Moja poduzetnička priča Popularno

Ivana Radić i Međunarodna mreža poslovnih žena

Od svih dragih i zanimljivih poduzetnica s kojima sam se povezala od kad je krenuo projekt #MojaPoduzetničkaPriča, Ivana je ona koja je posve tajanstvena, vidno organizirana i posve predana svojoj viziji. Kad zatvorim oči i zamislim kako bi izgledala za mene savršena poduzetnica, onda bih vizualizirala Ivanu. Njen moto bi lako mogao biti – manje priče, više djela! Ovako je izgledao njen put…

Međunarodna mreža poslovnih žena je relativno mlada udruga koja je s radom započela sredinom 28.7. 2017.godine kao odgovor na potrebu za umrežavanjem i povezivanjem žena na prostoru Hrvatske ali i povezivanje s ženama na prostoru Balkana. Mrežu su osnovale Ivana Radić, Almedina Korać i Mirjana Petković, sve poduzetnice koje su radile u velikim korporacijama i u nekom trenutku svog života shvatile da se žele baviti svojim idejama i poslom koji ih više ispunjava.

Ivana Radić, predsjednica Udruge Mreže i direktorica Present communications d.o.o.:

Iako na tržištu postoje ženska udruženja smatram da ima mjesta za sve. Naša udruga se od drugih razlikuje po tome  što želimo privući žene koje samozatajno i vrijedno rade, koje žele razmjenu iskustava i najboljih praksi i koje se žele proširiti i na druga tržišta. Žene koji nisu u medijima i koje nužno ne žele izlaziti u javnost nego ih zanimaju susreti gdje će se družiti, ali i jedna drugoj donijeti posao. Poanata je u druženju, umrežavanju i pozitivnoj energiji. „

Za razliku od muškaraca, žene ne dogovaraju poslove na ručkovima i druženjima posije posla pa im je povremeno potrebno omogućiti da iskoče iz svoje rutine u kojoj  misle da sve moraju same, da nemaju vremena i da to nije za njih. Puno je jednostavnije raditi posao kada postoji udruga u kojoj se dobro osjećate, gdje imate „poslovne prijateljice“, jer dobro je poznato da su žene multipraktične , a kada bi se ujedinile pitanje je gdje bi nam bio kraj. No, najveći izazov ih je zapravo ujediniti i motivirati da u drugim ženama ne vide konkurenciju već mogućnost zajedničkog rasta.

Ivana Radić i Međunarodna mreža poslovnih žena
Ivana Radić

Udruga okuplja poduzetnice i poslovne žene, ali i studentice, umirovljenice, žene u znanosti i obrazovanju, obrtnice, sve one koje su pozitivne i koje žele promjenu.  Sve mi možemo jedna drugoj pomoći i imamo iskustva za podijeliti. Kroz neformalna druženja možemo ostvariti svoje ciljeve.

U zadnje dvije godine provele smo edukacije u okviru projekta Male škole poduzetništva za žene za 120 žena u  Zagrebu. Ovo je sjajna suradnja s Hrvatskom gospodarskom komorom i Europskom poduzetničkom mrežom. Projekt se nastavio u Osijeku početkom 6. mjeseca kada smo imale dvodnevnu edukaciju za 100tinjak žena koju smo organizirale uz potporu Županijske komore Osijek i turske agencije za razvoj i suradnju – TIKA.

Ono što želimo ženama pružiti su osnovni alati i znanja za pokretanje posla, ohrabrenje i motivaciju na putu poduzetništva i dobru energiju.

Osim ovog projekta radimo i na aktualizaciji tema koje su ženama važne pa smo s Njemačko – hrvatskom industrijskom i trgovinskom komorom organizirali dvije panel diskusije: Žensko poduzetništvo – moderni mit ili budućnosti i Budi lider(ica)!

Jednom godišnje  pozivamo sve poduzetnice i poslovne žene da nam se pridruže na konferenciji koju organiziramo. Ove godine je to bila konferencija: Uloga žena u politici i gospodarstvu – Motiviraj. Poduzmi. Ostvari. koja je okupila 200tinjak poduzetnica i poslovnih žena iz Hrvatske i regije.

I dalje puno radimo na promicanju ženskog poduzetništva te smo potpisali sporazume o suradnji sa ženama iz Bosne i Hercegovine (Banja Luka i Sarajevo), Srbije i Crne gore.

Planovi za nadolazeće razdoblje su nam vrlo ambiciozni. Nastavljamo s projektom Male škole poduzetništva za žene izvan Zagreba, u rujnu se pridružujemo konferenciji u banja Luci te popisujemo još jedna sporazum o suradnji s novoosnovanom udrugom žena u Banja Luci.

Sudjelujemo na konferencijama u susjedstvu a sve žene su pozvane da nam se pridruže ukoliko imaju interesa.

Očekuje nas i jedna promocija knjige u rujnu na temu roda i liderstva bosanskohercegovačkih autorica koja će se održati 19.9.2019. u knjižnici Božidara Ogrizovića u  Zagrebu.

Ideje nam ne nedostaje, vremena pomalo da ali sve ćemo mi žene uspjeti jer mi možemo puno stvari odjednom.

Za sve žene koje se žele priključiti Međunarodnoj mreži poslovnih žena, možete to učiniti putem obrasca  Učlanite se na www.mrezazena.com

Web će uskoro u redizajna li sve informacije možete dobiti putem maila: [email protected]

Komentari

Neki baner