Savršena majka (Aimee Molloy)
Čitajmo zajedno

Savršena majka (Aimee Molloy)

Jako je puno trilera izašlo u zadnje vrijeme i većina ih funkcionira po principu brzine i napetosti te tjera čitatelja da okreće stranice. Ponekad je dobro i odmoriti se od takvog jednog. Ne kažem da Savršena majka nije napeta, ali meni je u ovom slučaju odgovarao njen malo sporiji tempo. I ne bih je ni okarakterizirala kao klasičan triler, već ipak kao psihološku dramu koja dotiče mnoge “in” stvari današnjice.

Svibanjske majke.

Djeca su im rođena u tom mjesecu i to je bio razlog što su počele komunicirati, a nakon nekog vremena, i odlaziti na zajedničke sastanke. Premorene od “posla” majke, te nazovimo ih prijateljice odluče jedne večeri otići u obližnji bar i odmoriti od svakodnevnih briga.

Nije svima svejedno, posebno Winnie, samohranoj majci koja na nagovor bezbrižne Nell, ostavi svog dvomjesečnog Midu u rukama iskusne dadilje. Večer se odvija po planu, većina se žena zabavlja, većini nedostaju djeca, ali nijedna ne očekuje ono što će se dogoditi.

Mida je nestao iz svog krevetića. Dadilja ništa nije vidjela, a djetetu se svaki trag gubi.

I tada počinje igra mačke i miša, u kojoj pomalo otkrivamo sve sočne tajne svibanjskih majki. Jer vrlo je teško u tako malo vremena toliko toga saznati jedna o drugoj. One ionako samo o svojoj djeci pričaju. Nitko ne zna što je sve Južnjakinja Francie u životu proživjela, zašto je Nell toliko samouvjerena na prvi pogled, a što spisateljicu Colette odvraća od uzimanja stvari u svoje ruke.

Ono što me posebno zaintrigiralo u ovom romanu je to kako je autorica dobro predstavila današnju situaciju odnosa između majki. Dovoljno je dobiti dijete kako bi se stvorio jedan krug “najboljih prijateljica” koje razgovaraju isključivo o svojoj djeci, jako malo znaju jedna o drugoj, ali rado dijele savjete na temu majčinstva.

Sve se razlikuju, a toga nisu ni svjesne.

S jedne strane, jasna je ta njihova potreba za uspoređivanjem raznih pojedinosti vezanih za tu temu, ali s druge ipak začuđuje brzina kojom se uspiju sprijateljiti, a da ih uopće ne zanimaju neke druge stvari iz njihovog života. I točno se to ovdje i dogodilo i dovelo do spomenute tragedije.

“Jest, i te kako jest. Osim toga, ovo je drukčije. Mi smo nove mame. Vi to ne možete razumjeti. To je posebna vrsta prijateljstva.”

Situacija s majkama u Americi nije bajna, vrlo se brzo moraju vratiti na posao te su primorane ostaviti dijete nepoznatim osobama. Često im muževi ne olakšavaju situaciju, osjećajući se povrijeđenima jer više nisu u prvom planu.

Njihove šefove uopće ne zanima njihov privatni život te se ni ne trude pokazati razumijevanje, već i dalje gledaju samo vlastite interese. A naše glavne junakinje još i skrivaju razne tajne koje se malo pomalo počinju otkrivati.

Savršena majka (Aimee Molloy)

I ovdje kreće triler, upliće se policija, neke od njih uzimaju stvari u svoje ruke jer ne mogu dopustiti da nitko ništa ne poduzima te na kraju svega dobivamo jedan jako dobar i neočekivani završetak, koji samo potkrijepljuje sve ovo što sam malo prije navela. Nije dovoljno s nekime dijeliti jednake interese. Vrlo često moramo ljude dobro upoznati kako bi im vidjeli pravo lice.

Kao majka, suosjećala sam s Winnie i njenom tragedijom, ali također sam i pomalo okretala očima na neke razgovore i situacije. Nismo svi jednaki i odlično je što će većina nas na drugačiji način doživjeti Savršenu majku. Neki će se pronaći u njoj, neki će se uspoređivati, neki će vidjeti što ih tek čeka.

Ali svi će (ako do sada već nisu) shvatiti da ne postoji savršena majka, već najbolja majka svome djetetu.

Mnoge stvari koje nam serviraju u medijima ni približno ne izgledaju tako u stvarnosti. Nažalost, nekima ta slika savršenstva postane previše te im poremeti cijeli život. Ovaj je roman jako dobar prikaz današnjice.

Izdavač: Stilus knjiga

Izvor: Books, Movies, Music

Komentari

Neki baner