Cafe

Rekli su mi što sve moram sad kad sam ušla u pedesete. E pa reći ću vam šta ja “moram”…

Ovih dana sam napunila pedeset godina. Ne znam da li sam više obraćala pažnju ili su mi svi više pričali, ali do mene su dolazile riječi: Ozbiljne godine, ne smiješ, starost, pozno doba… Izgleda, kada napuniš pedeset, s godinama dobiješ i niz zabrana koje “moraš” poštovati.

Stoga sam ja napravila vlastitu listu stvari koje ne smijem raditi u ovim mojim ‘ozbiljnim’ godinama:

Ne smijem biti na dijeti

Kao prvo, sada znam da one nisu efikasne. One dugoročne vode do još većeg debljanja. Drugo, dijete mi tako pokvare karakter i kvalitetu života, da sam odlučila da ih se potpuno odreknem.

Ne smijem više prikrivati sijede

Od sada se farbam samo da bih uživala u svojoj boji kose, ali ne i da bih sakrila sijede. Godine se ne mogu sakriti, a iskreno to ni ne želim! Kome se ne sviđam neka ne gleda u mene.

Nikad više neću odlagati ono važno za kasnije

Postoje važne i hitne stvari. Nevažne, ali hitne to su kućni poslovi i rutinske stvari. Nevažne i ne hitne – razne gluposti. I na kraju važne ali ne i hitne stvari kao što su crtanje, osobni razvoj itd…

Nakon pedesete godine je posebno bitno posvetiti se važnim ali ne i hitnim stvarima, kao što je : putovanje, kavana, zadovoljstvo, druženje…. Takve stvari ne smiju se odlagati za kasnije.

Nikad više ne smijem se sramiti svojih grešaka

Malo je u svijetu nadahnutih stvari, poput čovjeka u godinama, koji iskreno priča o svojim greškama. Zdrava samoironija je najbolja stvar koja vam se može desiti.

Nikad više neću se posvetiti samo svojoj djeci i unucima.

Velika je sreća kada ste potrebni vašim voljenim. Ali još veća je sreća kada shvatite da oni svi mogu živjeti lijepo i bez vas, e onda vi dobijete neslućenu slobodu da radite što želite sa svojim životom.

Rekli su mi što sve moram sad kad sam ušla u pedesete. E pa reći ću vam šta ja "moram"...
Nikad neću ponovo prelaziti isti put

Neću čak ni bukvalno. Ako šetam, vozim bicikl ili automobil volim ići novim putevima, da sretnem druge ljude, vidim drugačije predjele.. Ja se trudim svom mozgu naći zanimaciju svaki dan.

Nikad više neću razmišljati što drugi misle o meni

Napokon sam u tim godinama u kojima se mogu ponašati i izgledati kako želim.

Nikad se neću žaliti na nedostatak novca

Mnogi pedesetogodišnjaci su u stanju reći kako ne mogu nešto da uraditi jer nemaju dovoljno novca. Ma, manite me te priče. Ako nešto hoćete učiniti to možete i bez novca. Vjerujte mi da možete. Blokade su u glavi, ne u novčaniku.

Nikad više neću očajno tragati za ljubavlju

Najvažnija stvar je: Brad Pitt (53) je ponovo slobodan! 😀

Nikad neću reći: to je nemoguće!

Budite realni – zahtijevajte nemoguće! Nakon pedesete svaki čovjek mora posjedovati odlučnost i zrelost da ispuni sve što poželi!

Izvor: Stil / Obrada: APortal

Komentari

Neki baner