Čitajmo zajedno

Phaedra Patrick: Čudesna narukvica Arthura Peppera

“Arthure, ti nikada nisi bio izgubljen slučaj. Samo slučaj koji se malo pogubio.”

Ponekad je ovakva knjiga sve što nam treba. Topla, optimistična i poučna.

Život Arthura Peppera promijenio se prije gotovo godinu dana kada je ostao bez supruge Miriam, njegove srodne duše, ljubavi njegova života, osobe za koju je bio uvjeren da je poznaje možda bolje i od samoga sebe. Ouvijek je bio jednostavan, neutralan, prilagodljiv i običan. Dani su mu prolazili u ritualima, rijetko drugačiji od onoga što se podrazumijevalo normalnim. Iako blizak s obitelji, nakon ženine smrti udaljio se od sina Dana i kćeri Lucy.

Miriam je bila ta koja je sve držala na okupu. Arthur je jednostavno postojao. Pomirio se s takvom ulogom jer nije smatrao da njegovom životu trebaju prevelika uzbuđenja.

Nakon što je odlučio riješiti se ponekih Miriaminih stvari, u jednoj od njezinih čizama pronalazi neobičnu narukvicu s još neobičnijim privjescima. Indijski slon, tigar, prsten, srce… Je li moguće da mu je Miriam nešto skrivala? Je li zaista vodila potpuno drugačiji život prije nego što ga je srela? Znatiželja je jača i Arthur kreće u otkrivanje značenja svakog privjeska. Arthur se otisnuo u pustolovinu života.

“Pogledaj svoj život. Pogledaj kako se mama smiješi, kako se ti smiješiš. Bili ste stvoreni jedno za drugo. Bili ste sretni. Možda nije bilo tigrova ili očajnih pjesama ili šopinga u Parizu. Možda niste putovali u egzotične krajeve, ali zajedno ste proveli čitav život. Pogledaj ga i upamti ga.”

Mene ovakvi romani osvoje na prvi pogled.

Obožavam čitati o “normalnim” ljudima i njihovim dogodovštinama, svakodnevnim situacijama koje često prerastu u nešto puno više. Volim biti dijelom otkrivanja njih samih, njihovih prosvjetljenja i promjena. Arthur je potpuna druga osoba na kraju knjige.

Dopustio je da mu se svjetonazori prošire, bio je hrabar i odvažan, ponekad i previše lakouman, ali napokon je, tik pred sedamdeseti rođendan, shvatio da se život sastoji i od pogrešaka i ponavljanja te da nikada nije kasno prepustiti se i uživati. Dopustio je da ga predrasude ne spriječe u novim avanturama, napao ga je tigar, sjedio je na ulici i jeo i pio s čovjekom kojeg je netom upoznao, iako je znao da Miriam to ne bi odobravala, poljubio je drugu ženu. Arthur je postao buntovnik i to mu se zasviđalo.

Najljepši dio ovog romana odnos je među likovima jer neprestano raste i nadograđuje se.

Autorica je svakoga od njih istinski dočarala i njima obogatila Arthurov život. Smušeni Dan, izgubljena Lucy, Arthurova brižna i simpatična susjeda Bernadette koja također vodi privatne bitke, njen naizgled nezainteresirani osamnaestogodišnji sin Nathan te plejada živopisnih umjetnika koje je Miriam poznavala prije Arthura. Nikog nećete zaboraviti. Iako prepuni mana, svi su toliko upečatljivi i malo koji vam se ne može svidjeti.

Phaedra Patrick: Čudesna narukvica Arthura Peppera
Koliko zaista poznajete osobu s kojom provodite svaki dan?

Arthur je s Miriam proveo četrdeset predivnih godina, a jedan je njezin dio bio jako dobro skriven. Nije mu bilo svejedno, propitivao je samoga sebe, na trenutke i sumnjao u svoje odluke te nemali broj puta osjetio čak i žalac ljubomore. Cijeloga je života bio toliko normalan da mu više nije bilo jasno kako se uspio svidjeti Miriam. Ali na kraju se pomirio s time da se osobe mijenjaju i da je neke stvari u redu sačuvati samo za sebe.

“Arthur je razmišljao o tome kako se uspomene mijenjaju s vremenom. Kako stvari zaboravljamo i ponovno ih se prisjećamo, kako im pojačavamo boje ili ih potamnjujemo u skladu s onim što nam nalaže um i trenutno raspoloženje. Zamišljao je Miriamine osjećaje prema ljudima koji su joj poklanjali privjeske. No nije znao. Nije mogao znati. Ali znao je da ga je voljela, da ga vole Dan i Lucy, da ima bezbroj razloga za život.”

Ovo je jedan od onih romana koje nećete zaboraviti. Odvest će vas na brojna mjesta, doživjet ćete nezaboravne pustolovine, smijati se i plakati zajedno s Arthurom, tim jednostavnim, dobroćudnim muškarcem kojem je trebao poticaj da otvori oči i proživi život, shvati da postoje predivna mjesta i dragi ljudi i izvan njegova voljenog Yorka.

Iako potpuno zadovoljan svojim životom do tada, njegov je pogled na svijet narastao i shvatio je da se puno toga skriva oko njega. Samo treba dobro otvoriti oči, riješiti se ponekih predrasuda i dopustiti da vas život oduševi. Bit ce vam toplo oko srca kad zatvorite ovu knjigu.

Phaedra Patrick: Čudesna narukvica Arthura Peppera / Naklada Ljevak

Izvor: Books, Movies, Music

Komentari

Neki baner