Osobni razvoj

Ideja novih početaka, pretvara nas u praznu ploču na kojoj ponovno ispisujemo svoje konture

Svi smo u životu došli do one točke koja je uzrokovala odluku – ovo je novi početak. Bilo da smo uslijed stresa ili mobinga odlučili promijeniti posao, bilo da smo donijeli odluku da smršavimo nakon što smo konačno stali na vagu, ili jednostavno nakon psihičkog sloma zaključili da je vrijeme da se više posvetimo samima sebi. Odluka se učinila tako lagana – jednostavno smo je donijeli, siti svega što se oko nas događa, odlučni za promjenu. Možda je bila Nova godina, a možda i naš četrdeseti rođendan, nije važno.

Važno je da smo se trgnuli, okrenuli i odlučili. Sad je dosta! Ali, jesmo li si postavili slijedeće pitanje: a što sad?

To je ideja novih početaka. Svi smo ih doživjeli. Odlučili smo početi s praznom pločom, s osjećajem da je jedan ružan period iza nas i da je novi početak pred nama. I to je u redu.

Imala sam prijateljicu koja je balansirala između dvoje male djece, obiteljskog biznisa u kojem je pomagala i bezbroj kućanskih obaveza. U svemu tome nagomilala je i ponešto kilograma, što ju je činilo vrlo frustriranom. Suprug je neprestano radio i zaista je mnogo toga bilo na njoj. Osjećala se kao da u svojem životu nema nimalo vremena za sebe. Znate o čemu pričam: nokti nelakirani, kosa s izrastom, kičma boli… ženi dođe dosta.

Počela se pitati je li to život koji želi voditi, osuđena na dvoje djece i veliku kuću koja treba svoje. Voljela je plesati, i u mladosti je bila vrlo dobra plesačica. I tako je, nakon proslavljenog 35. rođendana, odlučila da je dosta. Nastojeći spojiti ljubav prema plesu i odlučivši se više kretati bi li izgubila kilograme koji su je smetali, upisala se u plesni klub. Dva puta tjedno trebala je prisustvovati treninzima.

Prvih nekoliko tjedana bila je oduševljena, a onda su nastali problemi. Nije imao tko čuvati djecu, suprug je taj dan morao kasnije doći s posla, baka nije mogla pričuvati, ona je sama bila preumorna od obaveza… nakon nekoliko mjeseci klub je ispao iz igre. Ponovno se vratila u vrtlog svojih negativnih emocija. I ponovno postala nesretna.

Sad je imala i novi problem, osjećala se kao da je izdala samu sebe, i kao da je sadašnji život vrhunac koji može imati. Grozan osjećaj.

Njena situacija i nije tako neobična. Svo donosimo npr. novogodišnje odluke koje traju mjesec dana ako ne i manje. Donosimo odluke kako ćemo nešto iz korijena promijeniti, a onda se ne pridržavamo istih. Shoba Sreenivasan je u svojoj knjizi Psychological Nutrition navela nekoliko stvari koje su potrebne da bismo napravili promjenu ili novi početak.

  • Trud.
  • Odlučnost.
  • Snaga volje.
  • Izdržljivost kad naiđemo na prepreke.
Bez tih stvari, nije moguće donijeti i održati odluku, kao i bilo kakav novi početak.

Ukoliko već donosite novu odluku, trebali biste to napraviti zato jer to zaista želite i vidite korist od toga. Promjene bi trebale poboljšati vaš život i pomoći vam da ostvarite vaše snove. Ali iznad svega, morate biti realni. Morate znati da promjene ne idu same od sebe. One se ne događaju preko noći i bez odricanja i truda.

Ideja novih početaka

Kao prvo, morate se obavezati samoj sebi da ćete to napraviti jer je psihički ili fizički dobro za vas. To će vam pomoći kad osjetite pomanjkanje volje ili naiđete na prepreke. Isto tako će vas održati na pravcu ako nemate sustavnu podršku okoline, što je ustavi jako često. Morate biti svjesni svojeg cilja.

Isto tako, morate biti svjesni da svaka promjena u vašem životu izaziva i promjenu u okolini. Na primjeru moje prijateljice, ona je bila svjesna da uzimajući vrijeme za ples mora naći osobu koja će umjesto nje obaviti poslove koje ona inače obavlja: spremanje djece u krevet i pripravljanje večere. Njena okolina nije bila spremna na te poslove. Na žalost. Dakle naš uspjeh često ovisi o podršci koju dobivamo iz naše okoline. Vrlo često, uspješnost naše odluke ovisi upravo o tome.

Ako podrška okoline izostane, tek tada je potrebno da s saberemo, reorganiziramo i nastavimo dalje sami. Za to je potrebna hrabrost i snalažljivost, ali i čvrsta volja. Kad netko vidi koliko smo odlučni, često nema izbora nego da nam pomogne. Najlakše je odustati.

Drugim riječima, ovo je vaš život. Kako ćete ga proživjeti, kojim putem ćete krenuti, to je vaša stvar.

Vi ste vlasnik vlastitog života i birate put kojim ćete krenuti. Život je putovanje. Pun je preokreta i obrata, krivudavih uskih stazica kojima je teško kročiti. Nikad ne možete biti pripravni na ono što vas čeka. Ali, ako želite krenuti nekim novim putem, budite spremni na drvlje i kamenje i krivudave staze, i nemojte dozvoliti da vas one skrenu s puta. Počevši danas, napravite od svojeg života jedan pravi put. Napravite od njega ono što želite, a ne ono što trenutno imate.

Komentari

Neki baner