Čitajmo zajedno

Angela Marsons: Izopačene igre

Psihološki triler. Knjiški žanr kojeg se najviše pribojavam, ali mu se svako toliko volim vratiti. Imam svoja očekivanja od odabranih romana i, nažalost, često se dogodi da previše očekujem. Nije ni čudno da sam najsretnija kad naletim na priču i likove koji me od samog početka uvuku u svoje ralje, a autori dokažu svoje umijeće pripovjedača iznimne i originalne mašte. Izopačene igre su pravi psihološki triler, savršen primjer žanra i preporučam ih svim ljubiteljima. To je drugi slučaj Kim Stone, detektivke inspektorice, žene čeličnih živaca, pokeraškog izraza lica te jako teške prošlosti, osobe koja nema mnogo prijatelja, ali je kolege cijene i vjeruju u njen rad.

Od samog početka čitatelj je onaj koji zna gotovo sve te paralelno prati poremećeni um glavnog zločinca i Kim koja mu se mora suprotstaviti. Više je priča koje se postepeno stapaju u jedno veliko, nezamislivo otkriće, iznenađenje za detektivku i njene kolege, ali i za nas. Marsons vrlo inteligentno gradi zaplet, posvećuje se svojim likovima i ne štedi na opisima njih samih te odnosa među njima. Na taj način pobliže upoznajemo Kim i njenu životnu priču te počinjemo razumijeti neke njene odluke i reakcije.

Do spoznaje da je na neki način psihološki obilježena došla je još prilikom njihova prvog sastanka, i premda je ta činjenica sama po sebi bila dovoljna da u njoj pobudi zanimanje, očajnički je htjela doznati još.

Roman započinje slučajem spolnog zlostavljanja dvaju djevojčica, noćnom morom koja će detektivku Kim i njenog partnera Bryanta pratiti do samog završetka.
Angela Marsons: Izopačene igre

Ali to nije sve, još je mnogo poremećenih zločina koje će uigrani tim partnera morati riješiti, poput ubojstva iz osvete i pokušaja umorstva djeteta i samoubojstva. Sve su to produkti zaista izopačene igre sociopata koji uživa promatrati sve te osobe oko sebe, izgubljene slučajeve kojima riječi utjehe znače sve u životu. Jedna rečenica u pravom trenutku dovoljna je da preokrene život labilnog muškarca ili žene i uništi sve ono što su do tada liječili i gradili.

Iako vrlo transparentan od samog početka, ni u jednom trenutku nisam imala osjećaj da nešto znam. Napetosti ne nedostaje, neprestano smo na rubu stolca i grizemo nokte iščekujući sljedeći korak. Tko će prije? Hoće li uspjeti? Hoće li se prošlosti detektivke Stone ispriječiti pred jednim od najvećih otkrića u njenoj karijeri? Je li um sociopata zaista toliko opasan da može ugroziti velik broj osoba?

Osim klasičnih kriminalističkih slučajeva, Angela Marsons u ovaj roman unosi i aspekt psihologije i razrađuje iznimno teške teme, poput postporođajne psihoze i definicije sociopata. Sve je jako dobro ukomponirala u jeziv i zastrašujući triler, svako toliko ubacujući činjenice i zanimljivosti koje čitatelja tjeraju da okreće stranice i ne ispušta roman sve do njegova samog kraja, koji je također vrlo dobro osmišljen i izveden.

Iako nisam pročitala Nijemi vrisak, prvi slučaj detektivke inspektorice Kim Stone, vjerujem da će baš on biti jedan od sljedećih psiholoških trilera kojih ću se uloviti jer je Angela Marsons privukla moju punu pozornost ovim zaista izopačenim uratkom.

Angela Marsons: Izopačene igre / Mozaik knjiga 2019.

Izvor: Books, Movies, Music

Komentari

Neki baner