Čemu zapravo služe izbori ljepote i kako znamo da je neka žena lijepa?
Popularno Tridesete

Čemu zapravo služe izbori ljepote i kako znamo da je neka žena lijepa?

Po čemu znamo da je neka žena lijepa? Kako određujemo tu ljepotu? Čime se ona mjeri? Neki kažu da su to određene proporcije tijela, neki kažu da je to osmijeh i držanje. Nekima je pak važna kosa, dugi nokti na njegovanim rukama, a nekima je to energija kojom osoba zrači. U svakom slučaju ljepota je samo riječ. Ona ovisi o osobnom dojmu promatrača, njegovim preferencijama, navikama i, bitno je naglasiti stavovima i kalupima s kojima je odrastao, koje je upio kao dijete od svoje okoline i koji su oblikovali njegov pojam – lijepog.

Svi mi imamo taj svoj pojam, no neki od nas su po pitanju istog podosta liberalni i otvoreni za nove svjetonazore. Dok su drugi navikli živjeti po utabanim pravilima po kojima kreiraju svoj život i ta ista pravila prenose svojoj djeci.

Percepcija ljepote se uči. Htjeli mi to priznati ili ne. Sukladno tome ona se i mijenja, kao što svjedoči čitava naša povijest, jer se pojam ženske ljepote kroz nju drastično mijenjao, iz stoljeća u stoljeće, a sada u moderno doba iz decenije u deceniju.

Sinoć je održan finalni izbor za Miss Universe Hrvatske i laskavu titulu ponijela je Mia Rkman, 21 godišnja studentica rodom s Korčule. Iako od srca čestitam pobjednici, našoj novoj Miss Universe Croatia, Miji Rkman, i želim joj mnogo uspjeha u daljnjem natjecanju i u životu, moram priznati da nikad nisam razumjela te izbore ljepote, možda me to čak i pomalo iritiralo?

View this post on Instagram

where I belong 💙 #thalassophile

A post shared by Mia Rkman (@miarkman) on

Zašto? To je samo izbor za miss i mogućnost mladim djevojkama da se probiju? No je li to baš tako?

Ajmo malo dublje uči u cijelu priču…

Imaš te neke kriterije koje moraš zadovoljiti, imaš oko 20 godina, mnogo snova i najčešće peh da u žiriju sjede oni koji nemaju veze ni s modom ni sa svijetom ljepote i kozmetike, zdravog života i svega onoga na što bi jedna Miss trebala utjecati i predstavljati. Tj. u žiriju najčešće sjede sponzori i oni koji su uspjeli uloviti vlak za honorar (poduzetnici, pjevači, glumci itd). Kod nas je sinoć sjedio Zagrebački gradonačelnik a predsjednica žirija bila je prva  supruga američkog predsjednika koja je došla na poziv vlasnika licence. Svaki komentar suvišan.

I onda se za nekog lobira i sve bude cirkus a ne izbor. Sjetimo se samo onih godina kad se izbor za Miss Hrvatske nije ni odvijao nego je par budžovana u podrumu biralo misicu. Po kojim kriterijima? I da posve sam svjesna da su to dva različita izbora, ali ne možete mi reći da primjer koji sam navela nije zoran pokazatelj društva u kojem živimo?!

No, vratimo se mi na najvažnije pitanje –  kakvu poruku šalju ti izbori ljepote djevojčicama?

Sjećam se osjećaja koji me pratio k’o klinku kad bi na tv-u bio neki izbor ljepote. Instinktivno sam se uspoređivala s tim djevojkama. Od građe tijela do kose, noktiju, držanja, pa sve do ožiljka od operacije na leđima. Ne, nisu me najviše tad mučile kile, obline i proporcije jer sam kao klinka, kasnije teenagerica i nakon toga mlada žena imala kojekakve faze… od previše kila do idealnih mjera – prošla sam sve.

Mučio me taj ožiljak na leđima jer sam se zbog njega osjećala drugačijom, izoliranom, obilježenom na neki način.

Sve te usporedbe i nametanje nekog standarda ljepote, mogu toliko istraumatizirati jednu teenagericu da u nekom trenutku (kao ja sa svojih 16) nisam željela ni jesti, a bome ni izlaziti.

Neću govoriti o tome koliko s druge strane djeca pod utjecajem roditeljskih fiksacija (da ne kažem zatupljenosti) mogu biti zla prema drugim klincima. Ubiju u pojam svakog tko je imalo drugačiji. Iole svoj.

Utjecaj društvenih mreža i istaknutih influencera

I onda se dogodi era društvenih mreža, gdje su standardi ljepote doslovno svemirski i gdje jedna mlada žena, poljuljanog samopouzdanja doslovno živi bombardirana svim onim što ne može biti, a misli da mora.

S druge strane tu su butici u kojima je najveća ženska veličina 40 i ako posegneš za njom, prodavačica te gleda kao da si slon, ispao iz lošeg horora. Na svakom koraku žena je danas prisiljena biti u tom nametnutom kalupu, a nitko je ne pita da li to može i da li to uopće želi?

Sjećam se cirkusa od prije dvije godine kada je Hana Hadžiavdagić javno prozvala prvu Hrvatsku plus size ljepoticu i model Luciju Lugomer i poručila joj: ‘Draga, možeš ti misliti da si plus size, ali meni si i dalje samo debela’ pa ju zatim blokirala na svim društvenim mrežama i mislila za sebe kako je ultra super, a samo je pokazala do koje mjere je osobno neosviještena, nekulturna i kako je naše Balkansko društvo itekako zatupljeno i podosta u mnogim bazičnim stvarima jednostavno ograničeno.

View this post on Instagram

❄️House White Walker❄️ ______________________________________________ Winter Is coming and I am so excited! Kristalno hladne svjetlucave nijanse savrseno opisuju kucu White Walkers kojom sam danas inspirirana napravila ovaj look. Kako vam se svidja? Jos malo i kolekcija je kod nas!! ______________________________________________ Eyes: UDxGOT palette – White Walker, Frozen North, Free Folk, Hardhome & Take The Black Lips: UDxGOT Lipstick – White Walker Highlihter: UDxGOT highlighter – Hardhome ______________________________________________ • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • #makeup #instamakeup #cosmetic #cosmetics #urbandecay #fashion #eyeshadow #lipstick #whitewalkers #mascara #palettes #udpartner #lip #lips #forthethrone #concealer #foundation #powder #eyes #eyebrows #lashes #got #gameofthrones #glitter #crease #primers #base #beauty #beautiful

A post shared by LUCIJA LUGOMER (@lusiluer_plussizemodel) on

Napisala sam o tome blog post Era debilizma koji je u svega par sati imao preko 30 000 otvaranja. To sve govori koliko je ta tema kod nas duboko ukorijenjena i koliko to muči žene. I koliko smo oko iste teme, a to je zaštita naših prava i odbijanja da nas se tretira kao objekte, jednostavno podijeljene.

Nedavno je Hana imala još jednu eskapadu usmjerenu također prema Luciji, pa sam se zapitala čemu to? Radi li se tu o osobnom ratu? O trunčici zlobe ili jednostavno vlastitoj nesigurnosti? S druge strane odakle nekome pravo da nekom drugom govori kako treba izgledati i živjeti? I kada ćemo kao društvo općenito stati na kraj javnom maltretiranju svega što se ne uklapa u nečije privatne kalupe?

Moram napomenuti da neovisno o nečijim osobnim preferencijama, sve te osobe su javne osobe, influenceri koji utječu na mišljenja stotina tisuća svojih sljedbenika i kao takve imaju obavezu promišljati kakve poruke šalju! Apsolutno podržavam zagovaranje zdravog načina života, ali nipošto ne podržavam javno ismijavanje i napadanje druge osobe (bila ona javna osoba ili ne) samo zbog neslaganja u životnim izborima, ili u ovom slučaju – izgledu.

Zbog svega navedenog ne možemo reći da su izbori ljepote, samo izbori ljepote, jer oni su mnogo više.

Oni duboko usađuju percepciju kako žena treba izgledati da bi bila prihvaćena, da bi se “uklapala” i na kraju da bi bila zadovoljna samom sobom, jer ako ne izgleda kao jedna missica – kako može biti zadovoljna? Ona mora da zavarava sama sebe ako je zadovoljna malo jačim bedrima ili prćastim nosićem? Barem je to onaj stav kojeg zagovara Hana H. svaki put kad javno prozove neku ženu koja se ne uklapa u njen osobni pojam ljepote i koja je zadovoljna točno takva kakva je.

A to bi trebala biti poruka svake influencerice i svake missice – Žene budite ono što jeste i volite se, jer neupitno ste lijepe, neovisno koju veličinu nosite!

Mnogi će reći da govorim o utopijskom društvu i da fantaziram, no ja samo govorim o zdravom razumu, jer na kraju dana nitko od nas nije savršen. I “obična” žena i manekenka skidaju šminku i liježu u svoj krevet, točno onakve kakve su. S tim moraju živjeti.

I zbog toga je neupitno važno da su u svojoj koži sretne!

Naslovna fotografija: Mia Rkman (© Miss Universe Croatia)

Mariju pratite na njenom Facebook fan pageu Instagramu


 

Komentari

Neki baner