Tatjana Barat: Priče o neustrašivim hrvatskim ženama
Čitajmo zajedno

Tatjana Barat: Priče o neustrašivim hrvatskim ženama


“Budite neustrašivi, baš poput junakinja naših priča.”

Ova inspirativna rečenica uvod je u fascinantne priče o najpoznatijim hrvatskim ženama. Umjetnice, znanstvenice, sportašice, učiteljice i mnoge druge. Sve su jednako važne, iako su neka imena nešto zvučnija javnosti. Knjiga je prepuna predivnih ilustracija koje nam približavaju žene o kojima autorica Tatjana Barat piše. Tekstovi su edukativni, ali i metodički predstavljeni i jako je puno pozornosti posvećeno čitatelju. Ispod svakog teksta nalaze se pitanja za raspravu te je time ova knjiga idealno sredstvo za razgovor, kod kuće ili u učionici. 


Ovo je idealan poklon za bilo koju generaciju, za dječake i djevojčice i njihove roditelje.

Nakon Priča za laku noć za mlade buntovnice, vrijeme je da upoznamo i hrvatske junakinje koje su obogatile našu prošlost i sadašnjost. Od slavne, bajkovite Ivane Brlić Mažuranić, preko talentirane Slave Raškaj pa sve do lirske Dore Pejačević, svatko će pronaći priču koja će ga inspirirati. Ovo je idealan poklon za bilo koju generaciju, za dječake i djevojčice i njihove roditelje.

Listajući stranice, naišla sam na brojne nezaboravne priče kojima ću se sigurno svako toliko vraćati, da me podsjete da je sve moguće i da nikada ne smijemo odustati, koliko god nam se nešto ponekad činilo nemogućim. Većina je ovih žena živjela u težim vremenima, u kojima je ipak muškarac bio puno više cijenjen od njih samih. Ali one se nisu predale i zato danas o njima čitamo i spominjemo ih kao primjer svakome.

Tatjana Barat: Priče o neustrašivim hrvatskim ženama
Tatjana Barat

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama treba čitati djeci od najranije dobi, ali i pokazati starijim naraštajima kojima će njihova imena možda biti i poznatija.

Razmislite malo ovome:

  1. Što možemo učiniti kada shvatimo da se ipak ne želimo baviti onime za što smo mislili da nas zanima ili su nam drugi govorili da je dobro za nas?
  2. Da na jedan dan možeš biti pravnik/ pravnica, što bi promijenio/la?
  3. Kako glazba može utjecati na naše raspoloženje?
  4. Kako ti brineš o svojem zdravlju?
  5. Na koje sve načine možemo sačuvati dijelove povijesti?

Ovo je samo par odličnih pitanja postavljenih u knjizi koja se bilo tko može zapitati. Sigurno vam neće nedostajati zabave dok budete čitali ovu knjigu, a usput ćete i puno toga naučiti.

Tatjana Barat: Priče o neustrašivim hrvatskim ženama / Iris Illyrica 2019

Izvor: Books, Movies, Music

Komentari

Neki baner