Dok nas Facebook ne rastavi

Jesu li društvene mreže uništile veze?

Na ovo pitanje biste vjerojatno na prvu i kao iz topa rekli – jesu.

Facebook je postao ozloglašen dežurni krivac za rastave braka, prekide veza, otkaze, depresiju i loš način života općenito. Provjeravanje lajkova, tagova, prijatelja, pratitelja i ostalih aktivnosti graniči s paranojom.

Ali nekako, čisto sumnjam da su izumiteljima kompjutera i osnivačima društvenih mreža u primisli bili muškarci i žene koji će za dvadeset, trideset ili pedeset godina otuđeni sjediti na kauču, nezainteresirani jedni za druge, dok svatko tipka na svom mobitelu ili laptopu.

Ranije je postojala čar otkrivanja osobe koja ti se sviđa.

Nisi znao njen broj, morao si prokopati pola grada i prijeći preko16 koljena da bi saznao kako se uopće zove i gdje živi. Danas ti je sve servirano na pladnju. Odmah vidiš što radi, gdje studira, s kim se druži, gdje se kreće, što sluša, kako razmišlja i kako se oblači. Oni malo pronicljiviji odmah mogu otkriti tuđe komplekse, nesigurnosti, potrebu za pažnjom i odobravanjem.

Ranije su se slala ljubavna pisma koja su putovala danima.

Živjelo se u nadi i iščekivanju da je poruka stigla u prave ruke. Prići nekoj djevojci uživo zahtijevalo je puno više hrabrosti i umijeća. Danas je sve lako dostupno. Baciš jedan mig na instagram story-ju i to je to. Ako prođe, prođe. Ako ne prođe, uvijek možeš reći da si slučajno. Ili da ti je mlađi  brat kopao po mobitelu.

Dok nas Facebook ne rastavi

Vremena se mijenjaju, okolnosti su drukčije, novi trendovi su tu. Ali švaler ostaje švaler. I ne, nije ga društvena mreža učinila takvim. Prije sto godina takav bi  možda kriomice išao u bordel, a danas će zato listati razgolićene djevojke na društvenim mrežama i slati im poruke iza nekog nicknamea. Nema to veze s facebookom. Ima veze s karakterom.

Nije te djevojka prevarila jer postoji instagram.

Učinila je to jer u suštini ne zna iskomunicirati svoje osjećaje, želje i potrebe. Da nema instagrama učinila bi to na nekom drugom mjestu ili na neki drugi i maštovitiji način.

Nije ti veza propala zbog twittera. Propala je zbog neiskrenosti, nerazumijevanja, manjka tolerancije i ljubavi.

Nije vas razdvojio facebook. Razdvojili ste se jer ste zaboravili zašto ste se spojili.

Odgovornost uglavnom prebacujemo na nekog ili na nešto izvan nas samih. Međutim, ne možeš okriviti Marka Zuckerberga jer te momak ne poštuje i jer mu je virtualno prijateljstvo bitnije od vaše veze. Nije ikona fejsa na mobitelu kriva jer tvoju djevojku nije briga kako se osjećaš i što te muči.

Nije društvena mreža kao takva kriva što tvoj partner ne zna postaviti granice, nema svoj stav i ne zna se oduprijeti iskušenjima. Nije te Bill Gates tjerao da pošalješ poruku nekom frajeru iz susjedstva. Ni Steve Jobs nema veze s tim što ti je momak lažov i što već dvanaest sati buljiš u ekran.

Društvene mreže su zamišljene s ciljem da nam olakšaju život.

Da nam poboljšaju komunikaciju i prošire vidike. Da nas spajaju, a ne razdvajaju. Ne da nas prikuju za trosjede, ne da nam ruka sraste s mobitelom i ne da se osjećamo usamljenije nego ikad.

Društvene mreže ubrzaju neke stvari. Pokažu ono što ti već jesi. Uvećaju ono što već nosiš u sebi. Otkriju ono što si sada i što bi bio u nekom drugom vremenu, a s istim takvim mislima, željama i potrebama i s istim takvim stanjem svijesti.

A taj mobitel u tvojoj ruci nikada neće moći zamijeniti stisak stvarne ruke u tvom dlanu.

Komentari