Pravi razlog zašto introverti totalno mrze čavrljanje/chatanje/small talk

Ponekad promijenim stranu ulice kako bih izbjegla razgovor s ljudima. Mi introverti nismo dobri u čavrljanju. Osjećamo da je to potpuno lažno i besmisleno i da zapravo blokira pravu interakciju. Preferiramo duboke i bitne razgovore o filozofiji i idejama, a ne čavrljanje.

Sada sve ima smisla. Definitivno sam introvert. Nije da stalno sjedim u kutu i da nikad ne razgovaram s ljudima. Ja mogu biti društvena, ali me također društvene situacije iscrpljuju. Poznata sam po tome što rano napuštam zabave.

Uživam u izgovorenim riječima, komedijama i zabavi pa sam prisiljena ići van i vidjeti ljude. Često moram čavrljati s ljudima. Ali to nije nešto što preferiram. Ponekad promijenim stranu ulice kako bih izbjegla razgovor s ljudima.

Mi introverti nismo dobri u čavrljanju; u stvari, nismo uopće dobri u tome.

Tekst iz The Huffington Posta otkrio je zašto introverti imaju problem s čavrljanjem. Razlog zbog kojeg bi se introverti radije skrivali u odjelu smrznute hrane u dućanu nego razgovarali s bivšim kolegom je to što osjećaju da je to potpuno lažno i besmisleno.

Kada zaglavite na zabavi i otkrijete da razgovarate o hrani s nekim koga jedva znate, nećete naučiti ništa novo niti bolje upoznati vašeg partnera u razgovoru.

Psihologinja Laurie Helgoe, autorica knjige „Snaga introvertiranosti: Zašto je vaš unutarnji život vaša skrivena snaga“, tvrdi da čavrljanje zapravo blokira pravu interakciju.

“Introverti ne mrze čavrljanje iz razloga što ne vole ljude“, piše u svojoj knjizi. “Mrze čavrljanje jer mrze barijeru koju to stvara između ljudi.”

Introvertirane osobe preferiraju bitne razgovore o filozofiji i idejama, a ne čavrljanje, piše Christine Schoenwald za Your tango. Zapravo, introverti se mogu lako uplašiti, početi dosađivati ili iscrpiti čavrljanjem. Radije bi bili iskreni s nekim i razgovarali o važnijim temama.

Osim što pruža osjećaj besmislenosti i neautentičnosti, čavrljanje crpi introvertu ograničenu „ljudsku“ energiju.

Ako gledate na opskrbu energijom koju introverti imaju za socijalnu interakciju kao na bateriju, njihova baterija dobiva ili gubi energiju ovisno o društvenoj interakciji.

Ako razgovaraju s prijateljem o temi koja ih fascinira, njihova se baterija ponovno puni punim kapacitetom. Međutim, ako čekaju u redu u pošti i netko koga ne poznaju počne govoriti o užasnoj usluzi, sva energija se iscrpi iz baterije.

Nažalost, da biste uspjeli u svijetu, morate biti u mogućnosti čavrljati bez osjećaja da se trebate povući u pećinu nekoliko mjeseci. Ključ preživljavanja koji čini čavrljanje podnošljivim i manje iscrpljujućim je preuzimanje kontrole nad razgovorom i usmjeravanje prema temama koje su zapravo zanimljive.

Introverti postaju energizirani i uzbuđeni idejama. Uključite se i postavite pitanja, a ako vama postave pitanje, dajte im zanimljiv, opširniji odgovor. Neka ta pitanja budu zanimljiva i kreativna: “Što mi možete reći o najnovijem projektu?”

Dobra strana pri postavljanju pitanja i slušanju odgovora s interesom je da ćete biti simpatičniji i ostaviti bolji dojam. To bi moglo olakšati čavrljanje.

Izvor: Atma

Komentari

Neki baner