Kraj jedne ere - Game of Thrones završio je neslavno, slomio mnoga srca i ostavio otvorena mnoga pitanja
Filmomanija Popularno

Kraj jedne ere – Game of Thrones završio je neslavno, slomio mnoga srca i ostavio otvorena mnoga pitanja


Moram vas upozoriti ako niste odgledali posljednju epizodu najbolje serije svih vremena, onda molim vas, nemojte čitati. Ako ipak odlučite čitati, činite to na svoju odgovornost.

Kad sam jutros rano odgledala posljednju epizodu, dugo sam samo šutjela. Ne pamtim kada je nešto fiktivno toliko emotivno utjecalo na mene kao što je to posljednjih godina radila ova serija.

Kraj jedne ere - Game of Thrones završio je neslavno, slomio mnoga srca i ostavio otvorena mnoga pitanja

Zbog toga ću reći otvoreno da je Game of Thrones za mene više od priče. To je svijet fantazije koji me povukao u svoje korice, prikovao uz mali ekran i natjerao da se smijem do suza, zgrozim, ljutim, protrnem i da se rasplačem kao malo dijete.

Plakala sam gledajući zadnju epizodu, u trenucima kad se John zaklinje Daenerys na vječnu ljubav, ljubi je kao što samo muškarac koji potpuno obožava ženu može ljubiti, a zatim joj zabija nož u srce i ona umire na njegovim rukama.

Ako su u HBO-u željeli slomiti milijune srca, to su definitivno uspjeli.

Nakon toga apsolutno više ništa nije važno. Svi dobiju ono što žele. Sansa i Bran oboje dobiju svoje krune. Kad Tyrion upita Brana da li pristaje biti vladar, on mrtav hladan odgovara – Pa zašto sam onda prošao sav taj put?

Kraj jedne ere - Game of Thrones završio je neslavno, slomio mnoga srca i ostavio otvorena mnoga pitanja

Jasno je da u njemu ipak ništa nije plemenito. Znao je da će Daenerys pobiti sve te ljude, znao je da žrtvuje Johna. Jer on je vidio budućnost, ali ništa rekao nije.

Je li on zaista Bran Slomljeni ili Bran Proračunati?

Tyrion postaje Desna ruka, Arya odlazi oploviti svijet, John biva protjeran nazad u Noćnu stražu kao ubojica kraljice, a Sansa, ona dobiva svoj Sjever i postaje kraljica.

Ako je HBO nečemu ostao vjeran, to je činjenica da nema happy enda i da mogu biti zadovoljni svi osim publike i Drogona, koji spali Iron Throne, samo kako bi bio siguran da više nitko nikad neće sjesti na njega, a zatim s tijelom svoje Majke i kraljice leti tko zna kud.

Da, jasno je da će HBO snimati nešto novo. Imamo Johna na sjeveru iza zida, koji nestaje između drveća zajedno sa svojim divljacima. Imamo Sansu kao kraljicu Sjevera, imamo Aryu koja plovi zapadno od Westerosa jer tamo nitko nikad nije bio. Imamo Tyriona koji raspravlja o organizaciji kraljevstva i obnovi porušenog sa svojim vijećem, ali i zadnju rečenicu koju izgovara Johnu kada ga oslobađa i šalje na Sjever – Pitaj me to za deset godina. I imamo zmaja koji više nema doma, obitelji ni svrhe i luta svijetom sam.

HBO će snimati dalje.

Uz najavljeni prequel, bit će tu more spinoffova jer je to prevelik novac koji bi se mogao izgubiti s krajem GOT-a. Zbog toga kraj nikad nije kraj, pa makar ovaj bio šugav, pa makar ja ovo pisala šmrkava nosa.

Kad pogledam u sudbinu koju su skrojili za Daenerys, vidim logiku, ma kako tužna bila. Pod udarom tolike želje koja ju je gonila i tolike boli koju je doživjela, ona više nije znala gdje joj je kraj. Ludost ili ambicija ili samo prokletstvo koje je pratilo sve one koji su željeli vladati, tko će znati? Nije baš da su snimali po ideji apsolutnog genija, Georgea R.R. Martina, već po scenariju kojem je bio zadatak ugurati sve u 6 epizoda. Pa eto ugurali su. Što smo dobili s tim, procijenite sami.

Činjenica kako HBO gubi pretplatnike cijelog jutra, jako je veliki pokazatelj da brzopletost i želja za zaradom nisu baš najbolji saveznici. Kao i da nekad publici treba dati baš ono što traži, a ne ono “što se misli da je logičan kraj”.

Kraj jedne ere - Game of Thrones završio je neslavno, slomio mnoga srca i ostavio otvorena mnoga pitanja

Nekad treba misliti na vrijeme koje dolazi, projekte koji su u povoju i svoj dugoročni boljitak.

Game of Thrones ne bi bio to što je da nije armije fanova. Fanova koji su razočarani, prevareni i nadasve tužni. Fanova koji su očekivali svašta i bili spremni na sve osim ovoga. Fanove koji su zaslužili vidjeti nekog drugog na tronu osim Brana.

Zasluženi vladar ili ipak ne?

Ali kad sumiramo sve, onako kako je servirano u posljednjoj sezoni, (i zanemarimo tone gafova, od kave na stolu, do mača koji vijori kao zastavica kad John uzjaše konja), onako kako su scenaristi i redatelji nametnuli, Bran se čini kao logičan izbor. On koji ne može imati djece, pa će se svaki novi kralj morati birati, a tron se više neće nasljeđivati. On koji sve vidi, sve zna i malo govori. Mudar odabir.

No je li to baš tako? Što će ti život bez strasti u sveznanju i vladanje bez nekog s kime ćeš to dijeliti i nekog kome ćeš to ostaviti?

Najtužnije je ono što je učinjeno Johnu, cijeli život bio je u sjeni, tretiran kao kopile, odbacivan od svih, onaj koji je uvijek pa čak i na kraju birao dužnost i stavljao je ispred svog srca. On koji je ubio sam sebe i pretvorio se u hodajućeg mrtvaca kad je ubivši svoju kraljicu i ženu koju voli, učinio svijetu uslugu i spasio milijune života. A za “nagradu” dobio progon u vječnu zimu.

Znala je Melisandre kad ga je vratila iz mrtvih, da ga zapravo ne vraća u život. Ne zaista. Sve je dobro prorekla i nije joj se to svidjelo, zbog toga je i skinula ogrlicu i pretvorila se u prah. Nije željela gledati što svijet postaje. Ili je napokon sve vidjela onakvim kakvo zaista je, ružno, prljavo i nepravedno?

No Happy End

Nema sretnog kraja osim onog kojeg napravimo sami, pa kad ugasimo tv nakon zadnje odgledane epizode imamo izbor, biti bijesni što je tako ili u svojoj mašti osmisliti drugačiji kraj? Onaj u kom Daenerys čuje zvona i prihvaća predaju grada, gdje ona i John zajedno sjedaju na prijestolje, gdje Sansa dobiva taj svoj željeni Sjever, a Tyrion je desna ruka najmoćnijem paru vladara u povijesti, gdje Drogon rikne vatru na svakog tko pokuša remetiti mir i gdje svi naši glavni junaci (izuzev Cersei koja trune u nekoj tamnici) sjede za stolom i nazdravljaju novom Westerosu.

Mašta je lijepo mjesto i samo je naše. Ne kroje ga ni scenaristi, ni producenti a ni pohlepa. I ne može se a ni ne treba, ugurati u 6 epizoda.

Zbog toga kad odgledate posljednju epizodu samo se cinički nasmijte sa spoznajom da ovo nije kraj, već samo uvertira.

U što? Možda Arya West of Westeros? 😉 Vjerujem da će nam HBO uskoro otkriti.

Foto: HBO

Komentari

Neki baner