Ubiti pticu rugalicu by Harper Lee
Klasici

Ubiti pticu rugalicu by Harper Lee

„Upamti, sramota je ubiti pticu rugalicu… one ne čine ništa, osim što nam pjevaju. Ne uništavaju ljudima vrtove, ne gnijezde se u kukuruzu, samo pjevaju. Zato je grijeh ubiti pticu rugalicu.”

 Zasigurno jedan od vječnih klasika književnosti, jedino objavljeno književno djelo autorice Harper Lee, roman je koji je svakako vrijedan čitanja, objavljen 1960. godine, osvojio je Pulitzerovu nagradu urezujući se u važan dio američke i svjetske književne povijesti.

Priču o odrastanju u južnoj Alabami, dječjim problemima ali i problemima vezanih uz političku situaciju te položaj crnaca, donosi nam djevojčica Scout koja odrasta sa bratom, ocem i kućnom pomoćnicom u malenom mjestu Maycomb.

1930-ih, odvjetnik Atticus Finch brani mladog crnca optuženog za krivično djelo silovanja bjelkinje što dovodi do podjele mišljenja među stanovnicima Maycomba ali i prikazuje strašnu sliku položaja crnaca u ono vrijeme. Malena Scout provodi svoje dane sa starijim bratom fokusirajući se na misterioznog susjeda Booa Radleya kojega pokušavaju raznim smicalicama natjerati da izađe iz kuće kako bi ga vidjeli. Svakog ljeta, njima se pridružuje Dill, njihov prijatelj koji svoje ljetne praznike provodi u Maycombu igrajući se sa Scout i njezinim bratom Jemom.

„Aticcus je bio u pravu. Jedanput je rekao da nikad stvarno ne možeš upoznati čovjeka ako ne obuješ njegove cipele i ne prošetaš u njima.”

Ovaj roman koji nam iz dječje perspektive pripovijeda o raznim životnim nedaćama i situacijama donosi sa sobom razne životne lekcije koje se trebaju učiti odmalena i čija je zadaća usmjeriti vlastite odluke onako kako je to ispravno makar se to ponekad suprotstavljalo onome što gledamo oko sebe, pogotovo danas kada smo zaslijepljeni materijalizmom i raznim mišljenjima koja čitamo koristeći moderne medije. Ponekad se trebamo zapitati jesmo li zaista tako odgojeni i jesu li naše vrijednosti ispravne ili su plod vlastite sebičnosti i praćenja mase.

Komentari

Neki baner