Čitajmo zajedno

Terry Pratchett, Neil Gaiman: Dobri predznaci

Anđeo, demon, dijete Antikrist, vještice i vješticolovci. Istoimena serija. Michael Sheen i David Tennant u glavnim ulogama. Mislila sam da neću moći prestati pričati o ovom romanu. A nisam prestala razmišljati kako jedva čekam da završi. Ne zato jer je roman loš. Naprotiv, trebalo je sastaviti nešto ovako pomaknuto, ali valjda nije uvijek dobro imati prevelika očekivanja.

Pratchett i Gaiman su na zanimljiv način napisali ovu knjigu.

Svaki je pisao svoj dio, a spajali su ih pomoću kazeta ili usmeno preko telefonske govornice. I sve to u teoriji tako dobro zvuči. Ne znam koji je napisao koji dio, ali na trenutke sam imala osjećaj da zaista čitam različite romane. Sve je pomiješano, pobrkano, neki dijelovi su mi smiješni, a neki toliko isforsirani da sam ih jedva pročitala.

Ne znam ima li to veze s mojim poimanjem britanskog (Pratchett) i američkog humora (Gaiman), gdje sam puno veći pobornik onog britanskog. Američki mi često bude usiljen i pretjeran, a i u samoj se knjizi vrlo često mogu pronaći sarkastična objašnjenja Amerikancima vezana za poneke zanimljivosti.

Terry Pratchett, Neil Gaiman: Dobri predznaci

Pratimo dva nespretna protivnika/ prijatelja, anđela Aziraphalea i demona Crowleya koji kreću u potragu za sinom Lucifera, dječakom kojeg su demoni podmetnuli pogrešnim roditeljima. Paralelno susrećemo toliko različitih likova da na trenutke ni ne znamo koga pratimo i što se događa. Sve privlači Apokalipsa koja prijeti ukoliko ne pronađu dječaka, ali nisu baš posve sigurni jesu li spremni napustiti Zemlju i vratiti se odakle potječu.

U međuvremenu upoznajemo i vješticu Anathemu koja slijepo prati proročanstva Agnes Nutter, vještice spaljene u 17.stoljeću te Newtona Pulsifiera, vješticolovca, meni uvjerljivo najsmješnijeg i najzanimljivijeg lika u cijelom romanu. Njegovim sam se smotanim izjavama i neprilagođenim postupcima zaista nasmijala.

Uzmite bilježnicu i zapisujte likove koje susrećete u knjizi, pratite njihove putanje te pronađite poveznice.

Uvjerena sam da će vam biti puno lakše slijediti misli autora. Neprestano upoznajemo nekoga novog, svaki je lik specifičan i toliko efektan da je jednostavno potrebno malo se više posvetiti svakome od njih. Namjera ovog romana je da nasmije čitatelja, a ovisi o našim ukusima, ali i trenutku u kojem posegnemo za ovom knjigom, u kojoj će nam se mjeri svidjeti.

Nekome će možda ići na živce, nekome će odgovarati skakutanje s teme na temu i lika na lik, a neki to neće moći podnijeti.

Mislim da ga ne treba uzimati za ozbiljno, već mu se prepustiti i uživati. Iznimno je filmičan, prepun je izvrsnih referenci na glazbenu i filmsku kulturu i usuđujem se izjaviti da je kao serija možda i bolji. Odabir glumaca je savršen, ne mogu zamisliti bolji izbor od Michaela Sheena kao vrckavog Aziraphaela i Tennanta kao otkačenog i divljeg Crowleya. Možda se romanu i vratim nakon što odgledam seriju te ga doživim malo drugačije.

Terry Pratchett, Neil Gaiman: Dobri predznaci / Zagrebačka naklada 2019

Izvor: Books, Movies, Music

Komentari

Neki baner