Iluzija moći... ili kako su nam prodali ideju da sami upravljamo svojim životom?
Kolumne Popularno Tridesete

Iluzija moći… ili kako su nam prodali ideju da sami upravljamo svojim životom?

Foto: Madonna / Instagram


Preskočila sam Eurosong. Godinama ne pratim tu paradu kiča. Nemam komentara ni za navodni Madonnin fijasko, a ni za političke poruke koje su slali svi, na tom nazovi nepolitičkom glazbenom događaju.

Budimo realni, danas je sve politika. Sve se kupuje i za svaki strani “uspjeh” (nazovimo Eurosong tako, iako on to po meni osobno odavno nije) potrebno ti je puno para i ogroman lobi.

Samo pogledajte domaću političku scenu sad pred EU izbore i sve će vam biti jasno. Mogu li svi kandidati zaista reći da su prvi na listi zbog godina iskustva i hvalevrijednog društvenopolitičkog rada? Pametnom dosta.

Iluzija moći... ili kako su nam prodali ideju da sami upravljamo svojim životom?

Svaka je kandidatura, za ikoju iole bitnu društvenu funkciju popraćena guranjem neke političke struje. Suci, doktori, rektori, dekani… slobodno sami nastavite niz, svi su oni “blago” pogurani od nekog kome odgovara da njihov čovjek bude na tom mjestu.

Ne možemo reći ni da je u puku bolja slika. Svak gura nekog svog. Zbog toga Hrvatska i pati od grozne i čini mi se posve neizlječive bolesti, znane kao Uhljebivirus. Jedan je to od po meni, najopasnijih virusa koji može pogoditi neko društvo. Smrtnost je skoro stopostotna, a ako se ikada i povuče, postoji velika mogućnost povratka, dok su posljedice za preživjele dugoročne i bolne.

Kažu da je prevencija najbolji lijek za svaku šugu, no mi se na ovim prostorima branimo neznanjem, jer kao nitko nije mogao početkom devedesetih pretpostaviti da će nam se dogoditi sve ovo. Zaista? Nitko nije mogao pretpostaviti da će biti ratnog profiterstva, privatizacije i korupcije u poslijeratnom društvu, gdje zapravo sve političke struje proizašle iz tih ranih devedesetih zapravo pušu u isti rog. A taj rog nikako ne nosi naziv prosperitet.


Nitko nije mogao pretpostaviti da cilj zapravo nisu sloboda i demokracija, već osobna korist pojedinca?

To je još jedna bolest koja je davno zahvatila ove prostore a zove se naivnost. Njegujemo je još iz vremena ustaša i partizana, čiju “baštinu” nikako da zbacimo sa svojih ramena. Sve izgleda kao da mi i dalje vodimo ratove koji su za ostatak svijeta davno završili.

Zašto? Jer to odgovara onima koji kroje društvo, uspjeh, politiku i svidjelo se to vama koji čitate ili ne, i vaš i moj život. Od cijene kruha, mlijeka, mesa i ogrjeva, pa sve do toga tko će a tko neće skakutati po bini Eurosonga.

Iluzija moći. To je sve što imate, svaki put kad birate koji ćete proizvod u dućanu, kao i kad izađete na bilo koje izbore. Vaš um je davno programiran za svaki vaš potez, a sve te subliminalne poruke koje su vam plasirali, pokupili ste krajičkom oka, u šetnji parkom, u dućanu, pri odlasku u poštu, šaltajući programe na tv-u.

I moj je tekst definiran događajima oko mene. Ne mogu se tome oduprijeti jer gdje god bacim pogled netko komentira predstojeće izbore i događaje s netom održanog Eurosonga.

I ne možete reći, kao što ni ja ne mogu da nisam pod utjecajem propagande. Ne mogu reći da ne pratim tekstove o lijepim ženama, modnim trendovima i kozmetici. I bahato bi bilo tvrditi da sam cijepljena od tuđeg utjecaja, jer nisam. Zbog toga je i nastala era blogera i influencera. Zbog toga i vi koji me svakodnevno pratite, pohodite moje stranice i uvijek se vraćate po vlastitu dozu fiksa.

Usađeno je to duboko u vašu podsvijest.

Što ono rekoh na početku, da nisam pratila Eurosong? Nisam ni trebala, svi mediji, od portala do društvenih mreža svojski su se potrudili da mi ništa ne promakne. Pa čak ni Madonnin fijasko.

Uz pozdravne poruke stranih moćnika, koji nam zahvaljuju na jeftinoj, a kvalitetnoj radnoj snazi koju smo potjerali u njihove ralje, mogu se baš kao i vi, veseliti ostatku ove naoblakom okrunjene nedjelje.

Sve izgleda kao da je i vrijeme programirano, apsolutno odgovara stanju i raspoloženju nacije.

Foto: YouTube

Mariju pratite na njenom Facebook fan pageu i Instagramu


Komentari

Neki baner