Ljetne sestre (Judy Blume)
Čitajmo zajedno

Ljetne sestre (Judy Blume)

Iako do ljeta imamo još nekoliko mjeseci, nema ništa bolje nego već sada utonuti u pravu ljetnu priču, pješčane plaže i nezaboravne zalaske Sunca. Upravo o tome piše Judy Blume, američka spisateljica koja se proslavila knjigama za mlade.

Na knjigu Ljetne sestre naišla sam slučajno, vrludajući po knjižnici u potrazi za novim štivom. Isprva nisam previše očekivala ali kada sam je počela čitati jednostavno nisam mogla prekinuti ovu pravu ljetnu čaroliju.

Prijateljstvo kao glavni motiv priče

Radnja se vrti oko dvije mlade žene, Vix i Caitlin, o čijem odnosu saznajemo retrospektivno se vraćajući u njihovo djetinjstvo. Vix je samozatajna djevojčica koja je naviknuta na rad, brigu o obitelji i skroman život, dok je Caitlin djevojčica iz imućne obitelji, šarmantna i neopterećena životom te zbog toga i omiljena u društvu.

Kada Caitlin pozove Vix da provede ljetne praznike s njom kod njezina oca na Vineyardu, otoku koji im obećava bezbroj mogućnosti, Vix nije ni svjesna na koje će joj sve načine ovaj odlazak promijeniti život. Pojedine situacije su protumačene i iz perspektive sporednih likova što nam daje uvid u zamršene obiteljske i prijateljske odnose.

Ljetne sestre (Judy Blume)

Vineyard – otok savršenog djetinjstva

Vix i Caitlin prolaze kroz prva zaljubljivanja, prve poslove pa čak i teške životne situacije vraćajući se uvijek na isto mjesto – Vineyard. Nakon završetka srednje škole biraju različite životne puteve ali kad Caitlin učini nešto što nitko nije očekivao Vix shvaća da su se stvari drastično promijenile otkako su zadnji put provele ljeto na otoku.

Čitajući ovu knjigu, svi se mi možemo prisjetiti čari ljeta, čari mladosti i doba neopterećenosti, vratiti se u neke tinejdžerske godine i osjetiti dašak ljetnog povjetarca, sanjareći o prvim ljubavima, ljetnim noćima i tajnama koje smo, nekad davno, dijelili sa prijateljima ni ne sluteći kako će magija nestati već sa prvim opalim lišćem.

Ljetne sestre (Judy Blume)

 

Komentari

Neki baner