenosti, parova itd. Sve je to divno i krasno, a i Valentinovo ima zapravo jako lijepu poantu. Nema ništa ljepše od slavljenja ljubavi, najjače sile i najviše vibracije ovoga svijeta.

Ali, uvijek postoji ali!

To što mi ljudi, najčudnija vrsta ovoga svijeta, slavimo 14. veljače – nije ljubav. Nije čak ni slavljenje ako ćemo iskreno. Ne znam uopće što je to. Možda samo jako dobra marketinška kampanja na koju je nasjeo cijeli svijet. I koja samo dokazuje koliko ljudi mogu biti glupi, površni i povodljivi.

Kažem povodljivi jer smatram da tog dana mnogi dečki (i ovdje namjerno pišem dečki umjesto muškarci) ne bi uopće kupovali poklone svojim odabranicama da nije Valentinovo. Ne bi ih ni izvodili na romantične večere. Ne bi ni cure (da, cure, ne žene) očekivale od svojih partnera poseban tretman tog dana. Ne bi ni mnogi parovi stavljali svoje romantične fotke na fejs, popraćene romantičnim statusima. Ti si moje sunce, moj mjesec, moje rebro, moja slezena, moj nožni palac itd. Ne bi bilo ni tog natjecanja u romantici.

I upravo u tome se gubi sva čar ljubavi.

Zato što to više nije „Ja to želim napraviti za svoju dragu ili za svog dragog“ nego „Ja to moram. Ja to moram jer se to od mene očekuje.“

Mislim da ne moram ni objašnjavati koliko je to pogrešno, a ako čitate ovo i još uvijek ne shvaćate, onda vam, dragi moji, nema ni pomoći. Zato što je ljubav mnogo više od Valentinova, od romantičnih večera i od buketa cvijeća. Zato što je onim pravim parovima, koji se zaista vole i koji dijele jedan zdrav suživot, Valentinovo svaki dan. Njih zapravo zaboli ona stvar za 14. veljače jer se nemaju potrebe dokazivati apsolutno nikome.

Ovo (ni)je još jedan tekst o ljubavi

Zaboli i one koji su solo, a vole se i poštuju dovoljno.

Nema potrebe za dramatiziranjem i srcedrapajućim statusima samo zato što je Valentinovo, a ti si sama. Ako ti već toliko treba ljubav, zašto se ti sama ne voliš? Zašto ti sama sebi ne bi pružila ljubav? Ljubav dolazi u više forma, nema je smisla ograničavati na samo jednu dimenziju. Nema smisla ni očajavati jer to nije privlačno, tako nećeš pronaći srodnu dušu za kojom toliko čezneš.

Uostalom, ako si „usamljena“ samo na Valentinovo – ne želiš ti ljubav, ti želiš nekog da ti kupi poklon i odvede te u restoran. Jer kud svi, tud i mali Mujo.

Nemoj biti Mujo; voli se svakog dana, voli druge svakog dana, a sve ostalo će već doći na svoje. Nemoj ni raditi paradu od najobičnijeg dana u godinu jer je to daleko od poante.

Poanta je ljubav, ali ovo (ni)je još jedan tekst o ljubavi kao što ni Valentinovo (ni)je dan zaljubljenih. Ovo je samo malo racionalizma i razmišljanja glavom, onako, za promjenu.

Komentari

Neki baner