Novi film Branka Ištvančića na festivalu u Puli
5+ preporuka Filmomanija

Novi film Branka Ištvančića na festivalu u Puli


Dokumentarni film “Pouke o čovječnosti” redatelja Branka Ištvančića uvršten je na ovogodišnji 66. Pulski filmski festival u natjecateljski program u kategoriji Kratke Pule.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac “Pouke o čovječnosti” govori o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali u šest autobusa i spasili iz neprijateljskog okruženja više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti.

Ono što su izveli tog 29. rujna, ishodište je dobročinstva, čovječnosti, humanosti i medicinske etike. Spašavati bolesnike u tijeku rata, druge nacionalnosti, druge vjeroispovijesti, naći snage izdići se i pokazati koliko smo ljudi, koliko u tom raščovječenom trenutku rata postoji osjećaja i ljudskosti govori o tome o kakvom se humanom djelu radi.

Ovaj dokumentarni film nastao je po istoimenoj knjizi autora Veljka Đorđevića, snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris.

Novi film Branka Ištvančića na festivalu u Puli

Na praizvedbi filma, koja je upriličena 29. svibnja 2019. u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u povodu Dana Grada Zagreba i Dana branitelja Grada Zagreba, autor knjige i protagonist filma prof. dr. sc. Veljko Đorđević istaknuo je kako je vrijeme da građani Republike Hrvatske čuju za ovu najhumaniju akciju provedenu tijekom Domovinskoga rata. Dodao je kako se o tome događaju trebaju pisati epopeje i jasno isticati važnost humanosti pakračkih branitelja u želji da spase živote psihijatrijskih bolesnika i bolničkog osoblja bez obzira na vjeru i naciju.

„Ovaj događaj iz pakračke ratne povijesti posebno nas je inspirirao jer mi na sva četiri medicinska fakulteta u Hrvatskoj imamo kolegij Medicinska etika. Ovakav humani čin o čovječnosti i humanosti u ratnom vihoru u kojemu doktori i osoblje nisu napustili svoje pacijente treba i mora biti zabilježen“, istaknuo je Đorđević.

Redatelj filma Branko Ištvančić istaknuo je kako mu je bila velika čast i zadovoljstvo raditi na ovom projektu sa brojnom i marljivom ekipom a posebice sa psihijatrima Veljkom Đorđevićem i Marijanom Braš. Ovaj film snimljen je kako bi se potaknule emocije i ljude na razmišljanje o ovom događaju koji je mogao ostati zaboravljen. Zbog toga je velika uloga filma da zabilježi svjedočanstva preživjelih sudionika te na poseban i kreativan način širi istinu i promovira vrijednosti Domovinskog rata.

Suradnja Grada Pakraca sa autorom knjige ”Pouke o čovječnosti” Veljkom Đorđevićem, psihijatricom Marijanom Braš i redateljem i scenaristom Brankom Ištvančićem započela je 2016. godine. Prilikom obilježavanja obljetnice evakuacije pakračke psihijatrije u svojstvu izaslanice predsjednice RH Pakrac je posjetila doktorica Marijana Braš koja je, kako je istaknula na praizvedbi dokumentarnog filma, bila šokirana skromnim obilježavanjem ove bitne obljetnice. Povratkom u Zagreb odlučila je kako priča o evakuaciji pakračke psihijatrije treba poprimiti veće razmjere. Ubrzo nakon toga, doktor Đorđević napisao je knjigu svjedočanstava i rekonstrukcije događaja evakuacije ”Pouke o čovječnosti” po kojoj je nakon dvije godine snimljen i dokumentarni film.

Novi film Branka Ištvančića na festivalu u Puli

Emocije koje su ispunile kazalište prilikom prikazivanja dokumentarnog filma ”Pouke o čovječnosti” pokazale su koliko Pakračani vole svoj grad, ali i koliko su složni kada je ljudski život i dostojanstvo dovedeno u pitanje. Te noći, 29. rujna 1991., 40-ak pakračkih branitelja i 6 vozača autobusa nisu se pitali kome, zašto i na koji način idu pomoći. Krenuli su za zajedničkim, nadasve humanim ciljem i uspjeli su ga ostvariti. Neka njihova priča bude podsjetnik svima nama, ali i cijeloj Hrvatskoj, da se ljudsko biće ne mjeri po sastavu krvnih zrnaca već po čovječnosti.

Film je uvršten u natjecateljski program ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala koji će se održati od 13. do 21. srpnja  u Puli gdje će imati premijerno nacionalno prikazivanje. Potom slijedi sudjelovanje filma na svjetskim festivalima, projekcije i promocija u gradovima diljem naše zemlje te emitiranje filma u programu nacionalne televizije.

Uz istaknutog hrvatskog filmskog redatelja Branka Ištvančića, impresivnu fotografiju u kadrovima filma potpisuje direktor fotografije Branko Cahun, a posebno dojmljivu i za ovu priliku skladanu filmsku glazbu potpisuje skladatelj Pere Ištvančić.

Komentari

Neki baner