Zdravlje i ljepota

Zašto je važno negovati lepotu?

Lepota jeste u oku posmatrača. O lepoti slušamo i znamo tako mnogo, ona se neprekidno menja, ali nikad ne nestaje. Sa lepotom je direktno povezana nega, jer ako je ne održavamo, lepota može da se preoblikuje u nešto što ne želimo.

Lepotu često olako shvatamo. Prosečan čovek u toku dana izgovori i uputi sebi čak i do 70% negativnih rečenica, a svega 30% reči podrške i ohrabrenja. Kad se pogledamo u ogledalo, prvo vidimo nedostatke. Stomak nije dovoljno ravan, opet su se pojavile bubuljice, potrebna mi je dugotrajna redukcija dlačica sa nogu, kosa mi je uvek nekako slepljena a podočnjaci previše tamni…

Ali zastanite na tren! Morate osvestiti svoju lepotu i svoje vrednosti, kako bi čitav svet mogao da vidi šta je to tako čarobno u vama. Hajde da od danas primetite i one lepe stvari na svom licu i telu. Zapitajte se šta je to jedinstveno na vama, šta vas to deli od drugih ljudi? Da li je to beleg, ili su to lepe oči, mladež, rupice na obrazima?

Ima mnogo razloga zbog kojih ćete shvatiti da vas jedinstvenost čini savršenima, baš takvima kakvi jeste. Budite posmatrač sebe i svoje lepote i nikad ne zaboravite kako nega utiče na vašu lepotu. Mi smo tu da vas podsetimo zašto je važno negovati lepotu i koja su to mala pravila nege.

Let iz bajke

Hidratacija kože

Lepa i zdrava koža zahteva svakodnevnu negu. Često zaboravljamo da zaštitimo kožu od uticaja različitih vremenskih uslova. Na primer, činjenica je da tokom zime retko ko koristi kremu sa zaštitnim faktorom od sunca.

Sunce je jako i tokom hladnih dana. Sigurno ste imali priliku da vidite kako na planinama, kada odete na odmor, sunce greje kao ludo. Krema sa zaštitnim UV faktorom koja je prilagođena vašem tipu kože biće vam potrebna i tokom zime, i tokom leta, kada su temperature visoke.

Pravilna hidratacija i nega omogućiće da vaša koža bude zdrava, mekša i da zrači lepotom. Voda je lek koji vam je uvek i svuda dostupan. Potrebno je da pijete dosta vode i da se redovno tuširate. Voda je najefikasniji lek za kožu i koži je preko potrebna. Koliko je bitno da pijete bar dve litre vode dnevno, govori i činjenica da o tome slušate na svakom koraku. Voda pomaže pri izbacivanju štetnih toksina, koži se vraća sjaj, a u telu se normalizuje varenje. Bez dovoljno vode, vaša lepota će biti narušena, koža suva, a lice umorno. Izgledaćete starije, bez obzira koliko godina imate.

Kada govorimo o tuširanju, bitno je da napomenemo da treba da smanjite temperaturu vode. Previše vruća voda skida površinski masnoću sa kože i čini da ona postane suva. Umerena temperatura je zdravija i prijaće telu.

Tokom tuširanja bi trebalo da koristite prirodne preparate, sapune ili kupke od biljaka koji na pravi način mogu da obezbede hidrataciju tela. Izuzetno je značajno da svoju kožu svakodnevno mažete hidratantnim kremama i losionima.

Zašto je prirodna kozmetika odlična za telo?

Prirodna nega,  je nešto najbolje što možete da priuštite svom licu i telu. Na brojnim web stranicama koje pišu o lepoti, recimo na sajtu Minut za mene, možete pročitati da je prirodna nega najbolji prijatelj lepote i učiniće da zaista izgledate fantastično, a evo i zašto:

Možda i niste svesni koliko proizvodi koje koristimo svakoga dana mogu štetno da utiču na kožu. Ne čitamo uvek deklaracije, a nekad i ne znamo šta znače svi oni silni latinski izrazi. Mnogi proizvodi su puni veštačkih boja i konzervanasa, jer tako deluju primamljivije, i svakako mogu mesecima da stoje na policama u prodavnicama.

Jako bitan faktor nam je i cena. Nekad želimo da uštedimo i da zbog male razlike u ceni, narednih mesec dana svakodnevno uništavamo kožu ili kosu. Naravno, ne primeti se to odmah. Određenom tipu kože potrebno je dosta vremena da dobije prve nedostatke, ali treba shvatiti da će koža biti duže zdrava i lepa ako je pravilno negujemo.

Priroda ima lek za sve i mnogi prirodni proizvodi pružiće vam negu koja će vas bukvalno preporoditi. Kada govorimo o prirodnoj kozmetici, govorimo o proizvodima koji su eliminisali sve štetne sastojke. Izaberite svoju novu kremu za lice i telo, prirodni biljni šampon, prirodna ulja za mazanje i počnite da otkrivate lepotu koju će vam biljke doneti!

Možda lepota nije najvažnija stvar na svetu, ali ona odaje prvi utisak i itekako može da kreira tok bilo koje životne situacije. Razlika između predivne žene koja zrači i za kojom se svi okreću na ulici i obične žene koja ne privlači pažnju, upravo je u njenim navikama, ali i u nezi koja joj pomaže da naglasi sve svoje prednosti.

Lepa kosa govori koliko brinete o sebi

Jednostavno je nemoguće da se sređena kosa ne primeti. Gusta, bujna i duga kosa ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, i zbog toga mnoge žene teže da dostignu tu perfekciju. Nekada je teško, nemamo svi isti kvalitet kose, i mnogi od nas se bore da poboljšaju stanje na svojoj glavi.

Lepa kosa je izuzeno važna, jer ako je suprotno, nećete se ponositi time, uticaće na vaše samopouzdanje i nećete biti zadovoljni sobom. Ovo je pravilo za svaki nedostatak. Važno je da rešenja tražite i da se pozabavite problematikom.

Morate imati vreme za sebe i za negu. Koliko god da su vam na prvom mestu deca, karijera, muž ili prijatelji, odvojite vreme koje će biti samo vaše i ničije više.

Neke procedure zahtevaju mnogo strpljenja, na primer oštećena kosa zahteva da redovno idete kod frizera, zahteva maske koje se drže na glavi i po nekoliko sati. Nekad ste jednostavno previše umorni i nije vam do sređivanja, ali vaše telo to zahteva od vas i njegove signale ne treba zanemarivati.

Tajna lepih žena leži baš u osećaju da ne mogu da isčekaju da pokažu svoju lepotu, da isčekuju da puste kosu i odu na važan sastanak. Taj osećaj vas gura napred, ne da vam da se ulenjite, to je čista motivacija i inspiracija, tera vas da svakog dana izgledate sve bolje i bolje.

Možda ćete reći da vam ovo nije najbitnije i da ima toliko drugih stvari koje su vrednije od precenjene lepote i fizičkog izgleda, ali da li je zaista tako? Razmislite, da li samo postojite u svom telu ili ste njegov ponosan vlasnik.

Da li nas šminkanje čini lepšim?

Kad smo kod šminkanja, mišljenja su podeljena. Neke žene  tvrde da ne vole šminku zato što je ona maska i narušava prirodnu lepotu. Sa druge strane postoji mišljenje da nas ona ulepšava i da je deo svakodnevnice. Kako bez nje, a kako sa njom?

Šminka je stvorena da naglasi vašu prirodnu lepotu, ali i da vam pomogne da sakrijete neke nedostatke. Sa šminkom možete da eksperimentišete i da se igrate sa bojama, pa ovaj ritual može da bude itekako zabavan. I šminka nas tera da razmislimo o štetnosti koju eventualno pravimo koži.

Ako ne skinete šminku pre spavanja, to može da zapuši pore i da dovede do infekcija zbog bakterija. Skidanje šminke je obavezno i ako želite da imate lepu kožu lica, ne smete da zaspite sa njom. Jednako je važno koje proizvode koristite sa skidanje šminke. Njih ima mnogo, i treba ih birati premu tipu kože.

Šminka je postala dugotrajnija i jača nego što je pre bila. Videćete kako sapun više nije dovoljan da skinete baš sve sa lica. Koristite maramice za skidanje šminke, micelarnu vodu ili nežne tonike.

Volimo da isprobavamo nove kozmetičke proizvode, ali to ipak treba pažljivo da radimo. Kada isprobavate neku novu šminku ili proizvod za lice, obavezno prvo napravite mali test. Nanesite ga prvo na ruku i proverite da niste slučajno alergični na njega. Ukoliko dođe do neočikavane alregijske reakcije, nemojte ga nikako upotrebljavati, koliko god da vam se na prvi pogled svideo.

Koliko god da su vaše  crte lica lepe, kada se pojave nedostaci u vidu bora, akni, mitisera ili ožiljaka, nećete uživati u tome. Pravilna nega je obavezna jer sa njom obezbeđujete koži da što duže ostane mlada, sveža i lepa.

Pravilna nega podrazumeva da svakoga dana, bez preskakanja dajete koži ono što joj je potrebno. Prvi korak jeste upravo čišćenje koje mora biti temeljno i zasnovano na blagim preparatima jer ako koristite agresivna sredstva, vaša koža će to zapamtiti, pa će postati dehidrirana i suva.

Neophodno je da koristite dobru hidratantnu kremu koju treba da birate po potrebama. Neke su namenjene sa noćnu negu, neke za dnevnu, neke su samo za bubuljice, neke samo za bore, pa izaberite ono što vam najviše odgovara.

Kada usvojite pravilnu negu, onda ćete i bez grama šminke na licu izgledati savršeno i bićete zadovoljni tim odrazom u ogledalu.

devojka-u-ogledalu

Nega unutrašnje lepote

Unutrašnja lepota jednako je važna kao i spoljašnja. Istinski lepa žena zrači, a ako vaša lepota nema dušu, neće biti dovoljno očaravajuća. Nega unutrašnje lepote je jednostavna, treba samo da budete srećni i zadovoljni.

U današnje vreme, kada se od prosečne žene traži da ispuni sve i svašta, dešava se da nam sopstvena očekivanja naruše samopouzdanje. I sreća se gradi i neguje, i zato treba da pronađete ono što vas raduje i da to radite što češće. Vi zaslužujete poštovanje, ljubav i mir. Pronađite šta je to što vam mami osmeh, budite zahvalni na tome.

Menjajte sebe i videćete kako se menjaju i stvari oko vas. Ništa sem sebe ne možete da promenite, a pravi je trenutak da živite svoj život I da potpuno uživate u njemu. Budite zadovoljni onim što imate, a ako vam se to ne dopada, promenite. Budite hrabre žene, jer zaista, život je samo jedan i možete da ga proživite kako god poželite.

Prihvatite  sebe, osvestite koliko ste lepi i vredni, i održavajte svoju lepotu, na najbolji način na koji možete, svakoga dana. Budite sebi na prvom mestu!

Komentari

Neki baner