Tatjanin svet knjige

Elena Ferrante: Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju

Uživanje se nastavlja trećim delom napuljske tetralogije u karakterističnom ritmu i raspoloženju koje hipnotički uvlači u priču i ne pušta.

Elena Ferrante nas maestralno vodi kroz radnju od ushićenja zbog pojedinih događaja, preko razočaravajućih scena i postupaka glavnih likova do novih uzbudljivih scena koje nas vraćaju u igru. Sve vreme ne ispuštamo knjigu iz ruku jer već znamo da će posle mirnog mora Elena stvoriti neku buru.

Za razliku od prve dve knjige, “Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju” ostavlja za sobom detinji, bezbrižan ton i zamenjuje ga ozbiljnim, mračnim i uzbudljivijim tonom odraslog sveta Elene i Lile.

Sada već zrele žene, Lila i Elena žive potpuno različite živote. Lila ostaje zarobljena između svojih potencijala i želja i svoje realnosti supruge i majke u nesrećnom braku. Za razliku od nje, Elena živi život za obe. Onaj koji je Lila oduvek želela, ali nije mogla i onaj koji je Elena kreirala vođena željom da zadivi Lilu i bude bolja od nje. Elena dostiže veliku popularnost izdavši knjigu koja je u isto vreme zadivljavala publiku i zgražavala je zbog slobodnih i lascivnih opisa. Ovo kao da je ne slučajni detalj iz života Elene Ferrante. I samo ime Grekove- Elena i njen vrtoglavi uspeh zbog knjige neodoljivo podsećaju na autorku napuljske tetralogije.

Za razliku od prva dva dela u kojima je radnja vezana za siromašni Napulj, Ferranteova nam ovde živopisno predstavlja širu sliku Italije i njenog burnog i krvavog perioda.

Elena Ferrante: Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju

Elena se bavi važnim temama položaja žene u porodici i zajednici, pravima radnika i uslovima rada.

Iako je prijateljstvo Lile i Elene prepuno surove iskrenosti, zavisti, naleta bliskosti, ali i udaljenosti, za njih dve predstavlja pokretač, motivaciju i čvrst oslonac u svim životnim situacijama koje su ih snašle.

Prepustite se ovom neobjašnjivom književnom fenomenu i uživajte u jednostavnosti izražavanja dubokih osećanja.

Čitajte s radošću
Vaša Tatjana

Elena Ferrante: Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju / Booka 2017 / Profil 2018

Izvor: Tatjanin svet knjiga

Komentari

Neki baner