Crvena točka Osvrt na društvo Popularno

Netko bi nam zbilja trebao reći da smo dotakli dno, ali nikoga to bojim se ne bi diralo

Netko bi nam otvoreno trebao reći: Pas nam mater svima! Svima!!

Kad susjed kupi nov auto, to ne promakne nikome! Kad susjeda ofarba kosu, isto ne promakne nikome! Kad dvogodišnjem djetetu lome kosti, kad se čuju urlici, to nitko nije čuo?!

Netko bi nam otvoreno trebao reći: Pas nam mater svima!!

Tračamo, zavirujemo, istražujemo i utrkujemo se tko će prvi saznati novosti!

  • Jao, jesi vidjela da je Franka napravila nokte?
  • Znaš što sam čula? Muž od one Stanke, šetao je s nekom plavom ženskom, ccc!
  • Si vidl’a, jučer je kćer od Stipana dovezao neki novi tip?

Netko bi nam zaista trebao reći: Pi*ka nam materina nedo***ana i zla!

Kad čuješ susjedu da zapomaže, ti ne čuješ! Kad vidiš masnice na djetetu, ti ne vidiš! Kad znaš da je dijete zapušteno i gladno, ti ne znaš!

Netko bi ti trebao prići i ravno u lice reći: Pas ti mater!

Brineš se hoće li neka žena abortirati, imaš vremena stajati pred bolnicom i soliti joj rane koje joj možda ionako neće nikad zacijeliti i zalažeš se za nerođene, dok rođeni trpe glad i batine! Kupuješ tako kartu za raj i sjedalo bliže Bogu? Je**m ti sve!! Stani pred ogledalo i pogledaj se u oči!!

Ima nas za šaku jada, a svaki dan nam promakne nečija patnja, nečije zapomaganje i trag nečije krvi!

Imamo čak i priziv savjesti!

Hej, priziv savjesti u zemlji gdje silovane žene prisiljavaju da rode plod silovanja, u zemlji u kojoj silovanom djetetu od 10 godina ne žele napraviti prekid trudnoće nego mora u drugu državu, u zemlji u kojoj idioti svoju djecu bacaju s balkona, u zemlji u kojoj djeca s posebnim potrebama nemaju priliku za liječenje… nastavite niz!

U takvoj zemlji liječnici imaju priziv savjesti! U takvom društvu ljekarnice imaju priziv savjesti pa dame odlučuju hoće li ti dati lijek ili neće! Dječačiću su lomili ručice i izgladnjivali ga, a to nije vidio nitko?!

Ženi polome kosti, iščupaju joj pola skalpa, prebiju je na mrtvo po sto puta – to ne vidi i ne čuje nitko?!

Idioti kradu gorivo iz vatrogasnih kola, a vatrogasci mole neka im bar ne ulijevaju vodu u rezervoare? Pa koliki moron moraš biti da kradeš gorivo vatrogascima iz vozila?

Koliko đubre moraš biti da ne čuješ urlike iz susjednog stana ili kuće? Kolika žgadija moraš biti da okreneš glavu na patnju drugog živog bića?
Mi smo društvo koje ne vidi, ne čuje i ne zna jer “ne možeš se miješati”, “neka si to riješe sami”, “nek joj je bog na pomoći”, a posebno pobožni će tiho promrmljati prije nego okrenu glavu “blažena djevice pomozi tom djetetu”!

Naše institucije “rade svoj posao”, prestrukturiravaju se već tri desetljeća i kako ih stisne koja jeziva priča, tako se brže bolje opravdaju s “nije bilo naznaka”, “nemamo dovoljno resursa”, “radili smo sve po zakonu”!

Za to vrijeme žrtve šute i trpe, a djeca pogibaju ili potrganih ručica i duše samljevene u prah, pokušavaju opstati!
Oni rade svoj posao?!
Mi smo europska zemlja?
Fuj!

Da, netko bi nam zbilja trebao reći: Pas nam mater svima! Nama koji šutimo i njima koji ne rade svoj posao!

Ali na kraju dana, čini mi se da nikoga ne bi diralo.

Komentari

Neki baner