ShowBiz

Jesu li sapunice izumrle ili su samo evoluirale?

Foto: Barbara Mori / Instagram

Televisa presenta… Esmeralda, Otimačica, Rubi… – remake popularnih serija ali i noviteti kakvih kod nas još ipak nema, jer… eto mi smo i dalje Balkan!

Era sapunica kakve smo poznavale kao klinke, odavno je prošla. Tko još ionako pada na tu spiku sirote, mlade curice, koja se udajom za bogataša, nakon tisuću peripetija i milijun prolivenih suza, izbori za svoju sreću?

Ta spika, iskreno, bila je glupa i prije dvadeset godina, jer je stigmatizirala ženu na način, da bez uspješnog, bogatog muškarca pokraj sebe, ona jednostavno ne vrijedi.

Danas su sapunice drugačije, pa se pitam da li ih više možemo uopće zvati sapunicama?

Početkom godine najavljen je remake Otimačice, serije koja je proslavila našu Gabi Španić, a nedavno je stigla i najava o remakeu megapopularne Rubi, koju je utjelovila prelijepa Barbara Mori i zaludila svijet.

I dok domaćim tv ekranima trenutno prevladavaju zaista dosadne turske sapunice, u kojima svi stalno plaču, nariču, kukaju i koje traju u beskraj kao davno jednom Santa Barbara (serija koja je upamćena po hiljadu epizoda, ubibože čudnoj trakavici trivijalnih zapleta i epskoj ljubavi Cruza i Eden, koja to ipak nije) pitam se kad ćemo više ući u 21 stoljeće i popratiti svjetske trendove? A oni su sve, samo ne sapuničasti.

Remakeovi popularnih sapunica sada su epizodno mnogo kraći, tu je mnogo više realnog života, žene više nisu uboge, mlade curice, već su u većini slučajeva ambiciozne studentice, karijeristice, koje svoje tijelo koriste za napredak, ali na novi, domišljatiji način, pa ih umjesto osude s kojom smo gledali na Rubi i Teresu (još jednu uspješnicu iz Televisine tvornice snova) gledamo pomalo i s odobravanjem.

Te žene svjetski zaj**avaju muški rod i dobro se pritom zabavljaju. Posve u drugi plan padaju priče o epskim ljubavima koje su slijepe i sve praštaju, pa tako remake popularne Esmeralde donosi stanovitu Marinu, koja doslovno progleda, kad se odbije vratiti čovjeku koji ju je ostavio samu s malim djetetom. Na sceni je emancipacija.

No s druge strane tu je i velika doza otrova koja prikazuje ženu kao razaračicu obitelji, onu koja više ne drži do tradicionalnih, moralnih vrijednosti, onu koja neće birati sredstva kako bi postigla svoje ciljeve, koji više nisu samo bogata udaja, već su apsolutna moć i vlast dok na tronu stoje, pa same!

Tako je jedna sapunica po imenu La Reina de Sur ( Kraljica juga) postala temelj za trenutno mega popularnu dramsku – krimi seriju The Queen Of The South, gdje izvjesna Teresa ( Alice Braga ), od obične cure koja se zaljubila u lokalnog dilera, postaje jedna od najmoćnijih kraljica narko kartela koji drmaju Amerikom. U seriji (prošlog tjedna je objavljena prva epizoda treće sezone) pratimo njen put, sve moguće peripetije, opasnosti, gubitak voljenih ljudi, svjesnost da je put kojim ide kriv ali i rezoniranje da nema drugog izbora, kao i činjenica da se takav posao ne može raditi na plemenit način kako ona pokušava i na kraju postaje sve ono od čega je u početku bježala.

Foto: NBCUniversal Television Distribution

Sapunica kao žanr mislim da ipak neće do kraja nestati, jer u skoro svakoj dramskoj seriji i skor svakom filmu imamo dozu ljubavi, ljubomore, trivijalnosti i pikanterija, upakiranih u intrigu.

Remake popularne Dinastije, to nam je potvrdio. Stara priča ispričana na nov, moderan način, govori kako smo svi mi ipak željni tračeva, spački i volimo svoje zlice u akciji. Pa tako šarmantna Falon koja je u staroj Dinastiji bila mala razmažena naivčina, u novoj, modernoj Dinastiji žari i pali kao i svaka razmažena kćer multimilijardera, kakve imamo prilike vidjeti na Instagramu.

Jedino je stvar u tome, što nam je s erom interneta svašta postalo dostupno, pa sve što je nekad bilo interesantno, sad gledamo drugačijim očima. Očima koje su gladne nekih novih zapleta, likova i pikanterija bližih vremenu u kojem živimo.

Komentari

Neki baner