Osvrt na društvo Popularno ShowBiz

Severina mora ukloniti skoro sve slike s Instagrama, na kojima je sa svojim sinom. Je li to hvalevrijedna presuda ili opasan presedan?

Foto: Instagram

Voljeli vi ili ne voljeli Severininu glazbu, ona je kao glazbenica i umjetnica obilježila zadnjih 20 godina glazbene scene u Hrvatskoj. Pratili su je putem tračevi i skandali, no medijski linč kojem je izložena posljednjih godina kulminirao je proteklih mjeseci.

Ovdje govorim o medijskom linču navodno iniciranom od strane njenog bivšeg partnera Milana Popovića, s kojim ima sina. Taj rat s bivšim partnerom ponekad zabavlja javnost, međutim, nameće se pitanje dokle to može ići?

Severina je ovog tjedna izgubila jednu parnicu, od mnogih koje protiv nje pokreće Popović, te je stoga morala ukloniti skoro sve slike s Instagrama na kojima je sa svojim maloljetnim sinom. U suprotnom plaćat će kaznu koja će se sukladno ponavljanju prekršaja povećavati.

Ta mjera navodno je privremena, ali postavlja presedan.

Ako na stranu stavimo činjenicu da je Severina medijska ličnost, postavlja se pitanje zašto se jednoj majci brani slikanje s djetetom, kad milijuni majki diljem svijeta iz minute u minutu objavljuju fotografije svoje malodobne djece, dok to neke rade čak na vrlo diskutabilne i promiskuitetne načine, što ovdje ipak nije bio slučaj?

Iako se osobno ne slažem s medijskim eksponiranjem djece radi stjecanja popularnosti, ali i zbog toga što smatram da djecu treba zaštititi od raznih pedofila i monstruma koji vrebaju bespućima Interneta, ne mogu ni podržati mjeru koja brani majci da ovjekovječi trenutke provedene sa svojim djetetom i da ih ponekad podjeli s ljudima, jer je to po meni osobno vraćanje u srednji vijek.

Razumijem potrebu gospodina Popovića da štiti identitet i integritet svoga djeteta, ali smatram da ide u krajnost.

S druge strane čim je Općinski sud u Zagrebu donio prvi put takvu odredbu, otvorio je vrata mnogima da na nov način maltretiraju bivše partnere, pa da sudski izvolijevaju što god im padne napamet.

U vremenu kad je žrtava obiteljskog nasilja sve više, a sve manje mudrih rješenja koje bi dovele do toga da se jasno postave granice što netko smije i ne smije raditi drugoj osobi, ovakve odredbe koliko god možda donesene u dobroj namjeri i želji da se zaštiti dijete, ipak glasno odjekuju – Samo mi se zamjeri i vidjet ćeš svoje!

Istovremeno u paradoksu užasnoga sustava, koji ne reagira da zaštiti žrtvu dokle god ona ne podlegne fizičkim ozljedama ili možda kobnom ishodu, (ako i tada) ova odredba visoko podiže zastavu kao da kaže – Krenite!

Ne sankcioniraju se zlostavljači, već se dijete koristi kao sredstvo zastrašivanja i iskazivanja moći

Ako bivši partneri ne mogu nikako više povrijediti jedno drugo, onda će pronaći nov način – preko djeteta. Tu se zaista dovodi u pitanje i sposobnost sudstva da razmotri da li je neka tužba uopće temeljena na činjenicama ili prostoj želji da se vadi mast osobi s druge strane, bez shvaćanja da se nanoseći bol bivšem partneru ili partnerici, zapravo povređuje i dijete.

Iznesena mjera pogrešna je na svim razinama, od ljudskih do pravnih i moralnih, jer u pozadini nje ne stoji briga za dijete, već želja da se napakosti bivšoj partnerici. Što mu je ovim putem i pošlo za rukom.

Ovdje uopće neću ulaziti u njihov međusobni odnos, te činjenice ili naklapanja koliko su oni jednu drugo međusobno povrijedili i tko je više ili manje prevršio mjeru, već o opasnosti koju donosi ovakav presedan!

Zbog toga zastanite na trenutak i promislite kakav bi bio osjećaj da vam putem sudstva bivši partner ili partnerica uspije izvolijevati kontrolu nad vašim životom, u kojem god on polju to želi, pod parolom brige za dijete?

Dok s druge strane zakonodavstvo i sudstvo ne radi ništa na području labavih zakona, hvatanju i sankcioniranju obiteljskih zlostavljača, već ih pušta da slobodno šeću ulicama naših gradova. Niti pritišće neodgovorne očeve i majke koji odbijaju plaćati alimentacije za svoju djecu? A uz to poštuje takozvana prava bioloških roditelja, koji se odreknu svoje djece ali u bilo kojem trenutku imaju pravo staviti veto na zahtjev potencijalnog usvojitelja da zbrine to isto dijete, koje su oni tako brižno ostavili na cesti.

Vrijeme je da se uhvatimo u koštac sa stvarnim problemima, a ne da dozvoljavamo da lišo prolaze upitni presedani, koji dugoročno mogu imati katastrofalne posljedice, ne samo po pojedince, već po društvo.

Komentari

Neki baner