Čitajmo zajedno

Khaled Hosseini: Tisuću žarkih sunaca

Jako dugo imala sam namjeru pročitati neku Hosseinijevu knjigu. Gonič zmajeva mi već neko vrijeme stoji na polici i nikako ga se uhvatiti. I onda je čitateljski klub odabrao Tisuću žarkih sunaca i ja sam se upustila u otkrivanje meni jednog skroz nepoznatog svijeta, viđenog samo u filmovima i u onome što sam ranije pročitala. Taj je svijet okrutan i nemilosrdan, posebno prema ženama.

Vjera igra gotovo najvažniju ulogu u ljudskim životima i mnoge su joj stvari podređene. Alahova je prva i posljednja.

Nakon njega tu je muškarac, a žena je ona koja sluša, koja se pokorava. Naravno da to nije pravilo i postoje mnoge obitelji gdje i žene imaju pravo glasa i odlučuju s kime će se družiti, što odijevati i koju glazbu slušati.

“Znam da si još mlada, ali želim da to sad shvatiš i usvojiš, rekao je. Udaja može pričekati, obrazovanje ne može. Možeš postati što god poželiš, Lejla. Toliko znam o tebi.”

Roman je predivan, vrlo slikovit i poučan i smatram da bi ga trebalo jednom u životu pročitati. Pratimo sudbinu dvaju žena, Marjam i Lejle, čiji se životi bespovratno isprepletu. Odgojene u potpuno različitim sredinama, njih se dvije upoznaju u ključnim trenucima, onima koji mijenjaju cijeli život.

Khaled Hosseini: Tisuću žarkih sunaca

Priča započinje s petnaestogodišnjom Marjam koja je obećana trideset godina starijem Rashidu. Ona odlazi u Kabul i u potpunosti se mora pokoriti željama tog okrutnog muškarca, koji ne bira načine na koje će ju ponižavati. Dvadeset godina kasnije, Rashid dovodi još jednu djevojku, mladu Lejlu i na taj način još jednom mijenja živote tih dvaju žena. Ovog puta nabolje. Marjam i Lejla ostvaruju prijateljstvo koje ništa ne može razoriti, neraskidivu vezu koja obogaćuje njihove živote. Jedna drugu najbolje razumiju, dijele sretne i tužne trenutke u trenucima kada talibani počinju napadati afganistanske gradove. Kao da im nije dovoljna situacija u vlastitom domu, one moraju strahovati za život od jedne mnogo veće sile. Ali njih dvije znaju za što se bore. Jednu istinska ljubavna veza, dvoje predivne djece i predivan odnos koji im nitko ne može oduzeti. Odnos koji je jači od svih nedaća i tuga, onaj koji im pomaže preživjeti svakodnevicu.

Mnogo sam očekivala od ovog romana. Mnogo sam i dobila, ali Hosseiniju zamjeram jednu sitnicu…

Iako nevjerojatno potresan i dirljiv, nije izazvao emocije koje sam mislila da hoće. Nisam se raspala, nisam toliko plakala, ali jako sam se ljutila i suosjećala sa sudbinom glavnih likova. Mislim da me ta ljutnja toliko obuzela da nisam ni mogla plakati. Jednostavno ne mogu vjerovati što neke žene moraju proći u životu. Kulture se zaista razlikuju i zato se stvarno ponekad volim posvetiti takvoj literaturi, onoj koja me i uči, a ne samo zabavlja.

Odnos između Marjam i Lajle me osvojio. Takva snaga prijateljstva je rijetka. Prijateljstvo stvoreno iz potrebe, sućuti, ali i nade. Nade da jedna drugoj mogu pomoći. Obje su ostvarile svoju svrhu u životu, posebno Marjam. Oba su ženska lika neopisivo snažna i mogu biti primjer mnogima. Smatram da je to i najvažniji aspekt ovog romana, jačina ljubavi koju čovjek može osjetiti prema nekome. Nema ovdje samo tuge, priča je prožeta i predivnim opisima, ona veliča život, a sam kraj i u čitatelju budi nadu i ostavlja ga sa suzom u oku, a nekoga možda i u potocima istih.

Khaled Hosseini: Tisuću žarkih sunaca / Vorto Palabra

Izvor: Books, Movies, Music

Komentari

Neki baner