Crvena točka

O kulturi u online svijetu…

Jeste li vi kulturna osoba? Jeste, znam! Tu na internetu svi smo puni kulture i samohvale! Ali heh, pošalješ mail, odgovora nema. Pošalješ Viber, dobiješ dvije zelene kvačice, ali odgovora nema. Možda da pošaljete samo “ok” ili “hvala”, ali često nema ni toga! Znate, s druge strane ekrančića je čovjek. Uvijek je tamo čovjek! Jeste to znali?

Znate da kad dobijete mail ili poruku, da vam se zapravo obratio čovjek?

Živ, živcat čovjek! Dobro, mi na Balkanu kažemo čovjek ili žena, ali u svijetu je i žena čovjek, pa to posebno ne naglašavaju. Kultura je esencija društva, crta na kojoj dvoje nepoznatih ljudi mogu stvoriti prijateljstvo, ljubav ili posao.

Susret očima, osmjeh i blagi klimac glavom, nakon toga “dobar dan” i onda poslije kako nam se svidi. Može biti prilika ili neprilika, ali svakako je šansa. Na mailu, povratno “hvala” onome tko vam se obratio, to malo j***no “hvala” znači da komunicira s kulturnim čovjekom. To nešto znači čak i u virtualnom svijetu, jer i tamo su ljudi, živi ljudi!

Osuđujemo ženu koja je silovana, jer je sigurno izazivala.

Osuđujemo dijete s posebnim potrebama što ima mobitel i nove tenisice na nogama. Osuđujemo starca koji kopa po smeću da bi preživio. Osuđujemo radnika jer je običan radnik. Osuđujemo bolesnog, jer je dozvolio da se razboli. Osuđujemo protjeranog, jer je bježao od užasa rata. Zašto mi smeta nekultura u virtualnoj komunikaciji, kad su sve pore našega društva porozne?

O kulturi u online svijetu...
Možda je to samo kapljica koja mi je prelila čašu?!

Ipak, zanima me koliko čovjek poštuje sebe u trenutku dok piše zluradi i sarkastičan komentar na račun tuđeg bolesnog djeteta?

Koliko se poštuješ kad znaš da si dobio dobro plaćeni posao, koji ne znaš raditi? Koliko imaš samopoštovanja kad znaš da koristiš povlastice koje ti ne pripadaju?

Koliko sebe poštuješ kad pomisliš da smiješ nekažnjeno nekome nauditi? Kakav se sebi činiš dok se lažno prikazuješ boljim nego što znaš da jesi?Koliko se poštuješ kad nekome ne odgovoriš na mail ili kad ignoriraš nečiju poruku?

Koliko se sebi činiš moćan i velik, kad si nepristojan ili zlurad? Nekako je sve otišlo u 3pm, a to je prilično tužno.

Komentari

Neki baner