Može li se s ljubavlju pretjerati?
Usputna misao

Može li se s ljubavlju pretjerati?

Dakle, čitam objavu čovjeka koji kaže da mu je ovogodišnja kruška pretjerala sa cvatnjom.

Što god to njemu značilo ja sam vidjela stablo sa pregršt prekrasnih cvjetova. Izgledalo je moćno, zdravo i točno po mjeri s tim da su cvjetovi bujali do mjere da se grana ne vidi. Jedino nju se moglo gledati svih zimskih mjeseci. Nisam stručnjak za voćke ali doslovno na slici nema ništa sporno. Ta slika me oduševila jer mi je u par sekundi dočarala bogatstvo pravilnosti jednog stabla u cvatu.

Pitam se onako u sebi, nije li isto s ljubavlju?

Jer ako taj drugi misli da su naši postupci pretjerivanje, počinju ga plašiti jer su direktni izraz bliskosti i poštivanja, onda sam sigurna da to nije ljubav ili smo se negdje na putu izgubili u prijevodu oko te imenice.

Mislim da prava ljubav uvijek ima i pravu mjeru i da ako je doživljena kao pretjerivanje, onda se trebamo maknuti od takvih iskaza jer su upućene krivoj osobi. Koja se ima pravo bojati, ne razumjeti što smo htjeli ili jednostavno ne može prepoznati to kao ljubav koja ima dostatnu mjeru. I sigurno smo je uputili krivoj. Ljubav je općenito teška za definiciju. Ali možemo je osjetiti.

Možemo li se nje bojati? Ili od nje bježati? Ili misliti i doživjeti istu kao pretjerivanje?

Nisam sigurna da je tu čovjek sa svojim predrasudama i strahovima baš dobar mjerni instrument ali je trenutno jedini koji imamo. Po osjećaju koji može pružiti ili dati. Zvao to ljubav, poštivanje, prihvaćanje ili uvažavanje. I često tada ne mjeri po sebi nego je ta mjera za sve drugačija. Jer imamo neke svoje želje, očekivanja ili potrebe pripadati, osjećati se korisnim, u tome vidjeti smisao a i uživati jer tada imamo osjećaj smisla.

Nisam dugo vidjela odnos u kojem to funkcionira besprijekorno.

Ali mislim da to nije ni konačni cilj ovog zemaljskog puta. Nego da dajemo ono što imamo i da nas pritom nije briga kako će nas se doživjeti. Jer je jedino to davanje od srca, bez kalkulacije. Svi koji misle da takvo davanje postaje pretjerivanje uvijek mogu dalje tražiti pravu mjeru. Bez garancije da će istu naći. S pretjerivanjem ili bez njega, želim svima sigurnost da su voljeni.

Komentari

Neki baner