Evo zašto je dobro spavati na lijevom boku
Zdravlje i ljepota

Evo zašto je dobro spavati na lijevom boku

Za većinu ljudi, san je vjerojatno jedan od najomiljenijih stvari. No, jeste li znali da položaj spavanja može utjecati na vaše opće zdravlje? Nedavna istraživanja su pokazala da spavanje na lijevoj strani tijela, može pridonijeti zdravlju mnogih organa.

Znamo iz prve ruke kako je važno dobro se naspavati, kako bi uspješno mogli obavljati naše svakodnevne obveze. Stoga smo odlučili predstaviti vam ovu znanstvenu teoriju, te smo sastavili popis od šest potencijalnih prednosti koje mogu biti izvedene položajem spavanja na bočnoj lijevoj strani tijela.

POBOLJŠAVA FUNKCIJU VAŠEG LIMFNOG SUSTAVA

Limfni sustav ima ključnu ulogu u uklanjanju “otpada” i toksina iz našeg tijela. Stručnjaci kažu da je najveći dio limfnog sustava smješten na našoj lijevoj strani i zato spavanje na toj strani može pomoći tijelu da učinkovitije procesuira otpad. Obzirom da limfni sustav transportira masti, proteine i druge važne supstance do vaših tkiva, ležanje na lijevoj strani omogućava stanicama da brže dobiju sve potrebne supstance.

OMOGUĆUJE DA SLEZENA RADITI SVOJ POSAO PUNO BOLJE

Slezena je najveći organ u limfnom sustavu, nalazi se upravo na lijevoj strani tijela i kada spavate na toj strani ona radi bolje. Glavni razlog za to je gravitacija, kojom se pospješuje protok krvi kroz slezenu i omogućava joj da brže filtrira nepotrebne tvari iz organizma.

SPAVANJE NA LIJEVOJ STRANI PTOIČE BOLJU ELIMINACIJU OTPADNIH TVARI

Spoj između tankog i debelog crijeva nalazi se na lijevoj strani tijela, u predjelu zvanom ileocekalni ventil. Kad spavate na lijevom boku, tada gravitacijske sile olakšavaju da e otpadni proizvodi presele iz tankog crijeva u debelo crijevo. To omogućuje da debelo brže eliminira otpad iz tijela.

TO MOŽE SMANJITI NOĆNU ŽGARAVICU

Patite li od stalne žgaravice, dobro je spavati na lijevoj strani da ulovite barem malo sna. U toj će poziciji vaš želudac biti smješten između sfinktera koji ga spaja s jednjakom. Spavanje na lijevoj strani onemogućava sadržaju želudca da se vrati u jednjak.

ŠTEDI JETRU OD PREOPTEREĆENJA

S obzirom da se jetra nalazi na desnoj strani tijela, ležanjem na toj istoj strani možete pritiskati jetru. Lijeva pozicija pak neće dopustiti toksinima i drugim štetnim supstancama da preopterete važnu nam jetru.

DOBRO JE ZA SRCE

Lijeva strana srca prima krv iz pluća i pumpa ga u tijelo. Stoga, spavanjem u lijevom položaju, pomažete srcu da lakše i učinkovitije radi svoj posao. Kad spavate na lijevom boku, gravitacija olakšava funkciju vašeg cirkulacijskog sustava, osobito aorte i donje šuplje vene ( vena cava), te velike vene koja nosi krv bez kisika iz donjeg dijela tijela prema srcu, a nalazi se na desnoj strani kralježnice.

Izvor: Z&S

Komentari

Neki baner