5+ preporuka Popularno Zdravlje i ljepota

Dvije žene propješačit će 104 km na Highlander Velebit 2019 – na voću

Dvije frutarijanke na ultimativnoj planinarskoj avanturi

Zagreb, 07. kolovoza 2019. – Osnivačica Zelenariuma, bloga o sirovoj hrani, Tina Uglješić će zajedno s nutricionisticom Ivanom Rukavinom, propješačiti 104 km dugu dionicu, koja se proteže kroz Velebit i uključuje dva nacionalna parka: Sjeverni Velebit i Paklenicu. Na avanturu života, koja traje pet dana, kreću 14. rujna 2019. godine.

Highlander Velebit 2019., u organizaciji Planinarskog kluba Gorštak iz Osijeka, već treću godinu za redom privlači brojne avanturiste iz Hrvatske, ali i iz svijeta da testiraju svoju fizičku i psihičku spremnost i snalažljivost u svim vremenskim uvjetima, zahtjevnim stazama i dionicama bez signala za mobitele. Za Highlander se vežu brojne zanimljivosti. Osim što je dionica koju sudionici trebaju proći vrlo zahtjevna, pravila nisu nimalo lagana. Jedno od pravila jest spavanje u šatorima bez obzira na vremenske uvjete.

Kako organizatori navode na svojoj stranici, jutarnja temperatura može biti tek 8 stupnjeva, a dnevna 25. Svaki sudionik mora proći 5 kontrolnih točaka, s opremom na leđima teškoj i do 15 kilograma. Na pretprošloj planinarskoj avanturi od prijavljenih 60-ak sudionika, polovica nije ni započela avanturu jer je održan po nezapamćenoj oluji koja je zadesila Velebit u posljednjih 50 godina, a završilo ih je samo 16. Prošle godine, od gotovo 100 sudionika, avanturu je završilo tek 50%. Podsjetimo, pravila nalažu spavanje u šatorima bez obzira na vremenske uvjete, a spavanje u nekom od planinarskih domova znači diskvalifikaciju.

„Ovaj godišnji provela sam u netaknutoj ljepoti Gorskog kotara, s malo ili nimalo signala, prepuštena prirodi i sebi. Shvatila sam koliko Hrvatska ima neistraženih ljepota što me inspiriralo na pisanje dnevnika o boravku u Gorskom kotaru. Kad sam se vratila, moja prijateljica s kojom i poslovno surađujem, nutricionistica Ivana Rukavina, predložila mi je da odemo na ovu planinarsku avanturu. Poznavajući nju i njezin avanturistički duh (živi i radi na Tajlandu), pristala sam bez razmišljanja. Netom nakon dolaska s godišnjeg i Ivaninog poziva, pogledala sam odličan dokumentarac o ljekovitim šumama Indije, koji mi je samo bio dodatni znak da poziv ne smijem odbiti. Kad sam vidjela sve uvjete, to je još više učvrstilo moju odluku. Nemojte zaboraviti da ćemo propješačiti 104 km – na voću!“, izjavila je Tina Uglješić, jedna od dvije hrabre žene koja će sudjelovati u ovoj nevjerojatnoj avanturi.

„Htjela sam na Highlander Velebit, pitala sam Tinu bi li mi se pridružila i ona je bez razmišljanja pristala. Znala sam da uvijek mogu računati na ženu koja je odlučila živjeti na svoj način, napustiti sigurno radno mjesto da bi ljudima prenosila znanje o sirovoj hrani i drugačijem pogledu na život. Kako sam i sama nutricionistica, živim i radim na Tajlandu kao plant based instruktor, brzo sam kliknula s Tinom i znala sam da je ona pravi izbor kad su u pitanju avanture na koje bi se malo tko usudio krenuti.“, izjavila je Ivana Rukavina, nutricionistica i druga od dvije neustrašive žene koje će pet dana testirati svoju izdržljivost, snalažljivost i avanturističko-sportski duh. 

Obje su izjavile da im je izuzetno bitno što je projekt usko vezan uz prirodu, ističe ljepote Hrvatske, priča priču o hrvatskom turizmu, promiče sportski duh te daje drugačiji pogled na stvari. Baš onako kako i njih dvije žive. Drugačije i ekološki osviještene, zbog čega ih priča o avanturi u zelenilu prirode još više privlači. Tome svemu dodale su i ono za što žive i što promiču – prirodnu, biljnu prehranu. Zato će 5 dana propješačiti uz glavnog saveznika – voće.

O Tini Uglješić: food blogerica, osnivačica bloga o sirovoj hrani (Zelenarium), već više od 6 godina ljudima prenosi svoja znanja o sirovoj hrani, važnosti očuvanja okoliša i drugačijeg pogleda na život. Uz blog i posao u svojoj digitalnoj agenciji, majka je dvoje djece i supruga.

O Ivani Rukavini: nutricionistica i savjetnica za vegansku prehranu, s trenutnim prebivalištem na Tajlandu gdje je instruktor kuhanja u veganskom centru prirodne hrane. Svoj skori povratak s Tajlanda obilježit će upravo ovom avanturom.

Novosti o projektu te Tininim i Ivaninim pripremama, pratite na webu Zelenariuma (https://zelenarium.com/) Zelenarium društvenim mrežama: Facebook i Instagram te društvenim mrežama Planted by Ivana: Facebook i Instagram.

Također, novosti o projektu možete pratiti na službenoj web stranici organizatora https://highlander.rocks/hr, kao i na njihovim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

U suradnji s organizatorima, Tina i Ivana darovat će dvije osobe s po dvije kotizacije za ovogodišnji Highlander.

Za dodatna pitanja molimo obratite se na:

Tina Uglješić / Zelenarium / tel. 099 3562 233 /e-mail: [email protected]

Komentari

Neki baner