Osvrt na društvo Popularno

Kako smo stvorili generaciju debila?

Mislim da je krajnje vrijeme da se ovaj naziv izgovori na glas. Stigla nam je generacija debila!

Današnje generacije, čini se, bivaju više prepuštene pritisku uklapanja u okvire društvenih mreža i njihovih trendova, nego odgajane od strane roditelja. Dakako, ne možemo uvijek svaljivati krivicu na roditelja, jer klinci uvijek nađu način kako dospjeti do onoga što žele bez da roditelji znaju za to. Tako je bilo i tako će uvijek biti. Tko se od nas nije uvalio u probleme kradući susjedove trešnje? Tko nije nagrabusio potajno nabivši telefonski račun? Tko od nas nije napravio bilo kakvu spačku koja ga je koštala zdravog vrištanja ili šamara po dupetu?

Danas je taj bezazleni, odgojni šamar po dupetu zabranjen.

U podosta situacija je zabranjeno i vikanje. Kao da su se uloge negdje usput zamijenile. Danas klinci odgajaju roditelje koji se educiraju o odgoju preko Googla i koje-kakvih jeftinih knjiga o odgojima. Učitelji su se iz onih koji odgajaju dok nema roditelja, pretvorili u one koji će za koju godinu trebati u školama nositi pancirke. I gdje nam je granica podilaženja? I gdje je granica onoga što se u odgoju smije, a što ne?

Samo bi debil podržavao nasilje. Ni pod koju cijenu se ne staje iza onih koji svoje frustracije liječe na klincima. No gdje onda stoji zdrava granica odgoja? Budimo iskreni, ima djece kojima razuman razgovor ide kroz jedno uho unutra, a kroz drugo uho van. Što s njima? Njih ćemo sad prikazati u jednom realnom svjetlu.


Upravo ti klinci dolaze na kretenske zamisli poput YouTube challange-a. Ne, nisu izazovi sami po sebi loši. To je igra. Pobogu, mi smo se igrali „Istina ili izazov“. Ali nitko od nas nije došao na inspiraciju da zaludi masu izazovom žderanja tekućeg deterdženta. Nitko od nas nije došao na ideju da predloži: „Ej, ekipo! Ajmo’ sad svi biti cool i igrati se masovnog samoubojstva. Tko se ne pridruži izazovu-magarac!“ Niti je itko došao na ideju raditi Plank izazov navrh nebodera jer će mu to dati preglede i lajkove.

Hajde, neću biti licemjer. Uvaljivali smo se i sami u sranja, ali ne tolikih razmjera. Zašto? Jer smo se bojali posljedica. Ne toliko onih po vlastito zdravlje, već onih koje bi slijedile u obliku sankcija.

Sjećam se kad je devedesetih stigao plavi telefon.

Ta spasonosna linija za svu zlostavljanu djecu. I iskreno se nadam da je netko od djece bio spašen. Iako sumnjam da je mnogo tih kojima plavi telefon uistinu treba i skupilo hrabrosti nazvati. U drugu ruku, svaki balavac koji nije dobio nešto što je smatrao da zaslužuje, poslužio se prijetnjom plavog telefona. Na žalost, mnogi roditelji krenuli su linijom kraćeg otpora. Jer, kome treba socijalna za vratom? Nikome. Lakše je balavcu udovoljiti i idemo dalje. Rijetki su čak uzeli toliko vremena da djeci objasne što se događa ako okrenu taj famozni plavi telefon. Rijetki su uzeli vremena objasniti svom malom zlatu da jednom kad socijalna pokuca na vrata, postoji šansa da se to isto malo sunce stavi u koje kakve domove gdje više nema mame i tate, igračaka i soba koje ne okupiraju sami.

Na žalost, rijetki se i danas udostoje klincima objasniti onu drugu stranu novčića. Onu stranu koja pokazuje da nakon masovnog samoubojstva nisi kul, već mrtav. Onu stranu koja pokazuje da nakon jedenja deterdženta ne dolaze lajkovi, već trovanje. Onu stranu da Internet nije tu da na njemu živite, već je isključivo sredstvo koje ne bi trebao koristiti nitko čiji je IQ nedovoljan da razluči da je to ustvari uistinu sredstvo prepuno korisnih, ali i prokleto štetnih informacija i ljudi.

Za kraj moram napomenuti da ovo nije tekst koji poziva na nasilje. Naprotiv!

Ovo je tekst koji poziva sve new-age roditelje da se odmaknu od new-age knjižica i savjeta „savjesnih i moralnih“ ljudi koji savjetuju i osuđuju sve, pa čak i ako netko pogrešno prdne pored njihova klinca. Izvadite glave iz dupeta i zapitajte se što je za vaše dijete najbolje. Želite li da i vaši klinci budu tek još jedna internetska statistika? Zapamtite da djeca ne razmišljaju. Točka. I ne moraju jer su djeca. Ali vi morate. Zbog toga posjednite svoje malo sunašce i objasnite mu da nije kul ako sve ovce skoče s mosta, da to nužno mora i on/ona.

Komentari

Neki baner