Cafe

Detaljne upute kako prepoznati, locirati i vješto izbjegavati idiota!

Kako prepoznati idiote? Nose li možda neke određene boje, češljaju li se na određen način, govore li u tajnim šiframa tako da ih nitko ne može prepoznati?

Jer, ponekad ih je doista teško primijetiti na prvu.

Predstave ti se kao posve normalni ljudi, ugodni, elokventni. Uvijek imaju kakvu zanimljivu zgodu za ispričati, zapamte kakvu kavu piješ, komplimentiraju ti frizuru, odijevanje i spontano ti se infiltriraju u život kiteći se titulom kolege, prijatelja, a ako stvarno imaš sreće, postanu ti i intimni partneri. Možda se čak i oženiš/udaš za njih. Što je prisniji odnos koji imate, to je razočarenje veće jednom kada se otkrije da si imao posla s idiotom.

Za razliku od uvriježenog mišljenja, većina idiota vrlo je sofisticirana u svom idiotizmu.

Nisu to tek nerazumni bedaci koje prokužiš čim otvore usta, jedni od onih koji jednim prstom čačkaju nos, a drugim stražnjicu i zapodijevaju tučnjave u birtijama. Ili pak oni koji stoje u prvim redovima na gay paradama i s desnicom u zraku i Thompsonovom slikom u novčaniku urlaju prostote dok im ne popucaju kapilare u očima. Ili možda oni koji uvijek glasuju za istu stranku, pa se naredne četiri godine žale kako im je država u banani i kako nemaju posla. 

A ne, ne. Ne govorimo o takvim idiotima. Te nanjušiš na kilometre. I ako si iole bistar, izbjegavaš ih u širokom luku. Idioti o kojima ovdje govorim su savršeni pripovjedači koji tako vješto manevriraju riječima da su te sposobni uvjeriti u gotovo sve, pogotovo u činjenicu svoje nepobitne ljubavi, odanosti, dobronamjernosti. Skidaju ti zvijezde s neba,  a zapravo ne vide dalje od žarulje na lusteru. Obećavaju brda i doline, a lažu čim otvore usta.

Ako su toliki idioti, zašto ih onda ne prepoznaješ, pitaš se?

Po svim pravilima logike, morao/la bi odmah znati da ti tvoj šef nikad neće dati tu povišicu i da te tapše po ramenu ne zato što misli kako si jako dobar/ra, već zato što te drži naivčinom bez premca i jeftinom radnom snagom koja će rintati i kad pola firme ode na godišnji, a ti se budeš znojio u uredu i kod kuće močio noge u gumenom bazenu. Morao/la bi moći prepoznati tog idiota koji uvijek zaboravi novčanik u drugim hlačama/torbi/veš mašini/tavanu, pa ti moraš platiti piće ili, nedajbože, večeru (jer idioti uvijek imaju jako dobar apetit).

Kako, zaboga, ne skužiš idiota kad ti pred širokim auditorijem vaših prijatelja (od kojih su neki vjerojatno također latentni idioti) napomene kako si se udebljao/la i kako bi baš mogao/la preskočiti večeru. Ili ručak. Ili hranu uopće (jer idiotima je uvijek važnije koliko si težak nego koliki ti je kvocijent inteligencije).

Vjeruj mi, predbacivat ćeš si kad shvatiš kako je idiot bio i onaj „najbolji“ prijatelj kojem si pristao biti jamac za kredit i pomagao mu krečiti kuću, a on je zauzvrat otišao na „urlaub“ u Njemačku baš kad je krenula prva rata kredita. I usput na odmor poveo i tvoju ženu. Ili muža, nećemo diskriminirati idiote.

Detaljne upute kako prepoznati, locirati i vješto izbjegavati idiota!

Možda ćeš se preneraziti kad se ustanovi da se idiot skrio u ocu ili majci prijatelja tvog djeteta koje ti, došavši kući iz škole, povjeri kako mu je njegov mali „prijatelj“ rekao  da je bijednik jer ima Nokiu umjesto iPhonea. Tako su ga, naime, učili mama i tata. A starije idiote uvijek treba poštovati (pogotovo one kojima je posjedovanje iPhonea mjerilo postignuća u životu).

Ali najgore od svega jest to što se, kada otkriješ idiota u svojim redovima, najvećim idiotom osjećaš upravo ti.

Vrtiš film unatrag, preispituješ situacije u kojima se idiotizam (njihov,  ne tvoj) morao barem malo otkriti, proviriti na neki kratki trenutak, ali ništa. Naprosto si vjerovao, nastojeći biti pošten i držati se nekih vertikala – moralnih i ljudskih – u svom životu (za razliku od idiota koji puno više vole horizontale – zahtijevaju manje truda,  a bolje se isplate) i izvukao si kraći kraj. I nažalost, to će ti se vjerojatno dogoditi još mnogo puta u životu. Jer idioti se stalno multipliciraju. Jednog otkriješ i riješiš ga se,  a iza njega dođu još tri nova. Još prepredenijih i težih za otkriti.

Jedino je rješenje ne pridavati im pozornost. Jer, što se više živciraš oko njih, tim bivaju snažniji i oholiji. Jednom kad shvatiš da će biti idioti prema tebi samo onoliko koliko im ti dopustiš, ne mogu ti ništa.

Komentari

Neki baner