Diane Setterfield: Trinaesta priča
Čitajmo zajedno

Diane Setterfield: Trinaesta priča

U zadnje se vrijeme često vraćam knjigama koje sam čitala kad sam bila mlađa, samo mi prođu kroz misli nakon toliko godina pa se odlučim prisjetiti što je to što je toliko ostalo urezano u moje pamćenje. Tako je na red došla i Trinaesta priča, engleske autorice Diane Setterfield.

Diane Setterfield: Trinaesta priča

Radnja započinje upoznavanjem glavne junakinje, Margaret Lea, koja provodi svoje dane radeći sa ocem u antikvarijatu te čitajući književne klasike, poput Jane Eyre, Orkanskih visova i ostalih. Pravi zaplet kreće kada dobije pismo od Vide Winter koja želi da Margaret bude ta koja će pisati njezinu biografiju. Naizgled nepovezane osobe, shvaćaju da imaju itekako veliku poveznicu – obje su rođene kao blizanke.

Margaret Lea odlazi na imanje gospođice Winter gdje počinje otkrivati raznorazne tajne vezane za obitelj Angelfield. U romanu ne nedostaju opširni opisi likova, njihovih međusobnih odnosa i općenito, razrađene fabule koja zaintrigira čitatelja da nastavi dalje kako bi saznao kakvu će poveznicu sa glavnom junakinjom imati novi lik kojega je autorica uvela.

Ono čime knjiga obiluje jest misterija i neočekivani raspleti kojih ima napretek.

Tako saznajemo cijelu mračnu povijest obitelji Angelfield, ulazimo u djetinjstvo i pubertet pomalo jezivih blizanki – Adeline i Emmeline, te se suočavamo sa puno dramatičnijim obiteljskim tajnama koje vrebaju kroz pukotine velebnog, imućnog imanja Angelfieldovih.

Ova knjiga zasigurno će se svidjeti ljubiteljima romana koji se baziraju na bizarnim obiteljskim pričama smještenim u provinciju, tamo gdje je obitelj najvažnija institucija pa makar to značilo i pod cijenu života samih članova obitelji.

Diane Setterfield: Trinaesta priča / Algoritam

Komentari

Neki baner