Osvrt na društvo Popularno ShowBiz

Kraj jedne ere: Influenceri na aparatima, Instagram ukida lajkove

I dok se iz uprave Australskog Instagrama brane kako je ovo ipak samo test, nepobitna je činjenica da influenceri gube followere a sukladno njima i sponzore.

Što se zapravo dogodilo? Vrlo je jednostavno – korisnici i dalje mogu vidjeti koliko lajkova je koja fotografija dobila, ali taj broj neće biti prikazan njihovim pratiteljima. Isto vrijedi i obrnuto. Korisnici mogu lajkati fotografije drugima, ali ne vide broj lajkova ispod fotografija.

Opcija je za sad lansirana u Australiji ali pojavila se i kod korisnika u Kanadi, Japanu, Irskoj, Italiji, Brazilu i na Novom Zelandu.

I dok influenceri štetu broje u tisućama eura, sponzori se povlače iz igre i svoju pažnju usmjeravaju nazad na Facebook jer tu su lajkovi itekako vidljivi, što je moguće bio i cilj Facebooka u čijem se vlasništvu Instagram nalazi? S druge strane, sponzori se okreću kontent kreatorima čiji je uspjeh baziran na kvaliteti, te ne ovisi o broju lajkova.

Tako je Instagram počeo raditi reda u kaosu kojeg je sam stvorio i od kojeg je dugo vremena prao ruke, a to je zarada pojedinaca samo na tome da budu lijepi i da se naslikavaju polu – goli, bez da zapravo kreiraju ikakav kvalitetan sadržaj.

Mnogi “obični smrtnici” zbog toga glasno likuju pa influencerima koji gube followere a sukladno tome i keš, poručuju: Vrijeme vam je da nađete prave poslove!

Kraj jedne ere: Influenceri na aparatima, Instagram ukida lajkove

Smrt lijenosti?

I dok je era pojave društvenih mreža omogućila mladima, lijepima i snalažljivima da lagodno žive a ne rade puno, čini se kako je to bila stavka koja ipak nije mogla dugo živjeti. Ne samo zato što je poticala lijenost i ogorčenost, već zato što je želja za slavom i pretjerivanje u photoshopu i prikazivanju sebe nerealno lijepima (do mjere brisanja vlastitih vena s ruku i nogu) s jedne, do masovne depresije drugih korisnika, koji su pod lošim utjecajem poznatih čije ideale nikada ne bi mogli dostići, masovno počeli gasiti račune, s druge strane. O tome se nije mnogo govorilo, ali je svima poznato da se masa mladih okreće mrežama poput Snapchata. Instagram je gubio novac koji je išao u džep influencerima, a sada vraća stvari (čitaj protok love) u svoj džep.

Influenceri su živjeli u zabludi kada su mislili da oni drže sve konce u svojim rukama, zaboravljajući da su u trenutku registracije profila, dali pristanak Instagramu da mijenja svoje opcije i algoritme kako mu dođe i da tako sve što tamo rade, zapravo u jednom potezu može nestati.

Analitičari govore kako se trend neće odraziti na one koji kreiraju kvalitetan sadržaj ili su poznati zbog sporta, umjetnosti, filma… jer oni imaju stvarnu vojsku fanova koja dolazi vidjeti što je njihov idol novo objavio. Oni čija je popularnost umjetno stvorena zahvaljujući lajkovima, i čija se “vrijednost” mogla mjeriti jedino količinom double tapa ispod svake fotke, s razlogom se hvataju za glavu. I uzalud se nadaju da je ovo samo prolazna Instagram fora, jer već se dugo najavljuje kako će Instagram ovu opciju uvesti.

Jedno je sigurno bili smo svjedoci rađanja Sunca i eksploziji Supernove, sve u jednoj eri. A sada je tome kraj.

Neki će na to sve reći – Bogu hvala. 😉

M. M. A.

Komentari

Neki baner