Cipela
Usputna misao

Cipela

Kada kažem riječ cipela vjerojatno većina žena pomisli na Imeldu Marcos ili neku ljubav koja se rodila u nekom izlogu a baš mi treba. Međutim i cipelarenje je kod nas vrlo uvriježeni pojam koji nagovještava da se shvati kako si tom terminologijom uspješno svladao nečiji napad ili ga jednostavno izvrijeđao do suza.

Osim navedenog često se rabi i za pretući nekoga… fizički.

Dakle radi se o cipelarenju koje nema baš neke lijepe oznake tipa sutra ih idem kupiti ili baš su mi krasne… Često nažalost cipelarimo a to nije pomoću peglanja kartice. Mislim da je to u svim trenucima našeg života kada smo druge bilo čim obezvrijedili. I da je to uvijek kada drugoga ne uvažavamo, ne onoliko koliko bi on htio, nego u granicama poštivanja ljudske osobe.

Jer je jednostavno čovjek.

Ma kakvo smeće zapravo bio, trebali bi se moći uspješno kontrolirati da ga zbog toga što nam se kod njega ne sviđa ili nam je apsolutno neprihvatljivo, ne kanimo i ne mislimo vrijeđati ili tući. Jer moćan si onoliko koliko ti priroda to daje, tvoja vlastita,zatim općenito ljudska, pa na kraju priroda odnosa u kojem se zbog ove dvije navedene nalaziš. One određuju tvoje odnose, a ne posljedice istih.

Tvoja uvjerenja i stavovi mogu ti pomoći ako si svjestan da svojim, nekada postojanjem jedino, vedriš i oblačiš. Istovremeno imaš zelju prebiti tog nekog ili ga izvrijeđati do mjere da hiperventilira… ali ne uradiš to.

Nego si pobijedio sebe i svu nemoć oko postupanja i tretmana.

I tada sebi čestitaj. Iskreno. Jer najveća pobjeda je pobjeda nad sobom. Tu se rađa moć. U tebi. I onome sto si na dnu blata u koje si upao, uspješno izdignuo. Jer znaš da blato prlja. Stavlja terete koji zarobljavaju. A ropstvo nije u ljudskoj prirodi.

Čovjek je rođen da bude slobodan.

Sretno.

Komentari

Neki baner