Nekoć davno živjela je superjunakinja…
Popularno Razmišljanja

Nekoć davno živjela je superjunakinja…


Razdoblje ranog djetinjstva obilježeno je pričanjem priča za laku noć. Ako se na trenutak vratite u to razdoblje, sjetit ćete se svih bajki koje su pričale i čitale majke, očevi, bake i djedovi prije spavanja. Sve su bajke imale sretan završetak, a do njega je vodio dug, težak i trnovit put. Glavne junakinje su prekrasne princeze dobrog srca, koje su maštale o ljubavi svog života i tome da će ih spasiti zgodan princ s plaštem od njihovih zlih maćeha, polusestara, vještica i ostalih mračnih stvorenja.

Bajke imaju zgodnu pouku:

U isprepletenosti dobra i zla, uvijek će iskreno i čisto srce pobijediti i naći put do istinske sreće.

Više-manje, ona se može prepisati i na život, koji je doista prepun smjene dobrog i lošeg. Koliko ulažete i dajete, toliko ćete primati nazad. Često ne bude odmah tako pa vjera splasne, zar ne?

Vjerujem da je gotovo svaka djevojčica jednom sanjala o svom princu na bijelom konju i životu u prekrasnom dvorcu, no koju lekciju time učimo djecu? Ako nešto krene po zlu, na kraju će svakako doći princ koji će riješiti cijelu stvar. Isto tako, pretpostavljam da je poneki dječak maštao o tome da je snažan, zgodan i vješt princ ili neki drugi superjunak koji će spasiti svijet od zla, a pri tome uvijek mora biti upravo takav – hrabar i jak. Da se razumijemo, nemam ništa protiv klasičnih dječjih bajki, samo više volim način koji koriste moderni pisci kako bi učili djecu životnim vrijednostima kroz današnje, živuće primjere.

Kada sam ugledala na polici knjižare slikovnicu Fantastično sjajne žene koje su promijenile svijet i knjige Priče za laku noć za mlade buntovnice 1 i 2, ostala sam zapanjena.

Riječ je o maštovitim, inspirativnim i lako čitljivim pričama o hrabrim ženama, koje su, usprkos tome što im život nije bio bajka, svojom predanošću, radom, ljubavi i hrabrošću ostavile neizbrisiv trag.

Sve su one imale nešto zajedničko – nailazile su na razne prepreke.

Često nisu imale podršku obitelji, a još manje zajednice, no to ih nije spriječilo da izazovu svijet, da se odupru svim preprekama i odlučno kažu “Ne!” onome što se očekivalo od njih, a nije bilo u skladu s njihovim vrijednostima.

Usprkos životnim nedaćama, preprekama i ljudskim osudama, nisu odustale od samih sebe, slijedile su svoje srce i pokazale su svijetu da snovi doista nemaju granice. Autorice ne spominju samo aktivistice, znanstvenice i književnice iz nekih prošlih stoljeća, već opisuju današnje mlade žene koje ulažu puno ljubavi u ono što rade, nikada ne odustaju i pružaju važnu životnu lekciju – nikada nije prerano niti prekasno početi ostvarivati vlastite snove!

Frida Kahlo, Marie Curie, Coco Chanel, Amelia Earhart… samo su neka od imena fantastičnih i sjajnih žena koje su promijenile svijet, do onih koje ga mijenjaju danas, baš poput fantastične balerine Misty Copeland, koja usprkos velikoj ozljedi noge nije odustala od plesa. Nakon operacije, vježbala je više nego ikad kako bi opet mogla plesati u kazalištu (mislim da sam vam upravo otkrila svoju najdražu 😊).

Nije li ovo lekcija koju želite učiti djecu od malena?

Učiti ih da život nije slučajno isprepleten dobrim i zlim, usponima i padovima, učiti ih da će nekada biti lako, ali većinom teško, što samo znači da mogu rasti i biti bolji nego što već jesu. Učiti ih da uspjeh ne dolazi preko noći i da su za njega važni mali i strpljivi koraci. Učiti ih da je u redu „pasti“ i osjećati se loše. Učiti ih da snaga doista ponekad dolazi izvana, ali najveći resursi su oni koje posjedujemo iznutra.

No, ne mijenjaju svijet samo te buntovnice nego njihove ideje inspiriraju i mijenjaju svakoga od nas, ako dozvolimo. Uče da je dobro orijentirati se i biti zahvalan na onome što imamo, umjesto traganja za onime čega nema. Uče da je važno truditi se najviše što možemo i ne dopustimo strahu da prevlada jer izbjegavajući ga, izbjegavamo nelagodne situacije – potencijal za rast i izvrsnost.

Nadam se da ćete posegnuti za ovim prekrasnim pričama i biti inspirirani baš kao i ja te da ćete svoje snove pretvoriti u stvarnost. Možemo biti i ostvariti sve što poželimo, potrebna nam je samo odluka, precizan plan te puno truda i strpljenja!


Mladim buntovnicama iz cijeloga svijeta: sanjajte još veće snove, težite višem, borite se žešće, a kad posumnjate, ne zaboravite: vi ste u pravu.

Priče za laku noć za mlade buntovnice, Elena Favilli i Francesca Cavallo

Komentari

Neki baner