Što znači uspjeti u životu?
Osobni razvoj

Što znači uspjeti u životu?


Kada govorimo u uspjehu, uglavnom nam se u glavi pojavi slika nekog celebrity-ja koji dobro zarađuje, koji vozi bijesni auto i koji na neki način ima širi društveni utjecaj. Drugim riječima, uspjeh vezujemo uz bogate, slavne i utjecajne, vezujemo ga uz osjećaje moći, priznanja, ugleda i statusa.

Je li uspjeh zaista postao sinonim za javno eksponirane osobe, gologuze pjevačice, žene i muškarce koji ganjaju karijere trčeći za novcem?

Priznajmo, kada govorimo o uspjehu, teško da će nam pasti na pamet jedna majka, domaćica s umrljanom pregačom i tamnim podočnjacima koja jednom rukom kuha ručak, dok drugom rukom nosi uplakano dijete. Ili neki boem koji živi od milodara i svira na ulici, a koji uveseljava prolaznike i izvlači im osmijeh na lice.

Lice uspjeha


Ali ako malo bolje razmislite što je s uspjehom onoga tko je upravo pobijedio karcinom? Što je s uspjehom majke koja je odgojila sedmero sretne i ispunjene djece? Što je s uspjehom nekoga tko je prevladao svoj najveći strah? Jesi li manje uspješan ako nisi pomogao milijunima, ali si pomogao nekolicini?

Znamo da mnogi često u životu rade stvari koje uopće ne žele, samo kako bi zadovoljili ili impresionirali one oko sebe. Odrasli kako bi se dokazali u zajednici ili na poslu, djeca kako ne bi razočarala roditelje.

Može li se to nazvati uspjehom, raditi ono što ne voliš da bi se svidio drugome? Ili biti uspješan znači prkositi okvirima i očekivanjima, ali biti svoj? Je li veća hrabrost živjeti tuđi život, hodati već prevaljenim putovima ili krenuti svojim, onim kojim još nitko nije gazio?

Ne znam tko nas je ni kada uvjerio u to da postoji jedna univerzalna mjerna jedinica uspjeha, ona kojom mjerimo sav taj sjaj, raskoš, glamur i pompoznost, ali znam da nam se ego odavno oteo kontroli. I zato mislimo da smo bolji, vrjedniji i uspješniji.

Zato su naši izbori jedini ispravni, a naše mišljenje o tuđim životima mjerodavno.

Zato ne razumijemo tuđe želje i potrebe različite od naših i zato smatramo da bi naše ambicije i ciljevi trebali biti i tuđi. Upravo takvi postupci uzrokuju nesretnu djecu, marionete svojih roditelja, svađe, sukobe i naizgled uspješne, ali potpuno prazne i otužne ljude.

Što znači uspjeti u životu?

Ne teži biti uspješan, nego sretan.

U suštini, definicija uspjeha ima koliko i nas. Ili bar bi ih trebalo biti. Jer ne možeš sve svrstati u istu kategoriju. Jer nije isto popeti se na vrh planine iz podnožja ili s tisućitog metra nadmorske visine. Jer nije baš isto ostvariti materijalno bogatstvo ako si sin Rockefellera ili uličnog svirača od maloprije. Jer nije isto hodati zdravome i onome koji je tek ustao iz kolica. Jer nije isto pjevati pjevaču i pisati piscu kao i onima koji to nisu.

Jer ne možeš uspoređivati svoje prvo poglavlje s tuđim dvadesetim. Jer nemaju svi iste startne pozicije, nemaju svi iste misli, izazove i strahove na tom putu do „uspjeha“. Jer svaki pojedinac ima različite afinitete, interese i talente u konačnici. Svakoga od nas drugačije stvari čine sretnima.


Jednom je jedan mudar čovjek rekao: “Svatko je genijalac. Međutim, ako prosuđuješ ribu na osnovu njene sposobnosti da se penje uz drvo ona će cijeli život provesti u uvjerenju da je glupa.“

Najveći dio sante leda nalazi se pod vodom. Nevidljiv je ljudskom oku. A stvaran je. I prisutan. Isto je i s čovjekom. Jer količina uspjeha ne mjeri se po krajnjem cilju. Ne mjeri se samo po ocjeni završnog proizvoda kojeg prezentirate svijetu, po vrhu kojeg si osvojio, već i po rupi iz koje si krenuo.

Po količini mraka kroz koji si prošao. Svi mi vidimo samo finalne proizvode. Vrhove sante leda. A ne znamo koliko je borbe, odricanja, unutarnjih previranja, frustracija i padova trebalo preživjeti do onoga što nazivamo „uspjehom“. Osobnim uspjehom.

Mnogi postignu ono što su htjeli, a zaborave tko su. Zato, ne tjeraj ribu da se penje na drvo. A ako želiš znati jesi li uspješan, samo se zapitaj jesi li sretan.

Komentari

Neki baner