Cafe

Vjetar promjene

Što je najbrže na svijetu?

Ideja.

Što najbrže može uništiti svijet?

Ideja.

U jeku nikad snažnije kampanje za zaštitu okoliša i borbe protiv nedvojbeno sve očitijih i pogubnijih klimatskih promjena, među svjetskim moćnicima i mastodontima koji već dugo griju fotelje najvažnijih političkih i inih položaja, sa naprednog je sjevera, točnije Švedske, izronila posve neobična pojava – šesnaestogodišnja Greta Thunberg.

Ova tinejdžerica, umjesto o uobičajenim temama njezinih vršnjaka, odabrala je progovoriti o nečemu mnogo ozbiljnijem – spasu planeta.

Ovjenčana titulom ekološke aktivistice, na nedavnom UN-ovom summitu o klimi održala je govor kojeg bi se postidjeli i mnogo stariji i iskusniji. Oštro i emotivno (neki bi rekli i predramatično) svojim je izlaganjem, sad već kolokvijalno nazvanim “Kako se usuđujete!?”, prozvala svjetske sive eminencije moći kako ne čine dovoljno za zaštitu planeta od sve razornijih klimatskih promjena.

Spomenutim istupom dirnula je mnoge, posebno one kojima je bila poznata činjenica kako je Greta još 20. kolovoza prošle godine održala svoj prvi štrajk za klimu, onog dana kad je potpuno sama sjela na cestu kod švedskog parlamenta s jednim transparentom kojeg je sama izradila, a na kojem je pisalo “Skolstrejkförklimatet”. Tog je dana pokrenula lavinu koja se još uvijek kotrlja i to, reklo bi se, brže i jače no ikada.

Javni linč zbog Aspergera?

Međutim, oni drugi nisu vidjeli tu Gretu, djevojku koja je svoju mladost i intelekt odlučila usmjeriti u smjeru netipičnom za njezine vršnjake. Vidjeli su Gretu kojoj je u ranijem djetinjstvu dijagnosticiran Aspergerov sindrom (inače oblik visokofunkcionalnog autizma) te opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD). Vidjeli su Gretu koja je, po mišljenju mnogih, tek izmanipulirana djevojčica, instrument u rukama odraslih koji su joj nametnuli zadaće preteške za jednu tinejdžericu.

Vjetar promjene
Foto: Hanna Franzen/EPA

Neki su čak išli toliko daleko da su ustvrdili kako je Greta psihički bolesna te da kao takva ne može javno istupati i govoriti, potpuno zanemarivši činjenicu da svatko, pa tako i osobe sa psihičkim smetnjama mogu i trebaju javno govoriti o svemu. To je njihova potreba i pravo.


Za vrlo kratko vrijeme Greta je istodobno postala junakinjom i sredstvom propagande, a iza najglasnijih kritičara kriju se uglavnom ljudi koji se boje istine, pa drže kako je mnogo lakše diskreditirati ranjivo dijete, nego sebi ravnoga.

Kako bilo, istina vjerojatno leži negdje između, a koliko je Gretina obiteljska pozadina utjecala na njezin današnji put, može sa sigurnošću znati samo ona. Iz nedavno izašle knjige “Naša kuća u plamenu”, memoarima Gretine majke Malene u kojima opisuje putovanje njihove obitelji do točke u kojoj se nalaze danas te priča o psihičkim problemima svojih kćeri, izronili su mnogi nepoznati detalji za koje su se kritičari slijepo uhvatili u nastojanjima da umanje uspješnost Gretinog aktivizma.

Hrabrost i neupitna vizija

Nesumnjivo je kako su hrabri istupi te ustrajnost kojom ova mlada djevojka nastupa, ogroman i nevjerojatan iskorak za osobu poput nje, koja je godinama trpjela zlostavljanja vršnjaka zbog svojih poteškoća, te bi stoga preuzimanje bremena teških tema i zadaća kojih se plaše mnogo iskusniji od nje moglo na duže staze predstavljati preveliko opterećenje za tako mladu osobu.

Vjetar promjene

No, teško je i nezahvalno suditi bez poznavanja cijele pozadine. Jer, svi smo mi laki na riječima i osudama udobno smješteni u vlastitim domovima gledajući Gretu kako se beskompromisno obraća svijetu daleko većem i snažnijem od nje.

Vrijeme će pokazati hoće li Greta Thunberg, osoba koju je Obama nazvao “čudom”, a časopis “Time” proglasio jednom od 100 najutjecajnijih osoba ove godine, uspjeti barem dijelom u svojim nastojanjima. No, ako i ostane tek kotačić koji je pokrenuo jedan novi ogromni mehanizam, vrijedilo je.

Foto: Getty Images / Hanna Franzen/EPA

Komentari

Neki baner