Doručkuj kao kralj(ica)? iliti Gdje je nestao kraljičn doručak?, Razbila sam 10 fitness mitova!, Tvoja savršena formula za trening„Ali ja stvarno pazim na prehranu!“, Prvi korak je najteži
Popularno Zdravlje i ljepota

Razbila sam 10 fitness mitova!

Nakon moje prethodne kolumne o “dijetama”, odnosno planovima prehrane (nadam se da smo to napokon naučile), pa nakon podsjetnika koje informacije nam trebaju da kreiramo individualni program vježbanja u kolumni o savršeno isplaniranom treningu koji će ti donijeti rezultate, slijedi popis najčešćih mitova koje svakodnevno čitamo na različitim medijima, a kojima sam pokušala što slikovitije opisati kako funkcionira naše tijelo. I da vam napokon razbijem te mitove iz glave.

Mit broj 1. Želim ići u teretanu kako bih otopila masne naslage.

Činjenica: Masne naslage se ne tope. One se TROŠE. To je „pohranjena energija“ koju je tijelo iz hrane putem metabolizma „spremilo“ za „crne dane“ kada tebi padne na pamet da odeš na svoju „liposukcijsku dijetu“. E tako. Dakle, možeš se ti zamotat u 10 termo deka, masne naslage se neće otopiti na način koji si ti to zamislila. Morat ćeš ih, IPAK, nekako radom ipak pretvoriti u energiju.

Mit broj 2. Vidim da sam masna, ali ne želim izgubiti obline. Imaš neki program vježbanja da pretvorim ove masne naslage u mišić?

Činjenica: Masne naslage se ne pretvaraju u mišić. Mišić se ne pretvara u masne naslage. Ništa se tu ne pretvatra u nešto drugo, osim jedna vrsta energije u drugu što je opće znanje. Dakle, možeš potrošiti masne naslage vježbajući, a mišić izgraditi također vježbajući taj mišić i pravilno ga nahraniti s nutritivno bogatim namirnicama koje ga izgrađuju, dakle proteinima!

Mit broj 3. A je l’ previše tražiti da samo skinem masne naslage sa struka, a da mi ostanu na stražnjici?

Činjenica: Ne postoji lokalno skidanje masnih naslaga pa tako ne možeš skinuti masne naslage s trbuha, a da se to ne dogodi i na stražnjici ili prsima. Masne naslage se skidaju u postocima tjelesne mase i svugdje u tijelu podjednako što, priznajem, može u nekoj mjeri ovisiti o genetskoj građi tijela. Ali nije isprika! (I nije nemoguće promijeniti formu tijela bez obzira na genetsko nasljeđe.)

Mit broj 4. Smršavit ću sigurno ako budem jela low fat, 0 sugar, high proteins i high fibre gotove proizvode jer su to ciljano napravljeni proizvodi koji pomažu kod mršavljenja.

Činjenica: Ako si za doručak pojela bio zobene žitarice s tamnom čokoladom, za ručak sendvič s low fat majonezom i fit salamom, preko dana popiješ 2 kapučina od čokolade, ali bez šećera, nekad organsku bananu, nekad jabuku i za večeru si pojela kekse bez dodanog šećera uz onaj novi fit jogurt s dodanim proteinima, colu zero obavezno jer si ovisna o coca coli, čak si i u deficitu si s kalorijama, ali nećeš izgubiti masne naslage jer: kalorija nije kalorija.

Jako je bitno iz koje namirnice je došla ta kalorija jer postoji jako puno drugih faktora koji utječu na naš metabolizam osim unosa i potrošnje energije. Hrana u tijelu izaziva i reakcije naših endokrinih žlijezda koje onda upravljaju potrošnjom te energije ili izgradnjom mišićne mase ili pohranjivanjem masnih naslaga.

Tvoja savršena formula za trening, Razbila sam 10 fitness mitova!

Mit broj 5. 70% uspjeha u mršavljenju je pravilna i balansirana prehrana. Znači, vježbanje uopće nije toliko bitno, može čak biti i gubljenje vremena. Ako jedem zdravo, mršavim.

Unos hrane jako ovisi o našim dnevnim aktivnostima. Nije isto unositi bilo koje namirnice pa čak i zdrave i u bilo koje doba dana ukoliko vježbamo ili ne vježbamo, sjedimo ili puno hodamo, malo spavamo ili puno spavamo.

Mit broj 6. Želim smršaviti, za stalno, zauvijek. Dosta mi je „početaka“. Ali ne želim imati mišiće. To mi je ružno i nepotrebno.

Činjenica: Mozak je definitivno najveći potrošač energije. Nakon njega to su mišići. Što više mišića imamo u tijelu to možemo potrošiti u danu više kalorija dok se krećemo i koristimo te mišiće (pa čak i dok stojimo ili hodamo, bitno je da su mišići aktivni).

A ako trošimo više kalorija, to znači da možemo više hrane unositi! Ako želiš potrošiti masne naslage i ako želiš zauvijek ostati skladne građe, izgradi više mišića koji će biti tvoja pećnica kalorija! Više mišićne mase sigurno vodi do manje masnih naslaga i održive tjelesne mase. Ili, uči, studiraj, upiši nekoliko fakulteta i nek’ ti mozak bude jaaaaako zaposlen. Možda malo pomogne. 😀

Mit broj 7: Ako jedem malo hrane, sigurno ću smršaviti.

Primarna funkcija tijela je da preživi sve moguće uvjete u koje ga stavimo. Ukoliko ga izgladnjujemo s premalo hrane u danu u premalo obroka, tijelo će zaustaviti sve funkcije koje mu nisu potrebne da bi nam ostavio energiju za one vitalne (disanje, rad srca, temperaturu tijela, rad probave, osnovne jednostavne funkcije zaključivanja: „gladan sam – jedem“, „žedan sam – pijem“) i u tom režimu će uvijek naći načina da od ono malo hrane koju uneseš, malo pohrani u masne naslage od kuda će izvlačiti energiju za period kada ne unosiš hranu.

Zato hrani tijelo češće kvalitetnim namirnicama da nema potrebe pohranjivati unešenu energiju u masne naslage jer zna da ćeš uskoro opet jesti i unijeti novu energiju!

Mit broj 8. Što manje vode unosim, manje vode ću zadržavati.

Činjenica: Kao što se to događa s hranom, tako je i s vodom: što manje vode unosiš, tijelo je više zadržava jer se bori protiv dehidracije! Ne otpušta je samo tako. Tijelu treba voda, više nego hrana! Dakle, pij vode češće kako bi tijelo što više vode izbacivalo, a ti mogla još više piti. Osim toga, voda je izvrsna za ten i glatku kožu!

Mit broj 9. Kupit ću si onaj fat burner koji će mi otopiti masne naslage dok ja spavam.

Činjenica: Ne postoje dodaci prehrani koji ti mogu pomoći ili ubrzati mršavljenje, istopiti masne naslage ili izgraditi mišiće. Dodaci prehrani poput fat burnera, wheya ili čistih aminokiselina ne pomažu kod mršavljenja na način kako vi to zamišljate. Oni su samo dodatak prehrani koji je ukusan i jednostavan za konzumiranje kada vam dodatno treba dodatan izvor energije ili proteina za izgradnju mišića.

Ali može se i bez njih. Odnosno i te kako se može bez njih izgraditi predivna forma koju ste oduvijek željeli, jer je jedina prava i nepogrešiva formula za mršavljenje kombinacija balansirane prehrane i kvalitetnog i produktivnog programa treninga s opterećenjem.

Mit broj 10: Trbušnjake radim svaki dan i doma i u teretani jer želim izgraditi trbuh za naslovnicu fitness časopisa!

Činjenica: Nećete izgraditi trbuh na taj način ni nakon nekoliko mjeseci ili godina rada trbušnjaka. Trbušnjaci se „rade u kuhinji“. Nema te vježbe koja će vam izgraditi popularan ravan i čvrst trbuh ili „6 pack“ (kockice na trbuhu) ukoliko niste disciplinirani u kuhinji. Niti 1000 trbušnjaka na najmodernijim spravama nikada nikome nije izgradilo trbušne mišiće dok se prehrana ne organizira po planu prehrane.

Razbila sam 10 fitness mitova!

BONUS:

Mit broj 11. Uzet ću si dvomjesečni plan prehrane za mršavljenje do ljeta jer se ne želim odricati hrane i svog života ovo ljeto.

Činjenica: Plan prehrane nije režim, odricanje, žrtvovanje. Plan prehrane je početak tvog zdravlja i kvalitete života. Hrana daje život, ali život nije hrana. Ne živiš da bi jela, jedeš da bi živjela. Kako ćeš živjeti svoj život, koliko kvalitetno, gdje ti je fokus u životu i kakva iskustva želiš ne smije ovisiti o hrani!

Hrana je energija, naravno da može biti ukusna i naravno da možeš jesti sve što poželiš, ali što ti zaista želiš? Znaš li? Zašto ti je hrana nagrada za uspješan rad? Zašto vježbanje ne bi bilo nagrada za tvoje tijelo? Ne osjećaš li svoje tijelo i sebe samu još bolje i nježnije nego kad jedeš?

Ne osjećaš li koliko pažnje daješ svome tijelu, a tako i sebi dok si pripremaš kvalitetan obrok kojim ćeš očuvati svoje zdravlje, a ne ga ugrožavati i onda to „popravljati“ odricanjem i kažnjavanjem? Ne boli li tvoje tijelo više kada unosiš namirnice koje ga zbunjuju, kojim si poremetila svoje hormone? Ne boli li to više od funkcionalnog vježbanja kojim svom tijelu daješ svrhu i smisao? Odrekla si se svog života prije nego si krenula u teretanu. Vježbanjem i kvalitetnom hranom vraćaš mu život. To nije odricanje, to je davanje. Sebi sebe.

Antonija Trupinić

Komentari

Neki baner