Ne čini odijelo čovjeka a ni funkcija
Per aspera ad astra

Ne čini odijelo čovjeka, a ni funkcija

Za početak, što su funkcije?

Evo, ja sam uglavnom studentica digitalnog marketinga, jednom tjedno sam kolumnistica, a povremeno sam organizatorica – koliko mi to vrijeme dopušta. Između ostalog sam i kćer, sestra te prijateljica.

Ali tko sam zapravo? Pa, još uvijek samo čovjek.

Nekome je funkcija direktor, nekome računovođa, nekome fitness trener, a nekome profesor. Jednome je funkcija DJ, drugome matematičar. Netko je nutricionist, a netko odvjetnik. Netko je smetlar, a netko prodavač.

Ali tko su oni na kraju dana? Možete pretpostaviti… Oni su samo ljudi.

Neću vam lagat’, nisam se sama sjetila te teme nit sam promišljala o tome na ovaj način. Inspirirala me jedna profesorica koja je sve to odlično objasnila, a ja ću sad to samo prenijet’ na svoj slobodniji i opširniji način.

Najprije trebamo naglasiti da najveća ovisnost na svijetu nije ona o drogama već ona o moći. Recite što želite, ali to je činjenica. Ako se ne slažete, vjerojatno živite ispod kamena.

Nisam danas previše maštovita pa ću objasnit’ na svom primjeru, a i tako ću barem samo sebe uvrijediti, a sama sebi mogu oprostiti svašta.

Uglavnom, sad sam studentica digitalnog marketinga kao što smo već ustanovili. U najboljem slučaju ću kroz nekoliko godina postati odgovorna, sposobna i moralna osoba koja će ostati spuštena na zemlji te ću znati da me to što sam ja specijalistica digitalnog marketinga koja radi na prestižnim projektima ne čini ništa boljom od nekog tko je, ne znam, čistač. Ono što me eventualno čini boljom su moja osobnost, moj karakter i kako se odnosim prema drugima (a i prema sebi).

U najgorem slučaju ću se zaposliti u nekoj prestižnoj marketinškoj agenciji (što nije loše, ali čitaj dalje), s vremenom ću sve više i više biti u društvu moćnih osoba te ću misliti da me to čini važnom, bez da ću shvaćati da su i oni samo ljudi koji obavljaju određene funkcije. Zatim će me ta neodoljiva moć još više povući u svoje ralje, umislit ću se, dignuti nos i neću više ni pričati s nikim tko je ispod mog ranga. Onda ću još kupit’ neke skupe krpice i nabrijani auto pa ću se preseravati s istim.

Nemojte me krivo razumjeti, nemam ja ništa protiv skupih stvari, ali imam protiv preseravanja jer čim to radite, odavno ste propali k’o ljudi. Džabe vam i pare i krpice i skupi automobili.

Okej, da se vratim na poantu. Nemojte biti ova druga Nina. Budite ova prva Nina.

Ne čini odijelo čovjeka a ni funkcija

Jer vidite, prva Nina nema ništa manje materijalnog od druge, radi isti posao i sve. Ali ima nešto što druga Nina nema, a to je dostojanstvo, poštovanje, humanost, karakter, bolju percepciju svijeta oko sebe i na kraju krajeva – mirnu dušu. Zato što nije srasla sa svojom funkcijom te je shvaćala da je funkcija samo nešto što je prolazno. Naglasak na prolazno.

Funkcija je samo nešto što je nadopunjuje, a ne definira.

Pa zato na stranu s funkcijama. Budite ponosni na svoja postignuća, naravno, ali ne dajte da vas obuzmu. Ne dajte da izgubite sami sebe jer ste okusili mrvu moći, mrvu uspjeha, mrvu povlastica. I one su prolazne.

Zato zaj**ite što piše na papiru.

Zapitajte se tko ste zapravo.

Komentari

Neki baner