Čitajmo zajedno Popularno

Christina Lauren: “Cimeri”. Priča o ljubavi, ludosti, sazrijevanju i pronalasku sebe

Odmah na početku moram priznati da nipošto nisam fan erotskih ljubića i da mi se u posljednjih nekoliko godina jako malo romana toga žanra svidjelo. Pokušala bi ih čitati ali bi te knjige ostale stajati na mom noćnom ormariću nakon nekoliko stranica ili maksimalno dva poglavlja. Jednostavno se nikad nisam mogla natjerati da nekako povjerujem u sve te površne zaplete i isfurane romanse. Meni treba radnja i napetost.

No… nakon zbilja mnogo vremena i jedine iznimke koja se proteklih nekoliko godina desila u mom svijetu, a to je bio i ostao serijal o Royalima, autorskog dvorca koji djeluje pod umjetničkim imenom Erin Watt, Stilus me iznenadio jednim svojim izdanjem, a to su Cimeri, plod još jednog autorskog dvojca pod ljupkim autorskim alijasom – Christina Lauren.

Strast, intriga, malo svađe, sočne pikanterije, sazrijevanje, opis najlakšeg puta do zelene karte i puno vatrenog seksa, apsolutni su prijedlog za lagano ljetno štivo koje možete čitati na plaži ili jednostavno progutati u jedno popodne, kad se želite malo odmoriti od svijeta, posla i problema!

U početku mogu reći – dobrodošli u svijet vesele i vrckave Holland, zaljubljene u uličnog svirača kojeg ne poznaje!

Holland je na prvu tipična djevojka s Manhattana, lijepa, situirana i razmažena, no kako uplovljavamo u njenu priču i upoznajemo je kroz njenu fascinaciju s Calvinom (kojeg ona u svom umu naziva John jer je sve o njemu osim činjenice da je zgodan i vraški talentiran samo plod fantazije), saznajemo da njen svijet i nije tako ružičast. Da, ona je mezimica svog ujaka i njegovog uspješnog partnera, koji je slavni Broadwayski skladatelj i producent, međutim živi u stanu za kojeg joj oni pomažu platiti stanarinu, radi posao prodavačice karata koji su joj oni omogućili, te uskače kao ispomoć ekipi, fotografirajući cijeli tijek produkcije Richardove nove ultra popularne predstave “Obuzet”. I tako živi, maštajući da napiše svoj roman ili nađe posao u struci, dok njena diploma visi obješena o klin.

Uz sve to druži se s Lulu, specifičnom čudakinjom koja ima fiksaciju biti glumica, ali kako kaže Robert dobro glumi jedino samu sebe, te usput živi ogorčena, vječno razularena, sklona opijanju i stvaranju problema svima koji se nađu u blizini.

Holland svakog dana odlazi u podzemnu postaju blizu svojeg stana kako bi slušala Calvina, sve dok jedne večeri pripita ne nastrada. Nađe se na krivom mjestu u krivo vrijeme, pa je pijana skitnica napadne i gurne na tračnice, a Calvin je spasi, međutim nestane kad se pojavi hitna i policija.

Holland slomi ruku ali konačno dobije hrabrost suočiti se s Calvinom i pitati ga zašto je pobjegao. U međuvremenu njenom ujaku Robertu u produkciji se događaju problemi kad dvije glavne zvijezde naprasno napuštaju predstavu pa je on primoran mijenjati postavu i tražiti im zamjenu. Holland se suočava s Calvinom a nakon toga dolazi na briljantnu ideju da ga upozna s ujakom, pa Calvin dobiva priliku pred cijelom ekipom pokazati svoj neopisivi talent, međutim on je Irac i istekla mu je viza, prije “samo” četiri godine i ne postoji šansa da ga zaposle. Sve nade im ponovno tonu dok Hollin šef, Brian kojeg ne može smisliti ne prasne da se Holland uda za Calvina i tako mu osigura zelenu kartu. Svi odbace tu ludu ideju, no Holland je ne može izbiti iz glave. Fascinirana Calvinom i kao muškarcem i kao glazbenikom, te odlučna u želji da pomogne ujaku spasiti predstavu koja mu toliko znači, ona predlaže Calvinu da se vjenčaju, a on nakon prvotnog okolišanja pristaje na njen prijedlog, posve nesvjestan da je Holland zapravo zaljubljena u njega.

Christina Lauren: "Cimeri". Priča o ljubavi, ludosti, sazrijevanju i pronalasku sebe

I tu počinje utrka s vremenom, spas predstave, borba za uvjeravanje sustava kako je njihov brak sklopljen iz ljubavi, te međusobni suživot, jer njih dvoje postaju cimeri.

Zanimljivo je pratiti njena razmišljanja, želju za njim dok pokušava ostati hladna i sabrana, istovremeno planirajući kako biti uvjerljiva supruga pred povjerenstvom koje razmatra da mu odobri vizu. Usput tu je i njegovo koketiranje i nevjerojatno zarazna činjenica da ona ne može procijeniti kada je ozbiljan a kad ne. Calvin ponekad manipulira svjesno ponekad nesvjesno i u toj igri mačke i miša, vidimo autorski talent da se izvuče maksimum iz ove priče, kako to ne bi bio samo još jedan pitki ljubić.

No ovo je i snažna priča o ženi i samoostvarenju, o odrastanju, otkrivanju sebe, skupljanju hrabrosti biti što jesi, oduprijeti se društvu, očekivanjima pa čak i prijateljima koji to nisu, iako nas vežu mnoge zajedničke godine.

Ovo je priča o izlaženju iz vlastitih okvira, o hrabrosti da posegnete za svojim snovima i da se iskreno, pa, ne date zajebavati!

Ovo je priča o životnim i ljubavnim iskušenjima, metafora kako zapravo ne znamo što je to ljubav i brak dok ne krenemo živjeti zajedno i kako zapravo nikad ne možemo znati što je to drugoj osobi u glavi. Priča o opraštanju, igri, hrabrosti, ludosti i ljubavi. Pa tek onda ljubić. Zato mi se i svidjela. I zato je pročitana u dahu.

Christina Lauren: Cimeri / Stilus 2019

Komentari

Neki baner