Veličanstveni svijet žene!
Cafe

Veličanstveni svijet žene!

Raspravljala sam danas s mojom Zri o feminizmu. Osobno se ne smatram feministicom. Znam samo neke osnovne činjenice o samome pokretu i kako je nastao, pogledala sam par filmova i serija na tu temu, ali ne deklariram se kao feministica. Čisto zbog toga što ne volim sama sebi lijepiti etikete. Niti volim da drugi to čine.

Ne volim da me se trpa u kutije. Ili da se žene općenito trpa u kutije…

A opet, stalno slušam o tome. Ne znam da li prije nisam tome pridavala toliko pažnje ili sam se jednostavno pravila da ne čujem neke stvari, ali u zadnje vrijeme stalno od kolega i frendova muškog roda čujem kako mi žene ovo, mi žene ono. I stvarno mi to užasno ide na živce!

Mi žene što? Previse smo emotivne, svadljive, stalno prigovaramo, majčinski smo nastrojene, ne znamo stati, borimo se za svoja prava umjesto da šutimo i budemo zadovoljne s onime što imamo?!

Znate što, jesmo, svadljive smo.

I preemotivne smo. I neke od nas su previše majčinski nastrojene. I znamo biti zlopamtila. I lajave smo. Ponekad i osvetoljubive. I neke od nas su užasni vozači. I da, konstantno prigovaramo… Svašta nešto mi žene radimo, svaka od nas na svoj način.

I ne, nismo sve iste. Nemamo sve iste kvalitete i mane. I ne možete nas sve trpati u isti koš. I ne možete se prema nama ponašati kao da smo bića niže vrste jer ne želimo i nećemo hodati u sjeni muškaraca!

 I ne, vi muškarci niste rođeni da bi nas štitili i time nas držali u šaci i radili od nas što vam se prohtije! Ne treba nama vaša zaštita hvala vam lijepa. Znamo se mi i same štiti, a to smo i dokazale kroz povijest. Štiteći se od vas. Štiteći se od onih što su nas proganjali zbog toga što jesmo. Od onih što su nas sputavali…

Žene smo. I svakakve smo.

Krhke i borbene. Izdržljive i lomljive. Plačljive i nasmijane. Histerične i smirene. Pune ljubavi i mržnje. Svakakve smo. I ne trpajte nas u isti koš i ne lijepite nam etikete. Pustite nas da budemo. Da dišemo i da živimo. Da budemo najbolje i najgore vrste samih sebe. I ne obraćajte nam se s visoka i ne gledajte na nas kao svoju imovinu. Sjetite se prvo tko vas je donio na ovaj svijet i bez koga ne bi postojali. Bez žena!

Komentari

Neki baner