Nisi ti plus – size, ti si jednostavno DEBELA!
Popularno Tridesete

Što ako ti otvoreno kažem da ti nisi “plus-size”, da si jednostavno DEBELA?

Foto: racked.com


U posljednje vrijeme širi se taj idiotski trend u kojem ne smiješ reći da je debljina štetna, jednako kao što ne smiješ reći ni da je anoreksija isto to. Moraš paziti na svaku misao, i svaki slog, jer nekoga bi mogao uvrijediti. I dok se mi tako vrijeđamo jer ne podnosimo činjenicu da smo nezdrava i lijena nacija koja ne pazi na zdravlje, prehranu i jedina nam je fizička aktivnost borba za daljinski, dok razvijamo očni sken oznaka za WiFi gdje god se nalazili, stvari postaju ružne i opasne. Opasne za generacije koje dolaze.

Postojalo je to neko vrijeme kad sam mislila da su plus – size modeli dobrodošla i hvalevrijedna novina. Mislila sam da će pomoći u osvještavanju po pitanju zdravlja i poimanju sebe i svoje ljepote na normalan način.

Bila je to era kad je svijet mode konačno počeo shvaćati štetnost i opasnost izgladnjivanja tolikih manekenki i doba kad je Kim Kardashian prestala biti poznata po svom “video uratku” i počela biti ona koja ima ‘obline da se smrzneš’.

I neko vrijeme cijela se priča s plus – size modelima razvijala poprilično dobro, jer to su bile žene koje su se zaista bavile modom, a imale su malo više mesa na kostima i zapravo su izgledale kao svaka normalna, “obična” žena.

No… u posljednje vrijeme taj trend više niti je lijep, niti je normalan, niti je zdrav. Svaka šuša s viškom kila, sada za sebe kaže da je model, napiše kako se ponosi svojim tijelom i onda skupi nešto followera koji joj plješću jer se ona ‘ne srami pokazat svoj celulit’ i boom – imamo novu Instagram zvijezdu, influencericu, koja je pronašla svoju misiju u osvještavanju žena.

No o čemu one to osvještavaju? I jesu li stvari baš tako crno bijele?


Mnoge od njih su punašne i slatke, a mnoge su s druge strane zaista poprilično velike i debele i nema u tome ništa zdravo! Ne znam zašto se itko vrijeđa kad mu netko kaže da je debeo?

Evo ja imam sigurno 15 kila viška, po svim medicinskim i zdravorazumskim postavkama sam debela. To što sam ljepuškasta i što mi to dobro stoji ne znači da sam plus size model i da je to zdravo. Prestala sam si laskati da mi moje obline imponiraju, jer to nije istina. Pronašla sam svoj model zdrave prehrane i sad polako gubim na kilaži i osjećam se mnogo bolje. Zdravija sam, poletnija, imam više energije.

Višak kila nije zdrav. Osobito kad je jednostavno prevelik. Možemo mi stavljati na to epitete “plus – size” i tješiti se na taj način, ali to ne mijenja činjenicu da sve te cure svjesno ugrožavaju svoje zdravlje pričajući o nepravednoj genetici i problemima sa štitnjačom. A uzročno posljedično šire taj trend i među ženama i djevojčicama koje ih prate.

Pravdanje debljine na sto načina a najviše usporenim radom štitnjače

Da vam nešto kažem vezano uz tu štitnjaču – liječim problem s Hipotireozom (usporen rad štitne žlijezde) već barem 7 godina i dugo mi je bio opravdanje za moju lijenost i nemar prema vlastitom zdravlju. Međutim u posljednjih 7 mjeseci shvatila sam da je to jedino samozavaravanje. Regulacija prehrane dovela je do laganog (zdravog) gubitka kilograma, iako i dalje pijem terapiju za Hipotireozu.

S druge strane, njihova vlastita ne briga za zdravlje, poručuje djevojčicama – U redu je ne brinuti o zdravlju, ne razmišljati kako se hraniš, ne vježbati.

Oprostite ali nije u redu! Svjetska zdravstvena organizacija vrišti svake godine sa sve poražavajućim statistikama o porastu debljine u djece i tinejdžera.

Tome su u znatoj mjeri doprinijele društvene mreže, lijenost, komfor, premalo izlaženja na zrak i bavljenja zdravim aktivnostima koje je moja generacija imala prije ovog procvata tehnologije i tome su doprinijeli kojekakvi “influenceri” posve nesvjesni poruka koje šalju i štete koju time rade.

Debelo je lijepo, mršavo je ružno i obrnuto? Kakvi su to idiotizmi?

Još jednom ću napomenuti da postoji velika razlika između pravih plus – size modela, što su zapravo žene koje nisu ni predebele ni masne ni zapuštene, već one koje npr imaju jača bedra i grudi, ali itekako vježbaju i paze na svoju prehranu. Među njih mogla bih glatko uvrstiti Stefaniu Ferrario koja je za moj pojam jednostavno apsolutno prelijepa žena.

Ona nije savršena, ali ni ne pokušava biti. Ima izražene plus – size obline, koje podsjećaju na one, prelijepe i nikad prežaljene Marilyn Monroe i jednostavno je prava prirodna ljepotica, koja itekako pazi na prehranu i trenira. Ona je primjer zdrave ljubavi prema sebi, svom tijelu ali i svom zdravlju!

Međutim, djevojke koje same sebe prozovu plus- size modelima i onda slikaju svoj celulit i pričaju kako veličina nije važna, po meni su itekako opasnost! Opasnost i za sebe i za klince koji ih prate!

Neću nipošto govoriti o tome da li je to lijepo ili nije, jesu li te žene lijepe ili nisu, jer smatram da je svaka žena lijepa i o tome za mene diskusije nema, a ukusi su naravno različiti, međutim ne možemo samo naivno kimati glavama na izjave kako je to zdravo – nije.

Debljina nije zdrava. Ma koliko je mi uljepšavali i ma koliko mi podizali svijest o prihvaćanju svake osobe i različitosti. Vrijeme je da to počnemo raditi na društveno prihvatljiv i odgovoran način.

Svijet mode je parada kiča opasna po zdravlje!

Svatko tko voli sam sebe, točno onakvim kakav jest ima moju podršku i aplauz, to ide i djevojke koje se ne srame uslikati svoje strije i celulit, ALI, velika je razlika između ljubavi prema sebi, odgovornosti prema svom zdravlju i širenja poruke da su lijenost, debljina i nebriga o sebi – zdravi.

Svijet mode a osobito svijet društvenih mreža i influencera otišao je iz jedne anoreksične krajnosti u drugu, koja se zove pretilost.

Dizajnerima je ionako svejedno, jer oni su proširili horizonte i pronašli novu skupinu žena na kojoj zarađuju. I dalje će “standardne” manekenke ganjati da budu što tanje, a “ove nove” tjerati da hodaju polu gole i slave celulit, dokle god im to donosi pare!

Svijet mode nije postao prosvijetljen, samo je našao nov način da zaradi na ljudskoj gluposti i površnosti.

Nazovimo stvari pravim imenom…

Smatram naprosto glupim da normalna žena, za sebe mora govoriti da je plus – size, ili da ima obline, kako bi se uklapala u neke nove stereotipe ili kako bi opravdala mali raskorak od onog što se smatra “normalnim”. S druge strane totalno kretenskim smatram stav da se abnormalna i potpuno nezdrava debljina može pravdati istim izrazom!

Jer nije isto! Tvojih pet kilica kvazi viška što ih imaš na guzi ili bokovima i boriš se s njima dok ujutro prije posla ideš trčati, nisu ništa strašno, već nešto što se događa svakoj ženi. Nisi ti zbog toga plus, tebi ništa ne fali i nisi ništa kriva, samo si žena! I krivo mi je kad se zbog toga osjećaš loše! A ti koja tamaniš tone slatkiša i grickalica, pa se nakon toga ponosno raskvasiš na plaži i uslikaš svoje dupe, okačiš ga na Instagram i napišeš – “slavimo žene u svim veličinama” si jednostavno debela, lijena i neodgovorna! I ja ti neću podilaziti i tješiti te da si “plus – size”. Znaš zašto? Jer mi je stalo do tvog zdravlja i do zdravlja svih tih naivnih curica koje te prate i čije umove ovakve stvari truju.

Zbog toga nazovimo stvari pravim imenom, dignimo guzice i počnimo brinuti svi skupa više o svom zdravlju, onda nam neće trebati ni Influenceri ni prigodne fraze! Nećemo se sramiti sebe, niti ćemo razglabati o tome što je lijepo a što ne. Jer budimo iskreni, najljepše je ono tijelo koje je zdravo!

Komentari

Neki baner