Osobni razvoj Popularno

Pusti balon!

Postoje ti neki ludi dani kada jednostavno ne znamo što bismo sa svojim mislima. Postoje trenuci kada se razne misli roje u našim glavama bez logičnog reda i strukture i bore se za prevlast. O kojim mislima pričam? O onima koje sputavaju, guše, zbog kojih sumnjamo u sebe i svoje sposobnosti, one koje zamućuju jasnu sliku, predstavljaju okove prošlosti, udaljavaju od života…

Koliko god je ponekad teško pobijediti lava u kavezu, dok sa strane još bezbroj malih lavića napada, sjetite se – te misli niste vi! Te misli koje toliko kompliciraju sve nisu istina. Istina je ono tko ste sada. Ja dok pišem ovaj tekst, a vi dok čitate moja promišljanja (i onako, usputno, razmišljate kako i nisu baš neki pametni zaključci – jer vi, naravno, znate bolje 😊). I to je u redu!

Kada sam bila mala, sjećam se, jako sam željela veliki Minnie Mouse balon napunjen helijem.

Dobila sam jednom prilikom tako željeni balon i vukla sam ga svuda po stanu, od jedne do druge prostorije (vjerojatno je Minnie prisustvovala i obiteljskom ručku), što je mojim roditeljima strašno išlo na živce. Trajalo je to nekoliko dana, a onda su moji roditelji odlučili pustiti balon s balkona, a ja sam to vidjela. Objasnili su mi da će balon doći do djevojčice koja ga, baš poput mene, također silno želi. Gledala sam taj balon, sjećam se, sve dok ga nisam izgubila iz vidokruga, dok nije potpuno nestao s obzora. I sad se vi možda pitate koja je poanta ove male priče. Reći ću vam!

Pustite svoje misli da otplove.

Da, baš poput mog balona s helijem. Samo pustite. I boljet će. Prvi trenutak, drugi trenutak, treći, možda još i koji mjesec… Boljet će, a znate li zašto? Zato što se mi ljudi volimo uhvatiti i grčevito držati za poznato nam pa bilo to i nešto loše, neugodno ili nepovoljno za nas (nezdrav odnos, loša navika u razmišljanju… dovršite popis sami!).

Tek kada se oslobodimo buke misli (ponavljam: pričam o mislima koje nas nikako ne vode do željenog i koje ometaju naše adekvatno funkcioniranje), moći ćemo, u miru i tišini, pronaći svoj identitet, svoje potrebe, sebe. Svjesna sam da nije jednostavno samo tako pustiti određene stvari iz života, ali smatram da nije ni nemoguće. Barem pokušajte! Dok mi strahujemo i razmišljamo o tome kako nećemo uspjeti postići nešto što silno želimo, trošimo energiju koja je važna i potrebna za ostvarenje istog. Naučimo pustiti kada treba!

“Sometimes letting things go is an act of far greater power than defending or hanging on.”

Eckhart Tolle

Komentari

Neki baner